Чеферин признао грешку: Фудбал је потцијено расисте!

"Успон национализма широм континента довео је до неких неприхватљивих понашања на стадионима, док су појединци дали себи за право да користе фудбалске навијаче за ширење својих назадних идеја", рекао је Чеферин.

Фудбал 16.10.2019 | 20:02
Чеферин признао грешку: Фудбал је потцијено расисте!
"Верујте ми, УЕФА је решена да уради све што може да искорени ту заразу из фудбала", рекао је председник те организације, Александер Чеферин.

Словенац, који је у канцеларију у Ниону ушао 14. септембра 2016, рекао је дан после мучних сцена у Софији да је не тако давно деловало да фудбал добија битку са расистима, али…

"Било је времена, не тако давно, када је фудбалска породица мислила да је борба са расизмом давна прошлост. У последњих неколико година научили смо да је такав начин размишљања, најблаже речено, био потцењивање. Успон национализма широм континента довео је до неких неприхватљивих понашања на стадионима, док су појединци дали себи за право да користе фудбалске навијаче за ширење својих назадних идеја", рекао је Чеферин у интервјуу за агенцију "АП".

Утакмица на "Националном стадиону Васил Левски", чија је трибина са 3.000 места увелико била затворена за новембарску утакмицу са Чешком Републиком због расистичких испада бугарских навијача у Прагу прошлог јуна, прекидана је два пута због консултација судије Ивана Бебека са делегатом, селекторима и капитенима.

Део навијача домаће селекције салутирао је наци поздравима и мајмунским крицима пратио контакте тамнопутих енглеских фудбалера са лоптом, али је хрватски арбитар уз пристанак две стране на крају привео меч крају. Завршен је резултатом 0:6, после чега је постало извесно да ће Енглези изборити пласман на Европско првенство директно, а Бугари можда имати прилику у баражу.

Ако УЕФА буде послушала препоруку невладине организације "Фаре", која је пратила утакмицу у престоници једне од чланица Европске уније, Бугарска неће имати прилику да се пласира на ЕУРО 2020. Напротив. 

Биће суспендована…

Чеферин није желео да прејудицира поступак који је увелико покренут, али…

"УЕФА има неке од најоштријих санкција у свету спорта за клубове и савезе који на наше мечеве пуштају расисте на трибине. Минимална казна је затварање дела стадиона, што је казна која домаћинима умањује приход за неколико десетина хиљада евра и ставља навијаче на стуб срама", рекао је 52-годишњак из Љубљане.

Додао је да организација којом руководи не може сада да изађе на крај са расистима.

"Владе свих земаља морају да ураде више на овом пољу. Само радећи заједно у име пристојности и части можемо да остваримо напредак. Шире посматратно, комплетна фудбалска породица - од функционера, тренера, фудбалера и навијача - мора да ради заједно са локалним властима и невладиним организацијама како би рат са расистима имао смисла и њихов утицај био маргинализован у друштву".

Како Бугарска може да се домогне Европског првенства кроз бараж? У зависности од тога које ће репрезентације изборити директан пласман на ЕУРО кроз текуће квалификације, зависиће и број "празних" места у баражу на стазама А, Б, Ц и Д.

Бугари су у овом тренутку пети на ранг листи Стазе Ц, јер су бољи скор прошле јесени у УЕФА лиги нација имале Шкотска, Норвешка, Србија и Финска. Ако бар једна од те четири репрезентације избори пласман кроз квалификације, Бугарска ће попунити њено место на Стази Ц.

Хипотетички, наше комшије могле би да заврше и у баражу на стазама А и Б, али је то мало вероватно, јер је потребно да значајан број тимова са обезбеђеним баражом избори директан пласман на ЕУРО. На "листи чекања" испред селекције тренера Красимира Балакова тренутно се налази 11 екипа.

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар