Sukob policije i demonstranata u Barseloni

Aerodrom "El Prat" u Barseloni blokiran je zbog sukoba demonstranata koji podržavaju nezavisnost Katalonije i policije. Do demonstracija je došlo poslije izricanja presude protiv dvanaest lidera katalonskog Pokreta za nezavisnost.

Svijet 14.10.2019 | 21:52
Sukob policije i demonstranata u Barseloni
Policija je upotrijebila palice protiv okupljenih, nedaleko od ulaza u metro unutar glavnog terminala aerodroma u Barseloni.

Na snimcima sa aerodroma vide se demonstranti koji pokušavaju da probiju kordon ispred jedne od zgrada, dok se na drugim vide policajci kako pendrecima tuku okupljene.

Demonstranti se u velikom broju okupljaju na aerodromu i saobraćajnice koje vode ka tom dijelu Barselone su zagušene. Policija je naredila obustavu podzemnog željezničkog saobraćaja ka aerodromu. Uprava aerodroma je saopštila da je najmanje 20 letova otkazano zbog protesta.

Vrhovni sud je danas izrekao zatvorske kazne za devet bivših lidera zbog pobune i zloupotrebe javnih sredstava, dok su preostala trojica samo novčano kažnjena.

Bivši zamjenik predsjednika Regionalnog parlamenta Oriol Hunkeras rekao je posle izricanja presude da je nezavisnost Katalonije "bliža nego ikad". Nakon što je osuđen na 13 godina zatvora zbog uloge u neodobrenom referendumu o nezavisnosti 2017. godine, Hunkeras je naglasio da Katalonci nemaju alternativu.



Bivši lider katalonskog parlamenta Karles Pudždemon osudio je presudu, rekavši da je "užasno" što su bivši lideri osuđeni na "ukupno stotinu godina zatvora".

(Agencije)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Advokat

14.10.2019 19:55

Toliko vijekova biti u Španiji, a ne znati ništa o Španiji, to valjda mogu samo Katalonci.

ODGOVORITE
Name

kuku nama sa nama

14.10.2019 20:04

ovako su se nekad i srbi borili za svoja prava u svojoj zemlji..i zbog toga se i danas svjet boji sjene njihovih mrtvih predaka,misleći da su i današnje generacije potomci,ali oni istinski od tih junaka...ovo su danas klovnovi..

ODGOVORITE
Name

Ovo

15.10.2019 04:48

je slika danasnje demokratije mozes da radis sta hoces ali promjena nece biti!E ako se negdje dese promjene tu je bila pogazena demokratija!

ODGOVORITE
Name

Filip

15.10.2019 07:48

promjene mogu biti ali ne na ovaj način,manipulacijom ljudi.Gdje je bolje,možda u kabulu ili ovdje kod nas.Pa valjda zato postoje zakoni i ustavi da svaka konjina nemože raditi šta hoće kad dođe na vlast kao ovaj katalonski golub.