Integritet tenisa ponovo uzdrman!

Bizarna situacija desila se pred zvaničan početak jednog visokopozicioniranog teniskog turnira u ženskoj kategoriji.

Tenis 17.10.2019 | 11:29
Integritet tenisa ponovo uzdrman!
U nesvakidašnjoj situaciji učestvovala je švajcarska teniserka Stefani Fegele, koja je na čudan način upala u glavni žreb turnira iz "International" kategorije.

Fegele je učešće u glavnom žrebu tražila putem kvalifikacija, a u njima je došla do poslednjeg kola i duela sa mladom Ukrajinkom Martom Kostjuk.

Dvadesetdevetogodišnja Švajcarkinja se požalila na bolove u stomaku, pa predala meč Kostjukovoj i završila takmičenje u kvalifikacijama... Ili, ipak nije.

Naime, ona je neposredno nakon predaje meča zbog povrede dobila plasman u glavni žreb turnira u Luksemburgu kao "srećna gubitnica". Taj "uspeh" ostvarila je tako što je koleginica Isalin Bonaventure odustala od glavnog žreba zbog povrede.

I sama Bonaventure je bila "srećna gubitnica", koja je taj epitet dobila posle poraza u kvalifikacijama od Francuskinje Kloi Pake.

Belgijanka je prema pravilima bila nasumično izabrana kao jedna od dve gubitnice sa najboljim renkingom u poslednjem kolu kvalifikacija, od kupuno četiri poražene koliko ih je uopšte i bilo.

Njen meč je završen pre duela koji je Fegele trebalo da odigra sa Kostjuk, a Švajcarkinja je optužena da je znala da će se Bonaventure povući i da je zbog toga rešila da se ne umara protiv Ukrajinke i da ništa ne rizikuje, jer joj je mesto u glavnom žrebu bilo zagarantovano.

Optužbe na račun Stefani su dobile kredibilitet kada je ona prihvatila ulogu "srećne gubitnice" i meč sa Elis Mertens, koji bi trebalo da se odigra u utorak od 18 časova.

Teniskoj javnosti ostaje nejasno zašto na turnirima tako visokog ranga postoji pravilo prema kojem neko ko je predao meč zbog povrede u poslednjem kolu kvalifikacija može da dobije poziv na isti turnir.

Takođe, i da se Fegele sev ovo sasvim slučajno desilo, nije jasno zašto se "srećna gubitnica" određuje putem renkinga i gde se dve od, na ovom primeru, četiri igračice automatski eliminišu iz "nasumičnog biranja" i time se otvara prostor za manipulacije.

Izvor: B92

Komentari / 0

Ostavite komentar