ЕК: Можда у домаћим играчима лежи снага...

На последње три утакмице српски кошаркаши вуку Парни ваљак унапред, док се од странаца у наставку сезоне очекује много више. . .

Кошарка 15.10.2019 | 12:07
ЕК: Можда у домаћим играчима лежи снага...
Овог лета се много причало о доласку бројних страних играча у наша два највећа клуба, они обично долазе да направе разлику, али у последње три утакмице у сезони код Партизана покретачку снагу, барем у нападу, представљају “домаћи” играчи. И то јесте благи парадокс. Не треба наравно делити играче на домаће и стране на непрофесионалан начин, али је свакако занимљиво видети како једни, а како други доприносе резултатима црно-белих у нападу.

Све се ово поклопило са неиграњем Рашона Томаса, најбољег играча црно-белих на старту сезоне, те да је он у тиму сигурно би овај однос био другачији. Ипак, када њега нема, тас на ваги иде на страну домаћих играча у односу на странце, а посебно је то убедљиво ако и Немају Гордића гледате као "нашег", што многи и у клубу и код навијача истичу да је то баш тако.

Против Игокее су рецимо четворица од петорице најефикаснијих играча били српски кошаркаши. Јарамаз је дао 13, Величковић девет, Бирчевић и Јанковић по осам, Волден се једино прикључио са 11, остали су дали мање.

Против Тофаша су Загорац и Величковић практично скоро сами добили утакмицу тако што су укупно дали 41 поен. Против Приморске је у доприносу била најмања разлика, али је опет Загорац био најефикаснији са 10 поена, а Гордић га је пратио са девет, Волден је дао осам, а Јарамаз и Пејнерс по шест.

Током припремног периода било је јасно да Раде Загорац и Огњен Јарамаз делују доста боље у односу на прошлу сезону, можда и зато што су добили мало другачије улоге у тиму, што им очигледно прија.

Загорац је експлодирао против Тофаша, Јарамаз игра на солидном, стандардном нивоу, а ту и тамо се придодају највише Величковић, затим Бирчевић и Јанковић. Могли би и више, свакако.

“Одиграли смо веома лоше против Приморске, анализирали смо то. Било је доста пропуста у комуникацији у одбрани, на све то се надовезао веома лош напад. Најслабија утакмица за нас као екипу. Морамо да играмо већ против Ритаса, да се окренемо тој утакмици. Морамо да се подигнемо против Ритаса и да одиграмо много боље. Мислим да то можемо. Веома је напорно, морам признати да нас умор мало стиже, али немамо избора”, рекао је Јарамаз.

Од странаца је до сада највише доприносио Томас, а у ова три меча док он није био на паркету најбоље се показао Кори Волден. Пејнерс, Мозли и Параховски могу и морају боље од овога до сада, а исто се односи и на Маркуса Пејџа који опет има велики проблем са континуитетом. Имао је рецимо одличан меч у Загребу на АБА Суперкупу када је деловало да је наместио шут, али после тога доста варира и не може да ухвати ритам никако.

Недостаје континуитета код већине Партизанових играча. Позитивно изненађење је свакако Величковић за кога се овог лета предвиђало да ће имати перифернију улогу, али је пре свега физички, а потом и играчки показао да је у доброј форми и да није рекао последњу кошаркашку реч. Посебно не у ситуацији када Партизан не може да рачуна на Томаса на позицији четири. Извукао је меч против Тофаша, био јако важан у Лакташима са девет поена на свој рођендан.

Да ли може тако и против Ритаса? Иако реално има доста играча који би пре њега требало да запну из разноразних разлога.

"Треба само да се издрже ти њихови налети и да пробамо да добијемо. Да се Приморска избрише што се тиче расположења. Победе те одржавају и овај умор који је евидентан када се добија је много лакше поднети. Када се добија, свима је супер и играчима и навијачима. Када се изгуби, ту треба наћи баланс и да сви повуку колико могу", рекао је Величковић.

Партизан вечерас игра против литванског представника и биће му потребни сви играчи како би дошао до 3-0. Наравно, ово је кратак преглед поентерских  учинака, а подразумева се да је јако битан допринос и у одбрани, скоку, организацији игре…

Све то и против Ритаса - и у наредним утакмицама - мора да буде боље него против Приморске, а у односу на ове две утакмице пре тога које су релативно тесно припале црно-белима.  Ритас је права шанса да се ствари покрену на боље у Партизановом тиму, да се што више појединаца прикључи у нападу.

Оних 56 датих поена против Приморске нису баш репрезентативни. Рецимо, на том мечу су Пејџ (3), Параховски (4), Пејнерс (6) и Мозли (0) дали укупно 13 поена.

НАЈБОЉИ СТРЕЛЦИ ПАРТИЗАНА НА ПОСЛЕДЊЕ ТРИ УТАКМИЦЕ (без Томаса)

вс ИГОКЕА

1. Јарамаз 13
2. Волден 11
3. Величковић 9
4. Бирчевић 8
5. Јанковић 8

вс ТОФАШ

1. Загорац 26
2. Величковић 15
3. Гордић 12
4. Волден 12
5. Јарамаз 8

вс ПРИМОРСКА

1. Загорац 10
2. Гордић 9
3. Волден 8
4. Јарамаз 6
5. Пејнерс 6

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар