Novak zbog egzibicije gubi "No.1"!

Meč Đoković - Nadal, koji će se igrati u humanitarne svrhe, zakazan je za 24. oktobar u Nur Sultanu, nekadašnjoj Astani.

Tenis 14.10.2019 | 22:45
Novak zbog egzibicije gubi "No.1"!
Početak novembra doba je godine u kome Novak Đoković po tradiciji dolazi na vrh ATP liste, ili pada sa njega.

Petog novembra 2012. je drugi put u karijeri postao najbolji teniser sveta, šestog novembra 2016. okončan je njegov treći boravak na čelnoj poziciji, a petog novembra 2018. je ponovo, četvrti put, postao "broj jedan". Taj status uspeva da održi već 50 nedelja u nizu.

Međutim, "novembarski sindrom" doći će do izražaja i ove godine, nažalost na negativan način, jer će kroz tri sedmice doći do primopredaje trona i Rafael Nadal će osmi put postati lider muškog tenisa.

Novakova prednost u odnosu na Španca je posle lošeg rezultata u Šangaju pala sa 1.140 na samo 320 bodova (9.545 prema 9.225), a smena na vrhu je izvesna jer će mu četvrtog novembra biti "obrisano" ne samo 600 bodova sa pariskog mastersa, nego i 1.000 bodova sa prošlogodišnjeg ATP šampionata u Londonu.

Čak i ako Đoković u Parizu osvoji trofej (i uz njega 1.000 bodova), a Nadal se nekim čudom uopšte tamo ne pojavi, ili rano ispadne, opet će doći do makar kratkotrajne smene na vrhu, pošto Majorčanin posle US opena 2018. nije igrao do kraja godine, pa samim tim ove jeseni ne brani ni bod i ne može ispod pomenutih 9.225.

Naravno, najvažnije je ko će biti "broj jedan" na kraju godine, kako zbog prestiža, tako i iz praktičnih razloga, jer nakon ATP šampionata sledi pauza od mesec i po dana i za Novaka bi to značilo dodatnih šest nedelja boravka na prvom mestu, kojima bi smanjio zaostatak u odnosu na Rodžera Federera na "večnoj listi".

Trenutno Švajcarac ima 310 nedelja kao prvi reket sveta, Pit Sampras 286, dok je Srbin na 273.

"Sportski žurnal" u svojoj kalkulaciji ističe da bi Đoković značajno povećao šanse da "praznuje" na vrhu, ako bi sledeće nedelje nastupio u Beču ili Bazelu, gde bi u idealnom scenariju mogao da osvoji 500 bodova.

Nadal bi ga i u tom slučaju pretekao četvrtog novembra - to ne bi sprečio ni Novakov trijumf u Parizu - ali bi naš as onda bio u znatno povoljnijoj poziciji pred završno takmičenje u Londonu.

Nažalost, Nole tih 500 bodova neće moći da osvoji, jer je još u avgustu pristao da 24. oktobra u glavnom gradu Kazahstana Nur Sultanu odigra meč sa Nadalom u humanitarne svrhe!

Tako je jedina varijanta u kojoj se Đoković polovinom novembra vraća na prvo mesto ATP liste, postala ona u kojoj Nadal posle dvomesečne pauze beleži seriju poraza, dok Novak završava sezonu u velikom stilu, osvajanjem Pariza i Londona.

Izvor: mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar