Чека се 20 година - трновит пут Србије ка ЕП-у!

Два кола пре краја квалификација за Европско првенство 2020, репрезентација Србије је и даље у игри.  Математички, нисмо испали, можда нас Бог погледа. . . ! Лука Миливојевић указује да велики број шанси мора да се претвори у голове, а Марко Дмитровић да нам прекоманда Коларова на штоперску позицију доноси више опција. . .

Фудбал 15.10.2019 | 23:52
Чека се 20 година - трновит пут Србије ка ЕП-у!
Мало зависи од нас, мало више од Португалаца. Тако би могао да се опише статус репрезентације Србије на табели квалификационе Групе Б за пласман на Првенство Европе после мечева седмог кола. Украјинци су у Кијеву савладали актуелног континенталног првака (2:1) што је уз тријумф Орлова у Вилњусу довело до ситуације да само бод раздваја чету Кристијана Роналда од наше селекције, иза неприкосновеног тима Андрија Шевченка, синоћ са ковертираном визом за завршни турнир.

Како Португалија има бољи међусобни скор (нерешено у Лисабону, славље у Београду) математика каже да у последње две рунде, на програму у новембру, можемо да прескочимо великог фаворита само под условом да славимо у оба меча на свом терену (Луксембург и Украјина) и да се надамо како састав Фернанда Сантоса неће победити макар једну, иако – реално гледајући – има зицере са Литванијом код куће и Луксембургом у гостима.

Свесни су тога и наши репрезентативци, јасно им је да се већа шанса указује у мартовском баражу, осигураном кроз Лигу нација, али тиња и код њих нада да би можда до преокрета у фото-финишу трке могло да дође.

„Математички, нисмо испали. Док постоји математичка шанса, а и да не постоји, морамо да се боримо. Увек морамо да дајемо све од себе, постоји и мотив пласмана на ЕП, имамо могуцност... А Португалија у Луксембургу може да промени неку ситуацију, ми да урадимо све што је до нас, па можда нас и бог погледа“, коментарише Лука Миливојевић.

Капитен Крситал Паласа опет је одрадио изузетан посао на средини терена и помогао маневру да у већем делу меча у Литванији конторлише дешавања на терену, за трећу везану победу.

„Реално, најважнија су три бода. Било је доста позитивних ствари, али и неких које нисмо желели. Имамо још доста да радимо, напредујемо. Ово нам је трећа победа у низу, има времена да поправимо те ствари. На пример, пала нам је концентрација пред крај. Не могу сад да улазим у дубљу наализу, имали смо 20 шутева, требало је да дамо још неки неки гол, затворимо меч. Ми као ми, примимо један, уђемо у ритам који нисмо желели... Имали смо зицер да решимо, мораш да искористиш своје шансе“, додао је Миливојевић, уз напомену да му је драго због саборца из Енглеске, те да је „Алесандар Митровић заслужио голове“.

Митар игра у феноменалној форми. Од полчетка сезоне дао је 14 голова, што за клуб, што за репрезентацију, а у Вилњусу је са два комада напредовао до „коте 31“ кад је реч о погоцима за државни тим. Те његове егзекуције смириле су нападе могуће панике у селекцији Љубише Тумбаковића, јер су голови пали на очетку другог полувремена и тиме је утабана стаза ка тријумфу.

„За нас је битно да смо победили. Пре свега због самопоуздања, као и да испунимо шта селектор тражи.  Јесте била такмичарска утакмица, али примарно је да се уигравамо за март. Био је тежак терен, време ветровито, али  битна је победа за самопоуздање“, сматра голман Марко Дмитровић.

Мада је имао два беспотребна истрчавања, голмана Еибара не би требало кривити за примљен гол у завршници, пошто је опет линија испред њега била – нова. Овога пушта штопери су били Никола Миленковић и Александар Коларов, а бекови Немања Милетић и Филип Младеновић, што значи да смо променили велики број дефанзивних варијанти. А кад је тако не може да се очекује боље од податка да смо на свакој квалификационој утакмици матирани макар једном.

„Што пре се уигамо биће боље. Континутет доноси већу уиграност, али селектор је рекао да це бити селекционе утакмице да би се у марту знало ко ће да игра. Познајемо се добро, јесте да све те промене отежавају, али растемо као тим“, додао је Марко Дмитровић и оценио прекоманду капитена Александра Коларова у срце одбране као корисну. „Свеједно где игра. Коларов је врх играч. Даје нам неку другу опцију као штопер. Има одличан пас и преглед игре, а знамо и како игра наб беку. Гдегод да игра даје више екипи. Најбитњје да се уиграмо. Синоћ смо у томе успели, али смо имали имали и прекид, они створили полушансу и за 2:2. Био је и то тест, издржали смо у тешкој ситуацији“.

Уочи последњих 180 минута "Орлови" су трећи у Групи Б, са бодом мање од актуелног шампиона Европе Португала.

Украјина је неочекиваним тријумфом над Португалцима 2:1 у Кијеву изборила пласман на ЕУРО 2020, тако да је остало још само једна карта.

Иако заостаје само један бод, Србија је у незавидној позицији, а с обзиром на распоред утакмице "Орловима" је потребно чудо да би се домогли континенталног шампионата.

Наиме, Србија мора да добије оба своја меча, против Луксембурга и Украјине у Београду, те да се нада киксу Португала.

Међутим, Португалци у новембру играју са два најслабија тима у групи – Литванијом и Луксембургом.

Србији не одговара ни да буде изједначена са Португалом, јер због пораза у Београду има слабији међусобни скор.

Срећом, квалификације нису последња шанса за пласман на ЕП, алтернатива је бараж кроз финални турнир Лиге Ц Лиге нација.

Србија ће највероватније играти против Норвешке, и то у гостима, док ће се у другом полуфиналу 26. марта 2020. састати Шкотска и Бугарска (ако Финци не задрже место које води на ЕП). Финални меч за пласман на ЕП је на програму 31. марта.

С обзиром на резултате у овим квалификацијама, неће бити нимало лако јер су Норвежани пре неколико дана ремијем са Шпанијом показали да имају квалитет, посебно на свом терену.

Србија никад није наступила на Европском првенство под овим именом. Последњи наступ наша репрезентација је имала као СР Југославија сада већ далеке 2000. године.

ИX коло (14. новембар):
Србија – Луксембург
Португал – Литванија

X коло (17. новембар):
Србија – Украјина
Луксембург – Литванија

Извор: Б92/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар