EP: Ljajić i Mitrović "slomili" Litvaniju!

Fudbaleri Srbije savladali su Litvaniju 2:1 (0:0) na gostovanju u Viljnusu, u šestom kolu kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2020. godine.  Toplo-hladno igra Srbije i ovog puta. Imali smo sve u svojim rukama, igrali dobro, a potom potpuno nestali sa terena. . . Umalo u 93. minutu da ispustimo pobedu, ali i dalje nam ostaje nada da možemo na EURO kroz kvalifikacije.  Mitrović, čuvar srpske nade u čudo: Dva gola, ponovo matirana odbrana i pobeda Orlova u Litvaniji! U većem delu smo dominirali, a na kraju strepeli – 2:1.

Fudbal 14.10.2019 | 23:17
EP: Ljajić i Mitrović "slomili" Litvaniju!
"Orlovi" su nakon neubedljive inicijative u prvom poluvremenu, goste "nokautirali" sa dva gola u prvih deset minuta drugog dela meča.

Litvance je "slomio" tandem bivših igrača Partizana, Adem Ljajić je bio dvostruki asistent, a Aleksandar Mitrović dvostruki strelac.

Ljajić je oba puta prošao po desnoj strani kaznenog, do gol-aut linije, a onda odigrao povratnu u peterac.

Prvo je podigao loptu do Mitrovića koji je pobegao svom čuvaru i neometan je zakucao u mrežu, za 0:1 u 49. minutu.

Samo četiri minuta kasnije bilo je 0:2. Ljajić ovaj put gura loptu po zemlji, ona prolazi pored golmana Litvanije, a Mitrović sa rivalom na leđima uspeva da je sprovede u mrežu.

Mitrović je stigao do 31. gola u dresu reprezentacije, sedmog u kvalifikacijama za EP i sedmog na poslednja četiri nastupa za Srbiju.

Ovaj 25-godišnji napadač Fulama je na sedam pogodaka od rekordera nacionalnog tima Stjepana Bobeka.

Ni ovaj put Srbija nije uspela da sačuva svoju mrežu. U 79. minutu Litvanci smanjuju na 2:1, preko rezerviste Domantasa Kazlauskasa koji je matirao Dmitrovića udarcem u njegov ugao.

Srbija je kontrolisala igru u prvom poluvremenu, krenuli su "Orlovi" agresivno i odmah dva puta zapretili, ali Litvanci odolevaju pokušajima Mitrovića i Ljajića iz kaznenog u prvih pet minuta.

U nastavku su Litvanci pokazali da je previše "rupa" u odbrani Srbije, jednostavnom kontrom su lako stigli do gola Srbije, a u dve situacije im je Dmitrović omogućio odlične šanse, koje srećom nisu iskostili.

U 29. minutu Mitrović prvi put šutira u okvir gola, sjajno skače na centaršut Milivojevića, ali brani Černauskas, kome je dva puta zapretio i Kolarov, jednom nimalo naivno i sa 40 metara.

Nakon ekspresnog vođstva na startu drugog poluvremena, Srbija umiruje ritam igre i "troši vreme", ali se previše opuštaju "Orlovi" i Litvanija preuzima kontrolu.

To donosi domaćinu gol nade 11 minuta pre kraja, a onda u samoj završnici i stopostotnu priliku za 2:2, ali samo pukom srećom Laukžemis promašuje ceo gol pa naš tim stiže do pobede.

Srbija u narednom kolu kvalifikacija za EURO 2020. dočekuje Luksemburg, 14. novembra, a potom Ukrajinu 17. u poslednjoj rundi.

"Orlovi" imaju samo teoretske šanse da se domognu EP iz ove grupe, ali za to su nam neophodne dve pobede u pomenutim utakmicama, te bar jedan kiks Portugala.

Međutim, trebalo bi da se dogodi čudo pa da se evropski "Selesao" pod vođstvom Kristijana Ronalda "oklizne" protiv Litvanije ili Luksemburga u novembru.

Nada i dalje postoji!

Fudbalska reprezentacija Srbije nije blistala na gostovanju u Vilnjusu, ali je zabeležila pobedu nad "redovnom mušterijom" Litvanijom, ponovo uz sjajnu partiju dvostrukog strelca Aleksandra Mitrovića, međutim ni to nije bilo dovoljno da budemo potpuno spokojni...

Nesigurni golman Marko Dmitrović, koji je dva puta kiksnuo u prvom poluvremenu, lako je primio pogodak u "svoj ugao" u 80. minutu, srećom nije bilo prostora za preokret.

"Orlovi" su nekako "preživeli" do poslednjeg sudijskog zvižduka i zahvaljujući pobedi Ukrajine nad Portugalom (2:1) ostali u igri za plasman na EURO kroz kvalifikacionu grupu. Sada imamo bod manje od Portugala i potrebno nam je da izgube od Litvanije ili Luksemburga.

Dok mi moramo da pobedimo Luksemburg i Ukrajinu.

To je malo verovatna varijanta, tako da nam i dalje preostaje baraž kome ćemo se i definitivno okrenuti posle novembarskog ciklusa kvalifikacija.

LITVANIJA - SRBIJA 1:2 (0:0)

Sudeći po prvih pet minuta utakmice činilo se da će Srbija lako "samleti" Litvance pošto su Ljajić, Radonjić i Mitrović lako ulazili u njihov kazneni prostor, međutim ubrzo smo ostali bez energije i suočili se sa rivalom koji je u nekoliko navrata mogao i da nas ugrozi.

Tome je doprinela i smušenost golmana Marka Dmitrovića, koji je dvaput loše procenio situaciju i izlazio sa svog gola, ali srećom nismo kažnjeni.

Srbija je i dalje stvarala više šansi od rivala, pa smo videli pokušaj Aleksandra Mitrovića glavom, odnosno njegovog imenjaka i kapitena Aleksandra Kolarova, ponovo štopera, koji je dva puta dobro šutirao sa distance, ali nijedna od tih situacija ne bi mogla da se nazove toliko opasnom...

Već na poluvremenu je Tumbaković "bledog" Kostića zamenio Gaćinovićem u pokušaju da nova energija po boku donese prednost reprezentaciji Srbije.

Nije po levoj, ali jeste po desnoj strani, gde je Nemanji Radonjiću pomogao Adem Ljajić i u roku od samo četiri minuta dva puta asistirao za Aleksandra Mitrovića - koji naravno nije propustio šansu da zatrese mrežu Litvanaca, jedne od svojih omiljenih "mušterija".

"Mitar" je pogodio u 49. i 53. minutu posle sličnih akcija našeg tima, pa je tako dodatno napredovao na večnoj listi najboljih strelaca u istoriji reprezentacije.

Mitrović sada ima 31 pogodak uz svoje ime i sada je šesti najbolji strelac državnog tima, a zanimljivo je da mu je ovo bio čak peti pogodak u četvrtom meču protiv Litvanije, dok ima i dve asistencije. U ovim kvalifikacijama postigao je već sedam pogodaka.

Srbija je mogla i morala ranije da reši pitanje pobednika, a umesto toga ponovo je došlo do pada u igri i kazne preko rezerviste Kazlauskasa, koji je iskorostio još jednu lošu reakciju Dmitrovića.

Golman koji je blistao u Ligi nacija nije se dobro snašao na ovom meču pošto je primio gol u bliži ugao, dok je Litvanija u 93. mogla i do izjednačenja kada su "uklizavanjem" probali da ubace loptu u našu mrežu, srećom završilo je iza gola...

Narednog meseca Srbija igra u Beogradu protiv Luksemburga i Ukrajine, a nada se kiksu Portugala kojim bismo mogli da izbegnemo baraž.

Pet minuta drugog poluvremena bilo je dovoljno za još jednu pobedu nad Litvanijom. Uz rezultat u Kijevu, gde je Ukrajina savladala Portugaliju, Srbija je trijumfom u Vilnjusu ostala, koliko-toliko, u trci za Evropsko prvenstvo. Naravno, nije moglo bez drame na kraju, jer je odbrana ponovo poklekla, sedmi put u sedmom meču kvalifikacija, a u sudijskoj nadoknadi domaći su promašili zicer za izjednačenje - 2:1 (0:0).

Rasplet mečeva ove večeri je ono čudo u koje se uzdao Ljubiša Tumbaković. Orlovi da pobede preostale dve utakmice do kraja kvalifikacija, a da Portugalija ne dobije jednu. Da li je to realno? Reklo bi se da nije, ali bilo je i većih čuda u svetu fudbala... A, čuvar srpskih snova o odlasku na Evropsko prvenstvo, koje se sanja od 2000. godine je Aleksandar Mitrović. U neverovatnoj je golgeterskoj formi. Na šest golova u poslednje četiri utakmice dodao je još dva u Vilnjusu. Za pet minuta. Oba na asistencije Adema Ljajića. Pakleni osećaj za gol ima fudbaler Fulama, uvek se nađe na pravom mestu u pravo vreme i sa lakoćom šalje loptu u mrežu.

Devetka Orlova je prespavala prvo poluvreme, kao i ceo tim, a onda rešila utakmicu za pet minuta. Ukupno 30. pa 31. gol Aleksandra Mitrovića u dresu državnog tima. Do legendarnog Rajka Mitića deli ga još jedan pogodak.

Istakao je Adem Ljajić uoči puta za Vilnjus da bi voleo da bude asistent Mitroviću za rekordni 39. gol. Ko zna da li će mu se želja ostvariti, ali je večeras "namestio" oba pogotka svom saigraču. I bili su to slični golovi: prodor po desnoj strani, koji je Tumbaković očigledno označio kao ahilovu petu litvanske odbrane i lopta na tacni za Mitrovića, kojem nije bilo teško u oba slučaja da smesti fudbal u mrežu.

S druge strane, klimava odbrana je ponovo poklekla. Ovo je bila sedma utakmica Srbije u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo i na svakoj je primila makar po jedan pogodak! Tumbaković će imati zadatak do marta i baraža, ako poklona s neba ne bude, da dotera zadnju liniju.

Pobeda za Srbiju. Možda u konačnom zbiru neće mnogo vredeti, ali svaki trijumf, pogotovo kada dođe novi selektor, sa novim zamislima, novom taktikom, novom fudbalskom filozofijom, podiže ekipu. Tumbaković je debitovao porazom od Portugalije u Beogradu, ali je posle toga spojio treću pobedu.

Istina, slabo je Srbija odigrala prvo poluvreme. Sporo, maltene bezopasno po rivala. I kada su imali loptu, a imali su je u nogama više od rivala, momci u crvenim dresovima nisu imali rešenja šta da rade s njom, kako da stvore šansu za gol. Ispalo je da je najbolja šansa za Orlove bila na samom početku meča, u 3. minutu, kada je lopta srećno došla do Ljajića, koji je ostao iza odbrane domaćih, ali nije uspeo da kvalitetno šutne na gol, kao ni Mitrović do kojeg se fudbal odbio.

Posle toga, tek u 29. minutu Mitrović je dobro šutirao glavom, a golman Litvanije odbranio. Osim toga - ništa. "Kreći se", morao je da podvikne Tumbaković s klupe u jednom momentu, što dovoljno govori koliko je igra Orlova bila statična, jalova, bezopasna. Čak su se Litvanci odvažili u poslednjih 15 minuta poluvremena i uspeli da stvore dve-tri opasne situacije pred golom nesigurnog večeras Dmitrovića. Na kraju poluvremena realnih 0:0.

Drugi deo - druga pesma. Već u prvom minutu probijena je ta desna strana, ali Mitrović, sa trojicom igrača oko sebe, nije uspeo da se okrene i šutne na gol. Dva minuta kasnije je pogodio za vođstvo, pet minuta posle toga ponovo, da se reše sve dileme oko pobednika.

Posle toga - lagana igra Srbije. Kontrola nad utakmicom, uz povremno podvikivanje selektora sa klupe "pas, pas", tražeći bržu i tečniju igru, do noge, bez preskakanja sredine. I onda, po običaju, drama. Ni iz čega primljen gol, data šansa domaćinu da se razmaše, da zapreti, da bi i Mitrović promašio kolosalnu priliku da upiše het-trik.

Ostalo je 2:1. Moglo je i bez tog primljenog gola. Bar jednom u ovim kvalifikacijama...

LITVANIJA - SRBIJA 1:2 (0:0)
/Kazlauskas 79 - Mitrović 49, 53/

Viljnus
LFF stadion
Gledalaca: oko 3.000
Sudija: Pave Račkovski (Poljska)

LITVANIJA: Černiauskas – Baravikas, Klimavičijus, Girdvainis, Mikoluiunas, - Golubickas (od 73. Kazlauskas), Šimkus, Vorobjovas – Verbickas (od 56. Žulpa), Lasickas – Matulevičijus (od 64. Laukzemis). Selektor: Valdanas Urobonas.

SRBIJA: Dmitrović – Miletić, Milenković, Kolarov, Mladenović – Maksimović, Milivojević (od 72. Lukić) – Radonjić, Ljajić (od 85. Gudelj), Kostić (od 46. Gaćiniović) – Mitrrović. Selektor: Ljubiša Tumbaković.

Meč je sudio poljski arbitar Pavel Račkovski.

GRUPA "B"

Litvanija - Srbija 1:2 (0:0) /Kazlauskas 79 - Mitrović 48, 53/

Ukrajina - Portugal 2:1 (2:0) /Jaremčuk 6, Jarmolenko 27 - Ronaldo pen. 72/

TABELA: Ukrajina (+1) 19, Portugal 11, Srbija 10, Luksemburg 4, Litvanija (+1) 1

Izvor: B92/mondo.rs/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar