Čeka se 20 godina - trnovit put Srbije ka EP-u!

Dva kola pre kraja kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2020, reprezentacija Srbije je i dalje u igri.  Matematički, nismo ispali, možda nas Bog pogleda. . . ! Luka Milivojević ukazuje da veliki broj šansi mora da se pretvori u golove, a Marko Dmitrović da nam prekomanda Kolarova na štopersku poziciju donosi više opcija. . .

Fudbal 15.10.2019 | 23:52
Čeka se 20 godina - trnovit put Srbije ka EP-u!
Malo zavisi od nas, malo više od Portugalaca. Tako bi mogao da se opiše status reprezentacije Srbije na tabeli kvalifikacione Grupe B za plasman na Prvenstvo Evrope posle mečeva sedmog kola. Ukrajinci su u Kijevu savladali aktuelnog kontinentalnog prvaka (2:1) što je uz trijumf Orlova u Vilnjusu dovelo do situacije da samo bod razdvaja četu Kristijana Ronalda od naše selekcije, iza neprikosnovenog tima Andrija Ševčenka, sinoć sa kovertiranom vizom za završni turnir.

Kako Portugalija ima bolji međusobni skor (nerešeno u Lisabonu, slavlje u Beogradu) matematika kaže da u poslednje dve runde, na programu u novembru, možemo da preskočimo velikog favorita samo pod uslovom da slavimo u oba meča na svom terenu (Luksemburg i Ukrajina) i da se nadamo kako sastav Fernanda Santosa neće pobediti makar jednu, iako – realno gledajući – ima zicere sa Litvanijom kod kuće i Luksemburgom u gostima.

Svesni su toga i naši reprezentativci, jasno im je da se veća šansa ukazuje u martovskom baražu, osiguranom kroz Ligu nacija, ali tinja i kod njih nada da bi možda do preokreta u foto-finišu trke moglo da dođe.

„Matematički, nismo ispali. Dok postoji matematička šansa, a i da ne postoji, moramo da se borimo. Uvek moramo da dajemo sve od sebe, postoji i motiv plasmana na EP, imamo mogucnost... A Portugalija u Luksemburgu može da promeni neku situaciju, mi da uradimo sve što je do nas, pa možda nas i bog pogleda“, komentariše Luka Milivojević.

Kapiten Krsital Palasa opet je odradio izuzetan posao na sredini terena i pomogao manevru da u većem delu meča u Litvaniji kontorliše dešavanja na terenu, za treću vezanu pobedu.

„Realno, najvažnija su tri boda. Bilo je dosta pozitivnih stvari, ali i nekih koje nismo želeli. Imamo još dosta da radimo, napredujemo. Ovo nam je treća pobeda u nizu, ima vremena da popravimo te stvari. Na primer, pala nam je koncentracija pred kraj. Ne mogu sad da ulazim u dublju naalizu, imali smo 20 šuteva, trebalo je da damo još neki neki gol, zatvorimo meč. Mi kao mi, primimo jedan, uđemo u ritam koji nismo želeli... Imali smo zicer da rešimo, moraš da iskoristiš svoje šanse“, dodao je Milivojević, uz napomenu da mu je drago zbog saborca iz Engleske, te da je „Alesandar Mitrović zaslužio golove“.

Mitar igra u fenomenalnoj formi. Od polčetka sezone dao je 14 golova, što za klub, što za reprezentaciju, a u Vilnjusu je sa dva komada napredovao do „kote 31“ kad je reč o pogocima za državni tim. Te njegove egzekucije smirile su napade moguće panike u selekciji Ljubiše Tumbakovića, jer su golovi pali na očetku drugog poluvremena i time je utabana staza ka trijumfu.

„Za nas je bitno da smo pobedili. Pre svega zbog samopouzdanja, kao i da ispunimo šta selektor traži.  Jeste bila takmičarska utakmica, ali primarno je da se uigravamo za mart. Bio je težak teren, vreme vetrovito, ali  bitna je pobeda za samopouzdanje“, smatra golman Marko Dmitrović.

Mada je imao dva bespotrebna istrčavanja, golmana Eibara ne bi trebalo kriviti za primljen gol u završnici, pošto je opet linija ispred njega bila – nova. Ovoga pušta štoperi su bili Nikola Milenković i Aleksandar Kolarov, a bekovi Nemanja Miletić i Filip Mladenović, što znači da smo promenili veliki broj defanzivnih varijanti. A kad je tako ne može da se očekuje bolje od podatka da smo na svakoj kvalifikacionoj utakmici matirani makar jednom.

„Što pre se uigamo biće bolje. Kontinutet donosi veću uigranost, ali selektor je rekao da ce biti selekcione utakmice da bi se u martu znalo ko će da igra. Poznajemo se dobro, jeste da sve te promene otežavaju, ali rastemo kao tim“, dodao je Marko Dmitrović i ocenio prekomandu kapitena Aleksandra Kolarova u srce odbrane kao korisnu. „Svejedno gde igra. Kolarov je vrh igrač. Daje nam neku drugu opciju kao štoper. Ima odličan pas i pregled igre, a znamo i kako igra nab beku. Gdegod da igra daje više ekipi. Najbitnjje da se uigramo. Sinoć smo u tome uspeli, ali smo imali imali i prekid, oni stvorili polušansu i za 2:2. Bio je i to test, izdržali smo u teškoj situaciji“.

Uoči poslednjih 180 minuta "Orlovi" su treći u Grupi B, sa bodom manje od aktuelnog šampiona Evrope Portugala.

Ukrajina je neočekivanim trijumfom nad Portugalcima 2:1 u Kijevu izborila plasman na EURO 2020, tako da je ostalo još samo jedna karta.

Iako zaostaje samo jedan bod, Srbija je u nezavidnoj poziciji, a s obzirom na raspored utakmice "Orlovima" je potrebno čudo da bi se domogli kontinentalnog šampionata.

Naime, Srbija mora da dobije oba svoja meča, protiv Luksemburga i Ukrajine u Beogradu, te da se nada kiksu Portugala.

Međutim, Portugalci u novembru igraju sa dva najslabija tima u grupi – Litvanijom i Luksemburgom.

Srbiji ne odgovara ni da bude izjednačena sa Portugalom, jer zbog poraza u Beogradu ima slabiji međusobni skor.

Srećom, kvalifikacije nisu poslednja šansa za plasman na EP, alternativa je baraž kroz finalni turnir Lige C Lige nacija.

Srbija će najverovatnije igrati protiv Norveške, i to u gostima, dok će se u drugom polufinalu 26. marta 2020. sastati Škotska i Bugarska (ako Finci ne zadrže mesto koje vodi na EP). Finalni meč za plasman na EP je na programu 31. marta.

S obzirom na rezultate u ovim kvalifikacijama, neće biti nimalo lako jer su Norvežani pre nekoliko dana remijem sa Španijom pokazali da imaju kvalitet, posebno na svom terenu.

Srbija nikad nije nastupila na Evropskom prvenstvo pod ovim imenom. Poslednji nastup naša reprezentacija je imala kao SR Jugoslavija sada već daleke 2000. godine.

IX kolo (14. novembar):
Srbija – Luksemburg
Portugal – Litvanija

X kolo (17. novembar):
Srbija – Ukrajina
Luksemburg – Litvanija

Izvor: B92/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar