Отворен конкурс за Суарезовог насљедника!

Кејн, Мбапе, Рашфорд, Лаутаро. . .  У игри је и откриће ПСВ Мален, али Барселона тражи провереног нападача. . .

Фудбал 14.10.2019 | 23:00
Отворен конкурс за Суарезовог насљедника!
Интеграција Антоана Гризмана у систем засад не иде планираним током. Филипе Кутињо се показао као велика грешка, Усман Дембеле још хода по танкој ивици жилета. Може се рећи да је Барселона направила неколико драстичних грешака у проценама, због чега је из клупске касе отишло неколико стотина милиона евра. Зато наредни избор мора да буде прави. А, он се односи на наследника Луиса Суареза. 

Барселона поново отвара конкурс за наследника ускоро 33-годишњег Уругвајца, коме зенит каријере пролази. И у клубу је свима јасно да ће следеће велико улагање бити управо у “деветку“ светске класе. С обзиром на тренутну конкуренцију и неке лоше потезе из прошлости, Барселона неће журити с избором и вероватно ће се озбиљнији кораци правити тек наредног лета, ако не чак и у јуну 2021. Све ће, наравно, зависити од Суарезове форме и динамике којом његови играчки квалитети буду опадали. 

Сужена листа кандидата за једно од најважнијих позиција у свету фудбала полако се назире. На њој доминирају четири имена: Хари Кејн, Килијан Мбапе, Маркус Рашфорд и Лаутаро Мартинез. За првог постоји концензус у директорском пулу, други је и даље велики сан, док су трећи, а поготово четврти решења која би могла да се наметну како време буде одмицало.

Хари Кејн је без икакве сумње голгетер који би се идеално уклопио у Барселонину слику. Стилски то не би то била идентична копија, али Кејн је један од последњих класичних “деветки“ преосталих на Старом континенту. Нешто што је Барселони изузетно потребно како би се наставио златни низ... Кејн је прошле године продужио уговор до јуна 2024. за годишњу плату од 20.000.000 евра нето. Чак ни новац не би био проблем, иако је клуб с неколико последњих трансфера драстично стањила буџетски простор, ако би Енглез показао вољу да се пресели у Каталонију. То ће највише одредити Тотенхемови резултати у будућности, али и позиција Мауриција Покетина у лондонском клубу. Једино у случају његовог трансфера тренутно постоји уједињено мишљење да би трансфер био вредан труда и уложених средстава.

Додуше, Килијан Мбапе заузима посебно место у срцу Барселониних руководилаца. Али свесни су сви на стадиону Камп Ноу да ће његов трансфер из Пари Сен Жермена бити готово немогућа мисија због вишегодишњих затегнутих односа два клуба после случаја с Нејмаром. Наредно лето биће вероватно немогуће да се уопште покуша с преговорима, док би по мишљењу многих идеалан био јун 2021, када ће брзоноги Француз ући у последњу годину уговора са Свецима. Под условом да исти у међувремену не продужи, наравно.

Мбапе је још у финишу прошле сезоне јавно показао велико интересовање за нови Пари Сен Жерменов пројекат и да жели да остане у клубу још дуго, због чега се и Насер Ал Келаифи лакше одлучио да око њега и гради тим, а не око 222.000.000 плаћеног Нејмара, који је летос био надомак растанка. Не треба заборавити, опет, да на Мбапеову будућност мотри и Флорентино Перез, који никада није ни крио да би му Француз одлично дошао у процесу лансирања трећих Галактикоса.

Док за Кејна и Мбапеа постоји изражено позитивно мишљење, управа је подељена око могућности да се упусти у авантуру довођења Роберта Фирмина. Бразилац има 28 година, игра најбољи фудбал живота, али Барселона тражи нешто млађе. Тачније, неког ко би навалу могао да носи готово целу наредну деценију.

Због тога су у фокусу још и Маркус Рашфорд и Лаутаро Мартинез, чак и пре Фирмина. Млади нападач Манчестер јунајтеда има своје фанове међу Барселониним скаутима, али не и тако добру позицију на листи жеља. С обзиром на године, ипак, то би брзо могло да се промени. Поготово ако би Рашфорд пронашао голгетерску форму и пунио мреже у континуитету. Дакле, у његовом случају све је до напретка и онога што ће постићи у наредних годину или две. Баш као и код Лаутара, који ипак више “лежи“ Барсином систему. Аргентинац је несумњиво већ привукао пажњу водећих људи првака Шпаније, током лета се чак шушкало да је Лео Меси главни заговорник идеје да Лаутаро у догледно време појача клуб, али засад није било назнака да ће се трансфер ускоро десити.

Лаутаро ужива у добром почетку каријере на европском тлу, брзо је купио љубав Интерових навијача, а критичари тврде да има огроман простор за напредак, што би у будућности могло да га сврста у ред најбољих “деветки“ света.

У кулоарима се провлачи и имема Доњела Малена, који је брзо постао право откровење ПСВ Ајндховена. Али, као и код Рашфорда и Лаутара, све ће зависити о његовог даљег напретка и фудбалског раста.

Барселона нема намеру да иде главом кроз зид, већ да добро сагледа чињенице из свих углова и добро пресече. Ту ће битну улогу имати и тренер. Да ли Ернесто Валверде, који је већ два пута био близу отказа, или неко други, видећемо...

Извор: моззартспорт

Фото: Схуттерстоцк, Реутерс

Коментари / 0

Оставите коментар