"Нема нам спаса, а пропасти нећемо"!?

Којим путем иде Босна и Херцеговина(БиХ)? Постоји ли визија будућности државе, шта су могући приоритети у наредних пет или десет година? Хоће ли ускоро свјетло дана угледати Национални програм интегрисања јер је БиХ једина земља на путу ка Европској унији(ЕУ) која нема тај план.

Босна и Херцеговина 15.10.2019 | 08:36
"Нема нам спаса, а пропасти нећемо"!?
За њу се веже још једна чињеница – међу најлошијима је у регији на путу према чланству у ЕУ. Наиме, БиХ још увијек није добила кандидатски статус и чека га, уз Албанију, најдуже на Западном Балкану. Захтијев је предала у фебруару 2016. Такође, перманентне су расправе о чланству у НАТО.

Свјетска банка је у Сарајеву, 8. октобра, објавила податак да БиХ биљежи недовољан привредни раст те би по садашњој стопи било потребно чак 60 година да достигне ниво економских прихода у Европи. Све би то тражило озбиљан, заједнички одговор, стратегију која би отворила просперитет ове земље.

Умјесто заједничке визије, нуди се политика настала у три национална рова, каже политички аналитичар Вехид Шехић.

"Често се чује како грађани кажу - нема нам спаса, а пропасти не можемо. То је најгора ситуација у којој се данас налази БиХ. Постоје разна обећања, а познато је да се људи вежу за ријеч, али шта та ријеч значи у политичком животу БиХ? Имали смо Споразум о принципима за формирање Савјета министара односно власти на државном нивоу (почетак августа ове године) у којем је речено да ће се власт формирати у року од мјесец дана. То је пробудило неку наду, али од тога нема ништа. У политички дискурс треба вратити дијалог и компромис јер без тога нема успјешних политика, а видимо да се у БиХ политика води из ровова на један непринципијелан начин", сматра Шехић.

Игре без побједника

Јасмин Хасић, доцент на Универзитету сарајевска школа за науку и технологију (Сарајево Сцхоол оф Сциенце анд Тецхнологy) наводи да БиХ недостаје генерална цјелодржавна стратешка култура.

"Поједини политичари, посебно они који су опредјељени за етнонационалне интересе су радили на томе да изграде своје корпусе. У тој силној борби за заштиту - како кажу, својих интереса, увијек су гледали на међусобне односе као у 'Зеро-сум гаме' - игру без побједника у којој њихова побједа нужно значи губитак друге стране. У посљедњих 25 година никако нису размотрили опцију међусобне кооперације како би створили заједничку стратешку, минимално прихватљиву државничку културу за БиХ. Без тога нема никаквих изгледа за формирање било какве визије будућности, а камоли да се постигну кораци у њеној реализацији". каже Хасић.

Недостатак те културе је, према његовим ријечима, очит и на Западном Балкану гдје су бројне земље "које раде само у свом интересу, на примјер на постизању спољно - политичких циљева без тога да се окрену једни другима и да заједно, као заједнички регионални лидер или јак играч наступе према ЕУ, у преговорима".

"Умјесто тога имамо разједињене државе од којих свака у првом плану има свој интерес тако да ЕУ не препознаје регионалну стратешку културу и не може да одговори на потребе једног јединственог региона, иако се у томе труди", сматра Хасић.

Без визије будућности

Ђорђе Вуковић, професор Факултета политичких наука у Бањалуци истиче да нема чак ни парцијалних визија будућности државе БиХ, што он назива другачије.

"Прије бих рекао да постоје три халуцинације које се очитују у свакодневном јавном политичком дискурсу прије свега у декларацијама које су водеће партије обнародовале, а које су међусобно противријечне и конфликтне. Оне истовремено надтамњују бх. заједницу али и робују једном дуговјечном карактеру етничких заједница које су креирале политичке и културне елите три народа у БиХ. На таласу тих идеологија они могу побјеђивати на изборима и одржавати своју власт.

С друге стране, БиХ као дубоко подијељено и дезоријентисано друштво вапи за новим, другачијим, креативнијим погледима на будућност којим би се амортизовали постојећи конфликти и противрјечности. БиХ мора бити прије свега комотно друштво у којем ће сазријевати појединци и цијеле генерације политичара, интелектуалаца, културних радника спремних да граде боље друштво. Постојећа ситуација нажалост обесхрабрује - млади одлазе, а старији се потпуно повлаче или се утапају у постојећи амбијент", каже Вуковић.

Декларације као пракса

У БиХ се усталила пракса доношења декларација политичких странака, докумената у којима партије износе ставове, који су међусобно потпуно супротстављени и који изазивају стално нове конфликте и сукобе.

У септембру 2019. Странка демократске акције (СДА) је усвојила Декларацију у у којој се као дугорочни циљ наводи "усвајање Устава којим би БиХ била дефинисана као демократска, регионализована, правна и социјална држава под називом Република БиХ".

На петом Сабору Савеза независних социјалдемократа (СНСД) 2015. године, усвојена је Декларација о слободној и самосталној Републици Српској(РС).

У јануару 2019. Хрватски народни сабор, с Хрватском демократском заједницом (ХДЗ БиХ) као кључном партијом, усвојио је Декларацију у којој се наводи "Одбацујемо квалификације Међународног казненог суда за бившу Југославију о удруженом злочиначком потхвату које се неутемељено и неправедно приписују Републици Хрватској, Хрватској Републици Херцег Босни и Хрватском вијећу обране".

Супротстављени ставови у декларацијама погоршавају ионако компликовану политичку ситуацију у БиХ, у којој је на примјер, Предсједништво државе не постиже сагласност ни о једном питању.

Година у блокади

Познато је да је већ годину дана (након општих избора у октобру 2018.) Парламентарна скупштина БиХ у блокади – не ради, нема Вијећа министара БиХ, није формирана Влада Федерације, поједини кантони такође немају владе. Ко би онда могао бити кључни играч који би промијенио актуелну ситуацију? Да ли су то међународни посредници, они стални или повремени који долазе у ову земљу?

"Лоше је да визија буде посредована притисцима или изнудама са стране јер би то било наметнуто, краткорочно рјешење", каже професор Ђорђе Вуковић и додаје:
 
"Да би било утемељено на правим потенцијалима који постоје и у народу и у културама у свим заједницама (вјерским и националним), потребно је напуштање стереотипа и предрасуда, окованих политичких стајалишта која су отужне и испразне визије које не доносе добро никоме осим вођама. Али, било би страшно ако би њих наслиједили неки клонови који ће опонашати Милорада (Додика) Драгана ( Човића) и Бакира (Изетбеговић) који можда не би били достојни чак ни њиховог скромног и проказаног капацитета којем свједочимо годинама", истиче Вуковић.

Доцент на Универзитету сарајевска школа за науку и технологију Јасмин Хасић закључује:

"Не само да нема визије БиХ, нема ни регионалне визије. Састанак у Београду прије неколико дана је показао све недостатке. Сусрет предсједника Турске, Србије и Предсједништва БиХ могао је бити у много ширем саставу, гдје би се разговарало на нивоу регије, рецимо неке јединице која се повезује, која би се представила као политичка сфера са заједничким интересима - па било то Турска, нека друга земља или ЕУ. То је суштина цијелог проблема."

У БиХ се још увијек памти изјава предсједника Европске народне партије (ЕПП) Јосепха Даула коју је дао током посјете Сарајеву прије двије године: "Босна и Херцеговина треба државнике који мисле на своје будуће нараштаје, а не политичаре који само мисле на будуће изборе и своје резултате".

(РСЕ)

Коментари / 34

Оставите коментар
Name

реално стање

15.10.2019 06:40

БиХ је реално пропао пројекат. Да ли цемо пропасти или не сада искљуциво зависи од појединца до појединца јер ово је борба до последњег Србина.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

15.10.2019 06:54

БИХ је пропала а реално никад и није имала сансе ,сулудо је било после онаквог распада југославије било оцекивати да успије бих која је југославиј у малом најбоље урадити мирну дисолуцију

Name

ЗНАЊЕ

15.10.2019 07:02

Ти се бори за реално стање до посљедњег Србина. У моје име не можеш говорити. Због таквих као што си ти Срби ће нестати, али не бпрбом, већ одласком у свијет.

Name

Пеки

15.10.2019 07:09

Босни нема спаса само распад и вријеме је било

Name

ре: ЗНАЊЕ

15.10.2019 07:17

Боље рецено незнање које избија из сваке поре зивота. Треба ствари најприје изгледа "потковати"..

Name

Ре знање

15.10.2019 07:39

Дијелим мисљење. Само се питам ко це сад одговарати за злоцин према свом народу и будуцим генерацијама.

Name

Титаник

15.10.2019 07:50

Није БиХ пропали пројекат ако се већ једном одрекнете гласати за Милорада, Бакира и Човића . Па осим кредита и неповратних средстава ништа им више непаше из ЕУ.

Name

@реално стање

15.10.2019 08:04

Па ови наши се већ боре до "посљедњег србина" а када оде и посљедњи они ће да преселе у Србију, Монте Карло, Русију, Кипар....

Name

Гавра

15.10.2019 08:06

Три бандита за дуготрајну робију у Зеници.

Name

Е мој реални

15.10.2019 08:11

ни сам незнаш колико си нереалан, недо бог да мањи БХ ентитет постоји као Босна скоро 1000 година, освојили би Марс

Name

Дје Неце Пропасти

15.10.2019 08:15

са оваквим пропалицама ,с њима би пропала и њемацка...само сто би им тамо скинули главу за силне пљацке какве изводе овдје.

Name

СТРАХ

15.10.2019 08:54

БИХ ЈЕ ДРЗАВА ВЕЦИНОМ ДОБРИХ ЉУДИ АЛИ САД СУ НА ВЛАСТИ ЦОБАНИ КОЈИ КОРИСТЕ СТРАХОВЛАДУ ОПТУЗИВАЈУЦИ ЈЕДНИ ДРУГЕ ЗА МРЗЊУ НАРОД /ЉУДИ/ КО НАРОД УПЛАСЕ И НЕПОТРЕБНО СЕ БОЈИ ЦОБАНА,

Name

@реално стање

15.10.2019 09:03

Кад престанес размисљати о БИХ ко пропалом пројекту поцни размисљати колико су НА КОЈИ НАЦИН стекли богатство Додик и клонови у врху СНСД, "мрзитељи Босне, Цовјеце они се возикају авионима хеликоптерима најскупоцјенијим аутомобилима Такав возни парк не постоји у ЕУ, па ти мрзи пропали пројекат БИХ и дрзи се контејнера за не дај бозе

Name

Бл

15.10.2019 09:40

Политичари су само облицје какав је народ. Све остало је заваравање о насој доброти а они као лоси.

Name

Ре

15.10.2019 10:21

Само сто у мјесто Додика И Цовица на протести раде Комсиц И Саровиц

Name

БОРАЦ Р СРПСКЕ

15.10.2019 10:49

ДОК СУ ОВЕ ТРИ БУДАЛЕ НА ВЛАСТИ ОД НАПРЕТКА НЕМА НИСТА.

Name

ДОБРО ЈУТРО КОМШИЈА

15.10.2019 11:40

А док су генераки предсједници Борачких организација нема ништа од бораца....

Name

цирбес

15.10.2019 06:45

Људи висе не вјерују у промјене и сада само гледају како да оду одавде. То види свако кад се окрене око себе. Висе нема масе народа за промјене. Људи су схватили да је политика приватни бизнис, да њих нема у том бизнису и да је зивот овдје само губљење времена ко год био на власти. Задња прилика за неке промјене у систему су мозда били протести 2014. Остаје вам само да типкате губеци вријеме и мислеци како це се несто десити само од себе. Овдје је сијело заврсено.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛ

15.10.2019 06:45

Ваше фаце криминалне све говоре да је земља БиХ и народ опљачкан са вама тројицом и вашим слугама за будући педесет година у БиХ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ТОРРО

15.10.2019 06:49

НАРОДИ КОЈИ НЕМАЈУ ФЕР И ПОШТЕНЕ ПОЛИТИЧАРЕ НЕМАЈУ НИ БУДУЋНОСТИ, А ТАКВИМ ПОЛИТИЧАРИМА ДРЖАВА ПРИЈЕ СВЕГА СЛУЖИ ЗА НЕСКРИВЕНЕ ЛИЧНЕ ИНТЕРЕСЕ. ЗАТО ПРВО ТРЕБА СА ВЛАСТИ УКЛОНИТИ ОВА ТРИ "ОФУЦАНА" ПЕНЗИОНЕРА СА ФОТОГРАФИЈЕ И ПРОВЈЕРИТИ КАКО СУ СТЕКЛИ СВОЈУ МИЛИОНСКУ ИМОВИНУ, А ОНДА ПОКУШАТИ ОСТВАРИТИ ДОСТОЈАНСТВЕНУ БУДУЋНОСТ ДЈЕЦИ СВИХ НАРОДА ОВЕ НАПАЋАНЕ ЗЕМЉЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

брецало

15.10.2019 06:52

Бих и рс само 5 октобар мозе спасит друге нема овако је само цесање од фотељу

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вјецити опозиционар

15.10.2019 06:53

Са овом тројком сигурна је пропаст, не требамо се бринути.

ОДГОВОРИТЕ
Name

15.10.2019 06:57

ГОСПОДО НЕ МОЖЕТЕ ПРОПАСТИ, ОБЕЗБИЈЕДИЛИ СТЕ СЕ ЗА ПЕТ ЖИВОТА А ШТА ЋЕ ОВЦЕ ОШИШАНЕ, ЗИМА ДОЛАЗИ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боки

15.10.2019 07:03

Три лопова.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сељак

15.10.2019 07:23

Није ми јасно засто се оволико рузе И критикују. Драги народе мисмо их изабрали И бирамо И све исте вец 20 Год зато смо лицно ми криви И нека Нас јебу докле Год могу.

Name

Децко

15.10.2019 08:43

Ова слика ми поквари дан...

ОДГОВОРИТЕ
Name

О

15.10.2019 10:48

ову тројку пред закон и одговорност па у затворе и одузимање имовине па све редом партијасевод рата до данас !пљацка предузеца фабрика банака кроз будзет плате и привилегије од возног парка до савјетника којекаквих па злоупорлтреба полозаја институција итд итд !одузимати имовину и опоравак народа од истих! закон за све једнак

Name

Децко

15.10.2019 11:47

О... Закон је за све једнак, а закон је у њиховим рукама... Превисе сањас... Кад сагледас стварност реалним оцима престанес бити идеалиста... Такви као ти су ријетки!

Name

Западне

15.10.2019 11:21

земље сносе подједнако кривицу за овакво стање јер дијеле кредите саком и капом и одрзавају монетарну стабилност! Треба заврнути све дотоке новца и врло брзо це ситуација да се промјени!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лука

15.10.2019 11:55

БАНДА

ОДГОВОРИТЕ
Name

Корекција наслова

15.10.2019 13:19

НЕМА НАМ СПАСА ...А ПРОПАСТИ ВИШЕ НЕ МОЖЕМО ЈЕР СМО НА САМОМ ДНУ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сваки

15.10.2019 14:34

нормалан суд би овај тројац послао на дозивотну робију...смртну казму или одсјецање обе руке и ноге,јер су крали тим еxтремитетима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

15.10.2019 22:03

Спаса нам нема, јер одавно смо пропали, зато и одлазимо. Када Додик формира власт на дрзавном нивоу, сваком ко оде одавде, свануце и никад није касно за то: сто за формирање власти, сто за куповину карте у једном смјеру. Доста је било висе трпљења ликова, који су се вец одавно изгубили у времену и простору и униставају и оно мало нивоа достигнутог стандарда, углавном од Дејтона до глобалне економске кризе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пукни зоро

16.10.2019 08:03

Добили мандате а не могу конституисати власт на нивоу БХ-а. Па им онда неко други крив. Криви им други, Шаровић & цомп. Шта би требали они..?? Да се сами повуку, да се искраду једне тамне и магловите, вјетровите и кишовите ноћи, а да се они у освит зоре под заштитом магле, вјетра и кише, као хајдуци, завјереници ушуњају унутра. А зашто би то чинили..??!! Нека све иде по демократским правилима и процедурама. Ако не могу формирати власт, а очито не могу, нека дижу руке, нека се расписују нови избори. Тако то, не губећи вријеме, раде у културним и пристојним земљама.

ОДГОВОРИТЕ