Интегритет тениса поново уздрман!

Бизарна ситуација десила се пред званичан почетак једног високопозиционираног тениског турнира у женској категорији.

Тенис 17.10.2019 | 11:29
Интегритет тениса поново уздрман!
У несвакидашњој ситуацији учествовала је швајцарска тенисерка Стефани Фегеле, која је на чудан начин упала у главни жреб турнира из "Интернатионал" категорије.

Фегеле је учешће у главном жребу тражила путем квалификација, а у њима је дошла до последњег кола и дуела са младом Украјинком Мартом Костјук.

Двадесетдеветогодишња Швајцаркиња се пожалила на болове у стомаку, па предала меч Костјуковој и завршила такмичење у квалификацијама... Или, ипак није.

Наиме, она је непосредно након предаје меча због повреде добила пласман у главни жреб турнира у Луксембургу као "срећна губитница". Тај "успех" остварила је тако што је колегиница Исалин Бонавентуре одустала од главног жреба због повреде.

И сама Бонавентуре је била "срећна губитница", која је тај епитет добила после пораза у квалификацијама од Францускиње Клои Паке.

Белгијанка је према правилима била насумично изабрана као једна од две губитнице са најбољим ренкингом у последњем колу квалификација, од купуно четири поражене колико их је уопште и било.

Њен меч је завршен пре дуела који је Фегеле требало да одигра са Костјук, а Швајцаркиња је оптужена да је знала да ће се Бонавентуре повући и да је због тога решила да се не умара против Украјинке и да ништа не ризикује, јер јој је место у главном жребу било загарантовано.

Оптужбе на рачун Стефани су добиле кредибилитет када је она прихватила улогу "срећне губитнице" и меч са Елис Мертенс, који би требало да се одигра у уторак од 18 часова.

Тениској јавности остаје нејасно зашто на турнирима тако високог ранга постоји правило према којем неко ко је предао меч због повреде у последњем колу квалификација може да добије позив на исти турнир.

Такође, и да се Фегеле сев ово сасвим случајно десило, није јасно зашто се "срећна губитница" одређује путем ренкинга и где се две од, на овом примеру, четири играчице аутоматски елиминишу из "насумичног бирања" и тиме се отвара простор за манипулације.

Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар