ЕП: Љајић и Митровић "сломили" Литванију!

Фудбалери Србије савладали су Литванију 2:1 (0:0) на гостовању у Виљнусу, у шестом колу квалификација за Европско првенство 2020. године.  Топло-хладно игра Србије и овог пута. Имали смо све у својим рукама, играли добро, а потом потпуно нестали са терена. . . Умало у 93. минуту да испустимо победу, али и даље нам остаје нада да можемо на ЕУРО кроз квалификације.  Митровић, чувар српске наде у чудо: Два гола, поново матирана одбрана и победа Орлова у Литванији! У већем делу смо доминирали, а на крају стрепели – 2:1.

Фудбал 14.10.2019 | 23:17
ЕП: Љајић и Митровић "сломили" Литванију!
"Орлови" су након неубедљиве иницијативе у првом полувремену, госте "нокаутирали" са два гола у првих десет минута другог дела меча.

Литванце је "сломио" тандем бивших играча Партизана, Адем Љајић је био двоструки асистент, а Александар Митровић двоструки стрелац.

Љајић је оба пута прошао по десној страни казненог, до гол-аут линије, а онда одиграо повратну у петерац.

Прво је подигао лопту до Митровића који је побегао свом чувару и неометан је закуцао у мрежу, за 0:1 у 49. минуту.

Само четири минута касније било је 0:2. Љајић овај пут гура лопту по земљи, она пролази поред голмана Литваније, а Митровић са ривалом на леђима успева да је спроведе у мрежу.

Митровић је стигао до 31. гола у дресу репрезентације, седмог у квалификацијама за ЕП и седмог на последња четири наступа за Србију.

Овај 25-годишњи нападач Фулама је на седам погодака од рекордера националног тима Стјепана Бобека.

Ни овај пут Србија није успела да сачува своју мрежу. У 79. минуту Литванци смањују на 2:1, преко резервисте Домантаса Казлаускаса који је матирао Дмитровића ударцем у његов угао.

Србија је контролисала игру у првом полувремену, кренули су "Орлови" агресивно и одмах два пута запретили, али Литванци одолевају покушајима Митровића и Љајића из казненог у првих пет минута.

У наставку су Литванци показали да је превише "рупа" у одбрани Србије, једноставном контром су лако стигли до гола Србије, а у две ситуације им је Дмитровић омогућио одличне шансе, које срећом нису искостили.

У 29. минуту Митровић први пут шутира у оквир гола, сјајно скаче на центаршут Миливојевића, али брани Чернаускас, коме је два пута запретио и Коларов, једном нимало наивно и са 40 метара.

Након експресног вођства на старту другог полувремена, Србија умирује ритам игре и "троши време", али се превише опуштају "Орлови" и Литванија преузима контролу.

То доноси домаћину гол наде 11 минута пре краја, а онда у самој завршници и стопостотну прилику за 2:2, али само пуком срећом Лаукжемис промашује цео гол па наш тим стиже до победе.

Србија у наредном колу квалификација за ЕУРО 2020. дочекује Луксембург, 14. новембра, а потом Украјину 17. у последњој рунди.

"Орлови" имају само теоретске шансе да се домогну ЕП из ове групе, али за то су нам неопходне две победе у поменутим утакмицама, те бар један кикс Португала.

Међутим, требало би да се догоди чудо па да се европски "Селесао" под вођством Кристијана Роналда "оклизне" против Литваније или Луксембурга у новембру.

Нада и даље постоји!

Фудбалска репрезентација Србије није блистала на гостовању у Вилњусу, али је забележила победу над "редовном муштеријом" Литванијом, поново уз сјајну партију двоструког стрелца Александра Митровића, међутим ни то није било довољно да будемо потпуно спокојни...

Несигурни голман Марко Дмитровић, који је два пута кикснуо у првом полувремену, лако је примио погодак у "свој угао" у 80. минуту, срећом није било простора за преокрет.

"Орлови" су некако "преживели" до последњег судијског звиждука и захваљујући победи Украјине над Португалом (2:1) остали у игри за пласман на ЕУРО кроз квалификациону групу. Сада имамо бод мање од Португала и потребно нам је да изгубе од Литваније или Луксембурга.

Док ми морамо да победимо Луксембург и Украјину.

То је мало вероватна варијанта, тако да нам и даље преостаје бараж коме ћемо се и дефинитивно окренути после новембарског циклуса квалификација.

ЛИТВАНИЈА - СРБИЈА 1:2 (0:0)

Судећи по првих пет минута утакмице чинило се да ће Србија лако "самлети" Литванце пошто су Љајић, Радоњић и Митровић лако улазили у њихов казнени простор, међутим убрзо смо остали без енергије и суочили се са ривалом који је у неколико наврата могао и да нас угрози.

Томе је допринела и смушеност голмана Марка Дмитровића, који је двапут лоше проценио ситуацију и излазио са свог гола, али срећом нисмо кажњени.

Србија је и даље стварала више шанси од ривала, па смо видели покушај Александра Митровића главом, односно његовог имењака и капитена Александра Коларова, поново штопера, који је два пута добро шутирао са дистанце, али ниједна од тих ситуација не би могла да се назове толико опасном...

Већ на полувремену је Тумбаковић "бледог" Костића заменио Гаћиновићем у покушају да нова енергија по боку донесе предност репрезентацији Србије.

Није по левој, али јесте по десној страни, где је Немањи Радоњићу помогао Адем Љајић и у року од само четири минута два пута асистирао за Александра Митровића - који наравно није пропустио шансу да затресе мрежу Литванаца, једне од својих омиљених "муштерија".

"Митар" је погодио у 49. и 53. минуту после сличних акција нашег тима, па је тако додатно напредовао на вечној листи најбољих стрелаца у историји репрезентације.

Митровић сада има 31 погодак уз своје име и сада је шести најбољи стрелац државног тима, а занимљиво је да му је ово био чак пети погодак у четвртом мечу против Литваније, док има и две асистенције. У овим квалификацијама постигао је већ седам погодака.

Србија је могла и морала раније да реши питање победника, а уместо тога поново је дошло до пада у игри и казне преко резервисте Казлаускаса, који је искоростио још једну лошу реакцију Дмитровића.

Голман који је блистао у Лиги нација није се добро снашао на овом мечу пошто је примио гол у ближи угао, док је Литванија у 93. могла и до изједначења када су "уклизавањем" пробали да убаце лопту у нашу мрежу, срећом завршило је иза гола...

Наредног месеца Србија игра у Београду против Луксембурга и Украјине, а нада се киксу Португала којим бисмо могли да избегнемо бараж.

Пет минута другог полувремена било је довољно за још једну победу над Литванијом. Уз резултат у Кијеву, где је Украјина савладала Португалију, Србија је тријумфом у Вилњусу остала, колико-толико, у трци за Европско првенство. Наравно, није могло без драме на крају, јер је одбрана поново поклекла, седми пут у седмом мечу квалификација, а у судијској надокнади домаћи су промашили зицер за изједначење - 2:1 (0:0).

Расплет мечева ове вечери је оно чудо у које се уздао Љубиша Тумбаковић. Орлови да победе преостале две утакмице до краја квалификација, а да Португалија не добије једну. Да ли је то реално? Рекло би се да није, али било је и већих чуда у свету фудбала... А, чувар српских снова о одласку на Европско првенство, које се сања од 2000. године је Александар Митровић. У невероватној је голгетерској форми. На шест голова у последње четири утакмице додао је још два у Вилњусу. За пет минута. Оба на асистенције Адема Љајића. Паклени осећај за гол има фудбалер Фулама, увек се нађе на правом месту у право време и са лакоћом шаље лопту у мрежу.

Деветка Орлова је преспавала прво полувреме, као и цео тим, а онда решила утакмицу за пет минута. Укупно 30. па 31. гол Александра Митровића у дресу државног тима. До легендарног Рајка Митића дели га још један погодак.

Истакао је Адем Љајић уочи пута за Вилњус да би волео да буде асистент Митровићу за рекордни 39. гол. Ко зна да ли ће му се жеља остварити, али је вечерас "наместио" оба поготка свом саиграчу. И били су то слични голови: продор по десној страни, који је Тумбаковић очигледно означио као ахилову пету литванске одбране и лопта на тацни за Митровића, којем није било тешко у оба случаја да смести фудбал у мрежу.

С друге стране, климава одбрана је поново поклекла. Ово је била седма утакмица Србије у квалификацијама за Европско првенство и на свакој је примила макар по један погодак! Тумбаковић ће имати задатак до марта и баража, ако поклона с неба не буде, да дотера задњу линију.

Победа за Србију. Можда у коначном збиру неће много вредети, али сваки тријумф, поготово када дође нови селектор, са новим замислима, новом тактиком, новом фудбалском филозофијом, подиже екипу. Тумбаковић је дебитовао поразом од Португалије у Београду, али је после тога спојио трећу победу.

Истина, слабо је Србија одиграла прво полувреме. Споро, малтене безопасно по ривала. И када су имали лопту, а имали су је у ногама више од ривала, момци у црвеним дресовима нису имали решења шта да раде с њом, како да створе шансу за гол. Испало је да је најбоља шанса за Орлове била на самом почетку меча, у 3. минуту, када је лопта срећно дошла до Љајића, који је остао иза одбране домаћих, али није успео да квалитетно шутне на гол, као ни Митровић до којег се фудбал одбио.

После тога, тек у 29. минуту Митровић је добро шутирао главом, а голман Литваније одбранио. Осим тога - ништа. "Крећи се", морао је да подвикне Тумбаковић с клупе у једном моменту, што довољно говори колико је игра Орлова била статична, јалова, безопасна. Чак су се Литванци одважили у последњих 15 минута полувремена и успели да створе две-три опасне ситуације пред голом несигурног вечерас Дмитровића. На крају полувремена реалних 0:0.

Други део - друга песма. Већ у првом минуту пробијена је та десна страна, али Митровић, са тројицом играча око себе, није успео да се окрене и шутне на гол. Два минута касније је погодио за вођство, пет минута после тога поново, да се реше све дилеме око победника.

После тога - лагана игра Србије. Контрола над утакмицом, уз повремно подвикивање селектора са клупе "пас, пас", тражећи бржу и течнију игру, до ноге, без прескакања средине. И онда, по обичају, драма. Ни из чега примљен гол, дата шанса домаћину да се размаше, да запрети, да би и Митровић промашио колосалну прилику да упише хет-трик.

Остало је 2:1. Могло је и без тог примљеног гола. Бар једном у овим квалификацијама...

ЛИТВАНИЈА - СРБИЈА 1:2 (0:0)
/Казлаускас 79 - Митровић 49, 53/

Виљнус
ЛФФ стадион
Гледалаца: око 3.000
Судија: Паве Рачковски (Пољска)

ЛИТВАНИЈА: Черниаускас – Баравикас, Климавичијус, Гирдваинис, Миколуиунас, - Голубицкас (од 73. Казлаускас), Шимкус, Воробјовас – Вербицкас (од 56. Жулпа), Ласицкас – Матулевичијус (од 64. Лаукземис). Селектор: Валданас Уробонас.

СРБИЈА: Дмитровић – Милетић, Миленковић, Коларов, Младеновић – Максимовић, Миливојевић (од 72. Лукић) – Радоњић, Љајић (од 85. Гудељ), Костић (од 46. Гаћиниовић) – Митрровић. Селектор: Љубиша Тумбаковић.

Меч је судио пољски арбитар Павел Рачковски.

ГРУПА "Б"

Литванија - Србија 1:2 (0:0) /Казлаускас 79 - Митровић 48, 53/

Украјина - Португал 2:1 (2:0) /Јаремчук 6, Јармоленко 27 - Роналдо пен. 72/

ТАБЕЛА: Украјина (+1) 19, Португал 11, Србија 10, Луксембург 4, Литванија (+1) 1

Извор: Б92/мондо.рс/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар