Otvoren konkurs za Suarezovog nasljednika!

Kejn, Mbape, Rašford, Lautaro. . .  U igri je i otkriće PSV Malen, ali Barselona traži proverenog napadača. . .

Fudbal 14.10.2019 | 23:00
Otvoren konkurs za Suarezovog nasljednika!
Integracija Antoana Grizmana u sistem zasad ne ide planiranim tokom. Filipe Kutinjo se pokazao kao velika greška, Usman Dembele još hoda po tankoj ivici žileta. Može se reći da je Barselona napravila nekoliko drastičnih grešaka u procenama, zbog čega je iz klupske kase otišlo nekoliko stotina miliona evra. Zato naredni izbor mora da bude pravi. A, on se odnosi na naslednika Luisa Suareza. 

Barselona ponovo otvara konkurs za naslednika uskoro 33-godišnjeg Urugvajca, kome zenit karijere prolazi. I u klubu je svima jasno da će sledeće veliko ulaganje biti upravo u “devetku“ svetske klase. S obzirom na trenutnu konkurenciju i neke loše poteze iz prošlosti, Barselona neće žuriti s izborom i verovatno će se ozbiljniji koraci praviti tek narednog leta, ako ne čak i u junu 2021. Sve će, naravno, zavisiti od Suarezove forme i dinamike kojom njegovi igrački kvaliteti budu opadali. 

Sužena lista kandidata za jedno od najvažnijih pozicija u svetu fudbala polako se nazire. Na njoj dominiraju četiri imena: Hari Kejn, Kilijan Mbape, Markus Rašford i Lautaro Martinez. Za prvog postoji koncenzus u direktorskom pulu, drugi je i dalje veliki san, dok su treći, a pogotovo četvrti rešenja koja bi mogla da se nametnu kako vreme bude odmicalo.

Hari Kejn je bez ikakve sumnje golgeter koji bi se idealno uklopio u Barseloninu sliku. Stilski to ne bi to bila identična kopija, ali Kejn je jedan od poslednjih klasičnih “devetki“ preostalih na Starom kontinentu. Nešto što je Barseloni izuzetno potrebno kako bi se nastavio zlatni niz... Kejn je prošle godine produžio ugovor do juna 2024. za godišnju platu od 20.000.000 evra neto. Čak ni novac ne bi bio problem, iako je klub s nekoliko poslednjih transfera drastično stanjila budžetski prostor, ako bi Englez pokazao volju da se preseli u Kataloniju. To će najviše odrediti Totenhemovi rezultati u budućnosti, ali i pozicija Mauricija Poketina u londonskom klubu. Jedino u slučaju njegovog transfera trenutno postoji ujedinjeno mišljenje da bi transfer bio vredan truda i uloženih sredstava.

Doduše, Kilijan Mbape zauzima posebno mesto u srcu Barseloninih rukovodilaca. Ali svesni su svi na stadionu Kamp Nou da će njegov transfer iz Pari Sen Žermena biti gotovo nemoguća misija zbog višegodišnjih zategnutih odnosa dva kluba posle slučaja s Nejmarom. Naredno leto biće verovatno nemoguće da se uopšte pokuša s pregovorima, dok bi po mišljenju mnogih idealan bio jun 2021, kada će brzonogi Francuz ući u poslednju godinu ugovora sa Svecima. Pod uslovom da isti u međuvremenu ne produži, naravno.

Mbape je još u finišu prošle sezone javno pokazao veliko interesovanje za novi Pari Sen Žermenov projekat i da želi da ostane u klubu još dugo, zbog čega se i Naser Al Kelaifi lakše odlučio da oko njega i gradi tim, a ne oko 222.000.000 plaćenog Nejmara, koji je letos bio nadomak rastanka. Ne treba zaboraviti, opet, da na Mbapeovu budućnost motri i Florentino Perez, koji nikada nije ni krio da bi mu Francuz odlično došao u procesu lansiranja trećih Galaktikosa.

Dok za Kejna i Mbapea postoji izraženo pozitivno mišljenje, uprava je podeljena oko mogućnosti da se upusti u avanturu dovođenja Roberta Firmina. Brazilac ima 28 godina, igra najbolji fudbal života, ali Barselona traži nešto mlađe. Tačnije, nekog ko bi navalu mogao da nosi gotovo celu narednu deceniju.

Zbog toga su u fokusu još i Markus Rašford i Lautaro Martinez, čak i pre Firmina. Mladi napadač Mančester junajteda ima svoje fanove među Barseloninim skautima, ali ne i tako dobru poziciju na listi želja. S obzirom na godine, ipak, to bi brzo moglo da se promeni. Pogotovo ako bi Rašford pronašao golgetersku formu i punio mreže u kontinuitetu. Dakle, u njegovom slučaju sve je do napretka i onoga što će postići u narednih godinu ili dve. Baš kao i kod Lautara, koji ipak više “leži“ Barsinom sistemu. Argentinac je nesumnjivo već privukao pažnju vodećih ljudi prvaka Španije, tokom leta se čak šuškalo da je Leo Mesi glavni zagovornik ideje da Lautaro u dogledno vreme pojača klub, ali zasad nije bilo naznaka da će se transfer uskoro desiti.

Lautaro uživa u dobrom početku karijere na evropskom tlu, brzo je kupio ljubav Interovih navijača, a kritičari tvrde da ima ogroman prostor za napredak, što bi u budućnosti moglo da ga svrsta u red najboljih “devetki“ sveta.

U kuloarima se provlači i imema Donjela Malena, koji je brzo postao pravo otkrovenje PSV Ajndhovena. Ali, kao i kod Rašforda i Lautara, sve će zavisiti o njegovog daljeg napretka i fudbalskog rasta.

Barselona nema nameru da ide glavom kroz zid, već da dobro sagleda činjenice iz svih uglova i dobro preseče. Tu će bitnu ulogu imati i trener. Da li Ernesto Valverde, koji je već dva puta bio blizu otkaza, ili neko drugi, videćemo...

Izvor: mozzartsport

Foto: Shutterstock, Reuters

Komentari / 0

Ostavite komentar