Новак због егзибиције губи "Но.1"!

Меч Ђоковић - Надал, који ће се играти у хуманитарне сврхе, заказан је за 24. октобар у Нур Султану, некадашњој Астани.

Тенис 14.10.2019 | 22:45
Новак због егзибиције губи "Но.1"!
Почетак новембра доба је године у коме Новак Ђоковић по традицији долази на врх АТП листе, или пада са њега.

Петог новембра 2012. је други пут у каријери постао најбољи тенисер света, шестог новембра 2016. окончан је његов трећи боравак на челној позицији, а петог новембра 2018. је поново, четврти пут, постао "број један". Тај статус успева да одржи већ 50 недеља у низу.

Међутим, "новембарски синдром" доћи ће до изражаја и ове године, нажалост на негативан начин, јер ће кроз три седмице доћи до примопредаје трона и Рафаел Надал ће осми пут постати лидер мушког тениса.

Новакова предност у односу на Шпанца је после лошег резултата у Шангају пала са 1.140 на само 320 бодова (9.545 према 9.225), а смена на врху је извесна јер ће му четвртог новембра бити "обрисано" не само 600 бодова са париског мастерса, него и 1.000 бодова са прошлогодишњег АТП шампионата у Лондону.

Чак и ако Ђоковић у Паризу освоји трофеј (и уз њега 1.000 бодова), а Надал се неким чудом уопште тамо не појави, или рано испадне, опет ће доћи до макар краткотрајне смене на врху, пошто Мајорчанин после УС опена 2018. није играо до краја године, па самим тим ове јесени не брани ни бод и не може испод поменутих 9.225.

Наравно, најважније је ко ће бити "број један" на крају године, како због престижа, тако и из практичних разлога, јер након АТП шампионата следи пауза од месец и по дана и за Новака би то значило додатних шест недеља боравка на првом месту, којима би смањио заостатак у односу на Роџера Федерера на "вечној листи".

Тренутно Швајцарац има 310 недеља као први рекет света, Пит Сампрас 286, док је Србин на 273.

"Спортски журнал" у својој калкулацији истиче да би Ђоковић значајно повећао шансе да "празнује" на врху, ако би следеће недеље наступио у Бечу или Базелу, где би у идеалном сценарију могао да освоји 500 бодова.

Надал би га и у том случају претекао четвртог новембра - то не би спречио ни Новаков тријумф у Паризу - али би наш ас онда био у знатно повољнијој позицији пред завршно такмичење у Лондону.

Нажалост, Ноле тих 500 бодова неће моћи да освоји, јер је још у августу пристао да 24. октобра у главном граду Казахстана Нур Султану одигра меч са Надалом у хуманитарне сврхе!

Тако је једина варијанта у којој се Ђоковић половином новембра враћа на прво место АТП листе, постала она у којој Надал после двомесечне паузе бележи серију пораза, док Новак завршава сезону у великом стилу, освајањем Париза и Лондона.

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар