EK: Možda u domaćim igračima leži snaga...

Na poslednje tri utakmice srpski košarkaši vuku Parni valjak unapred, dok se od stranaca u nastavku sezone očekuje mnogo više. . .

Košarka 15.10.2019 | 12:07
EK: Možda u domaćim igračima leži snaga...
Ovog leta se mnogo pričalo o dolasku brojnih stranih igrača u naša dva najveća kluba, oni obično dolaze da naprave razliku, ali u poslednje tri utakmice u sezoni kod Partizana pokretačku snagu, barem u napadu, predstavljaju “domaći” igrači. I to jeste blagi paradoks. Ne treba naravno deliti igrače na domaće i strane na neprofesionalan način, ali je svakako zanimljivo videti kako jedni, a kako drugi doprinose rezultatima crno-belih u napadu.

Sve se ovo poklopilo sa neigranjem Rašona Tomasa, najboljeg igrača crno-belih na startu sezone, te da je on u timu sigurno bi ovaj odnos bio drugačiji. Ipak, kada njega nema, tas na vagi ide na stranu domaćih igrača u odnosu na strance, a posebno je to ubedljivo ako i Nemaju Gordića gledate kao "našeg", što mnogi i u klubu i kod navijača ističu da je to baš tako.

Protiv Igokee su recimo četvorica od petorice najefikasnijih igrača bili srpski košarkaši. Jaramaz je dao 13, Veličković devet, Birčević i Janković po osam, Volden se jedino priključio sa 11, ostali su dali manje.

Protiv Tofaša su Zagorac i Veličković praktično skoro sami dobili utakmicu tako što su ukupno dali 41 poen. Protiv Primorske je u doprinosu bila najmanja razlika, ali je opet Zagorac bio najefikasniji sa 10 poena, a Gordić ga je pratio sa devet, Volden je dao osam, a Jaramaz i Pejners po šest.

Tokom pripremnog perioda bilo je jasno da Rade Zagorac i Ognjen Jaramaz deluju dosta bolje u odnosu na prošlu sezonu, možda i zato što su dobili malo drugačije uloge u timu, što im očigledno prija.

Zagorac je eksplodirao protiv Tofaša, Jaramaz igra na solidnom, standardnom nivou, a tu i tamo se pridodaju najviše Veličković, zatim Birčević i Janković. Mogli bi i više, svakako.

“Odigrali smo veoma loše protiv Primorske, analizirali smo to. Bilo je dosta propusta u komunikaciji u odbrani, na sve to se nadovezao veoma loš napad. Najslabija utakmica za nas kao ekipu. Moramo da igramo već protiv Ritasa, da se okrenemo toj utakmici. Moramo da se podignemo protiv Ritasa i da odigramo mnogo bolje. Mislim da to možemo. Veoma je naporno, moram priznati da nas umor malo stiže, ali nemamo izbora”, rekao je Jaramaz.

Od stranaca je do sada najviše doprinosio Tomas, a u ova tri meča dok on nije bio na parketu najbolje se pokazao Kori Volden. Pejners, Mozli i Parahovski mogu i moraju bolje od ovoga do sada, a isto se odnosi i na Markusa Pejdža koji opet ima veliki problem sa kontinuitetom. Imao je recimo odličan meč u Zagrebu na ABA Superkupu kada je delovalo da je namestio šut, ali posle toga dosta varira i ne može da uhvati ritam nikako.

Nedostaje kontinuiteta kod većine Partizanovih igrača. Pozitivno iznenađenje je svakako Veličković za koga se ovog leta predviđalo da će imati periferniju ulogu, ali je pre svega fizički, a potom i igrački pokazao da je u dobroj formi i da nije rekao poslednju košarkašku reč. Posebno ne u situaciji kada Partizan ne može da računa na Tomasa na poziciji četiri. Izvukao je meč protiv Tofaša, bio jako važan u Laktašima sa devet poena na svoj rođendan.

Da li može tako i protiv Ritasa? Iako realno ima dosta igrača koji bi pre njega trebalo da zapnu iz raznoraznih razloga.

"Treba samo da se izdrže ti njihovi naleti i da probamo da dobijemo. Da se Primorska izbriše što se tiče raspoloženja. Pobede te održavaju i ovaj umor koji je evidentan kada se dobija je mnogo lakše podneti. Kada se dobija, svima je super i igračima i navijačima. Kada se izgubi, tu treba naći balans i da svi povuku koliko mogu", rekao je Veličković.

Partizan večeras igra protiv litvanskog predstavnika i biće mu potrebni svi igrači kako bi došao do 3-0. Naravno, ovo je kratak pregled poenterskih  učinaka, a podrazumeva se da je jako bitan doprinos i u odbrani, skoku, organizaciji igre…

Sve to i protiv Ritasa - i u narednim utakmicama - mora da bude bolje nego protiv Primorske, a u odnosu na ove dve utakmice pre toga koje su relativno tesno pripale crno-belima.  Ritas je prava šansa da se stvari pokrenu na bolje u Partizanovom timu, da se što više pojedinaca priključi u napadu.

Onih 56 datih poena protiv Primorske nisu baš reprezentativni. Recimo, na tom meču su Pejdž (3), Parahovski (4), Pejners (6) i Mozli (0) dali ukupno 13 poena.

NAJBOLJI STRELCI PARTIZANA NA POSLEDNJE TRI UTAKMICE (bez Tomasa)

vs IGOKEA

1. Jaramaz 13
2. Volden 11
3. Veličković 9
4. Birčević 8
5. Janković 8

vs TOFAŠ

1. Zagorac 26
2. Veličković 15
3. Gordić 12
4. Volden 12
5. Jaramaz 8

vs PRIMORSKA

1. Zagorac 10
2. Gordić 9
3. Volden 8
4. Jaramaz 6
5. Pejners 6

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar