Сукоб полиције и демонстраната у Барселони

Аеродром "Ел Прат" у Барселони блокиран је због сукоба демонстраната који подржавају независност Каталоније и полиције. До демонстрација је дошло послије изрицања пресуде против дванаест лидера каталонског Покрета за независност.

Свијет 14.10.2019 | 21:52
Сукоб полиције и демонстраната у Барселони
Полиција је употријебила палице против окупљених, недалеко од улаза у метро унутар главног терминала аеродрома у Барселони.

На снимцима са аеродрома виде се демонстранти који покушавају да пробију кордон испред једне од зграда, док се на другим виде полицајци како пендрецима туку окупљене.

Демонстранти се у великом броју окупљају на аеродрому и саобраћајнице које воде ка том дијелу Барселоне су загушене. Полиција је наредила обуставу подземног жељезничког саобраћаја ка аеродрому. Управа аеродрома је саопштила да је најмање 20 летова отказано због протеста.

Врховни суд је данас изрекао затворске казне за девет бивших лидера због побуне и злоупотребе јавних средстава, док су преостала тројица само новчано кажњена.

Бивши замјеник предсједника Регионалног парламента Ориол Хункерас рекао је после изрицања пресуде да је независност Каталоније "ближа него икад". Након што је осуђен на 13 година затвора због улоге у неодобреном референдуму о независности 2017. године, Хункерас је нагласио да Каталонци немају алтернативу.



Бивши лидер каталонског парламента Карлес Пуџдемон осудио је пресуду, рекавши да је "ужасно" што су бивши лидери осуђени на "укупно стотину година затвора".

(Агенције)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Адвокат

14.10.2019 19:55

Толико вијекова бити у Шпанији, а не знати ништа о Шпанији, то ваљда могу само Каталонци.

ОДГОВОРИТЕ
Name

куку нама са нама

14.10.2019 20:04

овако су се некад и срби борили за своја права у својој земљи..и због тога се и данас свјет боји сјене њихових мртвих предака,мислећи да су и данашње генерације потомци,али они истински од тих јунака...ово су данас кловнови..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ово

15.10.2019 04:48

је слика данасње демократије мозес да радис ста хоцес али промјена неце бити!Е ако се негдје десе промјене ту је била погазена демократија!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Филип

15.10.2019 07:48

промјене могу бити али не на овај начин,манипулацијом људи.Гдје је боље,можда у кабулу или овдје код нас.Па ваљда зато постоје закони и устави да свака коњина неможе радити шта хоће кад дође на власт као овај каталонски голуб.