Vlada Srpske dozvolila da direktori primaju platu mimo zakona

Vlada Republike Srpske dozvolila je da se direktorima javnih službi, koje imaju manje od stotinu zaposlenih, nezakonito isplaćuje plata.

Republika Srpska 14.10.2019 | 20:00
Vlada Srpske dozvolila da direktori primaju platu mimo zakona
Naime, Zakon o platama zaposlenih u javnim službama Republike Srpske u članu 9. definiše da se rukovodioci javnih službi, odnosno Fonda PIO Republike Srpske, Fonda zdravstvenog osiguranja, Zavoda za zapošljavanje, Fonda za dječiju zaštitu, Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje invalida, javnih ustanova socijalne zaštite čiji je osnivač Republika Srpska, „Voda Srpske“, javnih ustanova i fondova čiji je osnivač država, razvrstavaju u dvije platne grupe.



U prvoj platnoj grupi su: direktor ustanove koja ima više od 500 zaposlenih i direktor ustanove koja ima od 100 do 500 zaposlenih.

U drugoj platnoj grupi su: zamjenik direktora ustanove koja ima više od 500 zaposlenih, zamjenik direktora ustanove koja ima od 100 do 500 zaposlenih i zamjenik direktora ustanove koja ima do 100 zaposlenih.

Ovaj zakon stupio je na snagu 1. avgusta 2018. godine.

Zakonom nije definisan koeficijent koji treba da se primjenjuje za direktora ustanove koja ima manje od 100 zaposlenih, a u Sindikatu uprave Republike Srpske tvrde da zbog toga nema pravnog osnova da se isplaćuje plata direktorima Javnog fonda za dječiju zaštitu Republike Srpske i Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje invalida.

Pored pomenuta dva fonda, nezakonita je i isplata plata u domovima penzionera čiji je osnivač Vlada, a koji imaju manje od stotinu zaposlenih.

Da se plata ne isplaćuje u skladu sa važećimzZakonom, utvrdila je i Glavna služba za reviziju javnog sektora, kontrolišući poslovanje Fonda za dječiju zaštitu.

„Zakonom  o  platama  u  javnim  službama, između  ostalog, definisan je platni koeficijent za direktore u javnim ustanovama koje imaju više od 100 zaposlenih. S obzirom da Fond ima manji broj zaposlenih od 100, članom osam Pravilnika o platama, naknadama plata i drugim isplatama zaposlenih u JU Javni fond za dječiju zaštitu, definisan je koeficijent za obračun plate direktora, pozivajući se na naprijed navedeni zakon, a kojim nije definisan platni koeficijent za direktore ustanova koje imaju do 100 zaposlenih“, konstatovali su revizori.

Direktor Javnog fonda za dječiju zaštitu Republikr Srpske Nedeljko Jović rekao je da je Glavna služba za reviziju dala pozitivno mišljenje za poslovanje Fonda.

"Skrenuta je pažnja na akt u vezi sa platama. Kada revizor skrene pažnju, to znači da rukovodstvo Fonda nije moglo da utiče na to, nego to zavisi od drugih organa. Mi ne donosimo zakon, ako ima propusta u zakonu, neka se Sindikat obrati Vladi i Narodnoj skupštini".

"Mi smo tražili pisano tumačenje od Ministarstva finansija i dobili da se plata obračunava kao i ranije, da se ništa ne mijenja. Imamo validne dokaze o svemu tome. Moja plata je bila 1.900 KM, a kada je bilo povećanje za sve, povećana je na 1.930 KM po formuli koju je propisalo Ministarstvo finansija. Plata nije obračunata ni u kakvom većem iznosu, nego što je ranije bila", kazao je Jović.

Predsjednik Sindikata uprave Republike Srpske Božo Marić kaže da je stupanjem na snagu aktuelnog Zakona prestao da važi prethodni zakon na osnovu kojeg su u Fondu donosili Pravilnik.

„Nadležnost upravnih odbora fondova je jasno propisana, da moraju da prate zakonske procedure i sve što je propisano Zakonom. Zakon o zaposlenim u javnim službama jasno je definisao da se zaposlenima ne mogu isplaćivati druga davanja osim onih definisanih Zakonom o platama zaposlenih u javnim službama“, rekao je Marić.

U Vladu Srpske CAPITAL je uputio pitanje na osnovu kojih akata se direktorima javnih službi koje imaju manje od 100 zaposlenih isplaćuje plata, ko je odgovoran za kršenje propisa i kako je moguće da se više od godinu dana ne izvrše izmjene i dopune Zakona o platama u javnim službama u kojem je izostavljen platni koeficijent za pomenute direktore. Do objave ovog teksta, nismo dobili odgovor iz Vlade.

(Capital)

Komentari / 13

Ostavite komentar
Name

Tale

14.10.2019 18:16

Jos jedan uspjeh sirotinje, koja moze da trlja ruke.

ODGOVORITE
Name

ZA TALE

14.10.2019 20:26

NEKA POVEĆAJU JOŠ PET PUTA KADA VOLE GROBARA SRBA DODIGA. SRAMOTO IZ TROBUKVE

Name

Iskreno

14.10.2019 18:17

To je tsj nscin kako se i na koji nacin kupuju glasovi. Al to kad jednog dana pukne, onda je kasmo

ODGOVORITE
Name

Jaffa

15.10.2019 04:13

Napisali sami sebi zakone, sami sebi ih izglasali, sami postavili svoj kadar u sudstvo da ih štiti...demokratija.

Name

Branislav

14.10.2019 18:37

Zašto su izostavljen JU u obrazovanju?

ODGOVORITE
Name

ZNANJE

14.10.2019 18:56

Ovo jde više nego sramota. U bivšoj Jugoslaviji generalni direktori velikih poslovnih sistema sa preko 10 hiljada zaposlenih imali su koeficjent 6,0.

ODGOVORITE
Name

Rade

14.10.2019 19:21

Nestalo srednje klase stuba svake drzave piliticari sa tajkunima i sirotinja koja je primorana da ide i da krene od nule posto u ovoj drzavi non stop u minusu prezivljavaju i slusaju da ce biti bolje vec 20 godina e oskrinuta su vrata EU

ODGOVORITE
Name

buha

14.10.2019 20:55

Koja vlada?

ODGOVORITE
Name

Slobodan

14.10.2019 21:32

Kajva je to plata ? Ja radim privatno keramiku i zaradim vise od te direktorske plate. Pa sta je 2000 KM danas . Sta se cudite ?

ODGOVORITE
Name

Za slobodana

15.10.2019 04:43

ti ne radis keramiku ti si jedan od tih direktora koji su nabili toliki prosjek koji je san za radnicku klasu! Apelujem na one koji ne podrzavaju rezim! Ucite njemacki ili engleski i bjezite!!!

Name

jaaa

14.10.2019 21:44

Mislite da oni žive od plate???

ODGOVORITE
Name

Zakon

15.10.2019 05:53

Zakoni u sluzbi bezumne politike tajkuna

ODGOVORITE
Name

Dijasporac već 5 godina

15.10.2019 06:15

TREBA JOŠ POVEĆATI PLATE BUDŽETLIJAMA, A OVCE NEKA BLEJE..

ODGOVORITE