Влада Српске дозволила да директори примају плату мимо закона

Влада Републике Српске дозволила је да се директорима јавних служби, које имају мање од стотину запослених, незаконито исплаћује плата.

Република Српска 14.10.2019 | 20:00
Влада Српске дозволила да директори примају плату мимо закона
Наиме, Закон о платама запослених у јавним службама Републике Српске у члану 9. дефинише да се руководиоци јавних служби, односно Фонда ПИО Републике Српске, Фонда здравственог осигурања, Завода за запошљавање, Фонда за дјечију заштиту, Фонда за професионалну рехабилитацију и запошљавање инвалида, јавних установа социјалне заштите чији је оснивач Република Српска, „Вода Српске“, јавних установа и фондова чији је оснивач држава, разврставају у двије платне групе.



У првој платној групи су: директор установе која има више од 500 запослених и директор установе која има од 100 до 500 запослених.

У другој платној групи су: замјеник директора установе која има више од 500 запослених, замјеник директора установе која има од 100 до 500 запослених и замјеник директора установе која има до 100 запослених.

Овај закон ступио је на снагу 1. августа 2018. године.

Законом није дефинисан коефицијент који треба да се примјењује за директора установе која има мање од 100 запослених, а у Синдикату управе Републике Српске тврде да због тога нема правног основа да се исплаћује плата директорима Јавног фонда за дјечију заштиту Републике Српске и Фонда за професионалну рехабилитацију и запошљавање инвалида.

Поред поменута два фонда, незаконита је и исплата плата у домовима пензионера чији је оснивач Влада, а који имају мање од стотину запослених.

Да се плата не исплаћује у складу са важећимзЗаконом, утврдила је и Главна служба за ревизију јавног сектора, контролишући пословање Фонда за дјечију заштиту.

„Законом  о  платама  у  јавним  службама, између  осталог, дефинисан је платни коефицијент за директоре у јавним установама које имају више од 100 запослених. С обзиром да Фонд има мањи број запослених од 100, чланом осам Правилника о платама, накнадама плата и другим исплатама запослених у ЈУ Јавни фонд за дјечију заштиту, дефинисан је коефицијент за обрачун плате директора, позивајући се на напријед наведени закон, а којим није дефинисан платни коефицијент за директоре установа које имају до 100 запослених“, констатовали су ревизори.

Директор Јавног фонда за дјечију заштиту Републикр Српске Недељко Јовић рекао је да је Главна служба за ревизију дала позитивно мишљење за пословање Фонда.

"Скренута је пажња на акт у вези са платама. Када ревизор скрене пажњу, то значи да руководство Фонда није могло да утиче на то, него то зависи од других органа. Ми не доносимо закон, ако има пропуста у закону, нека се Синдикат обрати Влади и Народној скупштини".

"Ми смо тражили писано тумачење од Министарства финансија и добили да се плата обрачунава као и раније, да се ништа не мијења. Имамо валидне доказе о свему томе. Моја плата је била 1.900 КМ, а када је било повећање за све, повећана је на 1.930 КМ по формули коју је прописало Министарство финансија. Плата није обрачуната ни у каквом већем износу, него што је раније била", казао је Јовић.

Предсједник Синдиката управе Републике Српске Божо Марић каже да је ступањем на снагу актуелног Закона престао да важи претходни закон на основу којег су у Фонду доносили Правилник.

„Надлежност управних одбора фондова је јасно прописана, да морају да прате законске процедуре и све што је прописано Законом. Закон о запосленим у јавним службама јасно је дефинисао да се запосленима не могу исплаћивати друга давања осим оних дефинисаних Законом о платама запослених у јавним службама“, рекао је Марић.

У Владу Српске ЦАПИТАЛ је упутио питање на основу којих аката се директорима јавних служби које имају мање од 100 запослених исплаћује плата, ко је одговоран за кршење прописа и како је могуће да се више од годину дана не изврше измјене и допуне Закона о платама у јавним службама у којем је изостављен платни коефицијент за поменуте директоре. До објаве овог текста, нисмо добили одговор из Владе.

(Цапитал)

Коментари / 13

Оставите коментар
Name

Тале

14.10.2019 18:16

Јос један успјех сиротиње, која мозе да трља руке.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЗА ТАЛЕ

14.10.2019 20:26

НЕКА ПОВЕЋАЈУ ЈОШ ПЕТ ПУТА КАДА ВОЛЕ ГРОБАРА СРБА ДОДИГА. СРАМОТО ИЗ ТРОБУКВЕ

Name

Искрено

14.10.2019 18:17

То је тсј нсцин како се и на који нацин купују гласови. Ал то кад једног дана пукне, онда је касмо

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јаффа

15.10.2019 04:13

Написали сами себи законе, сами себи их изгласали, сами поставили свој кадар у судство да их штити...демократија.

Name

Бранислав

14.10.2019 18:37

Зашто су изостављен ЈУ у образовању?

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЗНАЊЕ

14.10.2019 18:56

Ово јде више него срамота. У бившој Југославији генерални директори великих пословних система са преко 10 хиљада запослених имали су коефицјент 6,0.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Раде

14.10.2019 19:21

Нестало средње класе стуба сваке дрзаве пилитицари са тајкунима и сиротиња која је приморана да иде и да крене од нуле посто у овој дрзави нон стоп у минусу презивљавају и слусају да це бити боље вец 20 година е оскринута су врата ЕУ

ОДГОВОРИТЕ
Name

буха

14.10.2019 20:55

Која влада?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Слободан

14.10.2019 21:32

Кајва је то плата ? Ја радим приватно керамику и зарадим висе од те директорске плате. Па ста је 2000 КМ данас . Ста се цудите ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

За слободана

15.10.2019 04:43

ти не радис керамику ти си један од тих директора који су набили толики просјек који је сан за радницку класу! Апелујем на оне који не подрзавају резим! Уците њемацки или енглески и бјезите!!!

Name

јааа

14.10.2019 21:44

Мислите да они живе од плате???

ОДГОВОРИТЕ
Name

Закон

15.10.2019 05:53

Закони у слузби безумне политике тајкуна

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дијаспорац већ 5 година

15.10.2019 06:15

ТРЕБА ЈОШ ПОВЕЋАТИ ПЛАТЕ БУЏЕТЛИЈАМА, А ОВЦЕ НЕКА БЛЕЈЕ..

ОДГОВОРИТЕ