Измјена Изборног закона предуслов за нове власти

Хрватски народни сабор (ХНС) упутиће допис којим ће покренути расправу о Изборном закону, најавио је предсједник ХДЗ-а БиХ Драган Човић у разговору за БХРТ.

Босна и Херцеговина 14.10.2019 | 10:17
Измјена Изборног закона предуслов за нове власти
Осим о овој иницијативи, Човић је говорио и о актуелној политичкој ситуацији у БиХ, застоју у формирању власти те о условима за одржавање локалних избора у Мостару.

Изборни закон се мора промијенити

На питање стоји ли и даље услов да нема Федералне владе без измјене Изборног закона, Човић је казао да то није услов, нити императив "којег ми желимо уградити у оваквој политичкој комуникацији, али јесте врло јасан став према ономе што се дешава у БиХ".

- Ми мислимо да то треба дефинитивно разграничити. Покренућемо процес разговора са СДА и са бошњачким партнерима уопште, да дођемо до неких рјешења којим би отклонити било какве сумње хоће ли догодине бити избори у Мостару, али кроз институције БиХ, не кроз нека наметнута или фингирана рјешења онога ко није законодавац - навео је Човић.

С друге стране, истиче, да и изборе 2022. године дочекамо у једној растерећеној атмосфери "гдје можемо кроз изборне циклусе гарантовати легитимност представљања на основу Устава БиХ".

- Изборни закон се мора промијенити, то је предуслов било каквог нормалног функционисања свих власти у БиХ. И данас је највећа одговорност на ХДЗ-у и СДА-у, као представницима хрватског и бошњачког народа у БиХ - рекао је Човић.

Напомиње да смо достигли једнан ниво којаисе данас манисфестује једном изузетном кризом.

- Ево, у тринаести мјесец улазимо а да немамо власти на нивоу БиХ. Правити нове експерименте а да нисмо отклонили проблеме који су настали управо због нелегитимног представљања након Општих  избора 2018., било би неодговорно - оцјењује лидер ХДЗ-а БиХ.

Наглашава да ХДЗ није неодговорна политичка опција, те да преузима на себе потпуну одговорност за вођење свих политичких процеса у БиХ, посебно уиме хрватског народа.

- Јасно је да не постоји никаква могућност да без Изборног закона расправљамо неке друге модалитете око успостављања власти или неке будуће политичке аранжмане - каже Човић.

Истиче да нема никаквог разлога да већ сутра немамо нови Савјет министара, али је, наводи, проблем у томе што постоје различите тактике и различита виђења тог процеса.

- Ако смо ми у четвртом мјесецу већ све договорили, подијелили све ресоре између кључних партнера, оних легитимних представника код Срба, Бошњака и Хрвата, што се мора уважавати кад је у питању Савјет министара, па у коначници и 5. августа у Уреду ЕУ у Сарајеву направили чак један споразум који прецизно дефинише те кораке, ја мислим да не постоји ниједно питање које може бити препрека да се Савјет министара одмах успостави - казао је Човић.

Према његовим ријечима, јако је пуно проблема на којима нови Савјет министара и нова Парламентарна скупштина БиХ морају почети радити.

Криза несагледивих размјера

- Није проблем само Савјет министара. С Савјетом министара вежете и Парламентарну скупштину - и Представнички дом и Дом народа немају нужне институције да би могли пословнички функционирати, што значи да ми немамо уопште власти на нивоу БиХ - истиче Човић.

За разлику од нижих нивоа власти, наставља, овдје имамо проблем да је дошло до помјерања једног броја особа из једне институције у другу.

- Предсједавајући Савјета министара је тренутно и предсједавајући Представничког дома БиХ, што је један неприхватљив стандард у демократском свијету и то је још један додатан разлог и аргумент да одмах успоставимо власт, па да онда покушавамо рјешавати проблеме и нашег евроатлантског пута, и социјалне и економске стабилности, али и многих других ствари које нам требају за инвестицијски замах - додаје Човић.

Наглашава да је од милијарду и по до двије милијарде КМ средстава "укочено" у неким процесима кроз споразуме који стоје у Парламентарној скупштини БиХ.

Наглашава да је тешко дати одговор зашто се у Савјету министара играју "закулисне игре".

- Има различитих шпекуланата. Неки кажу да политичко Сарајево неће уопште ићи у формирање власти наредне три године. Ја мислим да то није тако и да ове отклоне који су још постојали између нас једноставно треба оставити у други план, као императив ставити власт и да она коначно може радити, посебно на нашем европском путу - поручује Човић.

Европска комисија ће, додаје, врло брзо имати све своје инструменте који ће бити у комуникацији са БиХ.

- Али са ким у БиХ? Ако немате новоуспостављени Савјет министара, Парламентарну скупштину, у Предсједништву БиХ имате два бошњачка члана - јасно је да што прије успоставимо власт, бићемо и предмет одређених договора на том већем нивоу - говори Човић.

За тренутно безвлашће каже да је апсолутно свјестан и да се ради о кризи несагледивих размјера, иако се она још тако не манифестира зато што још увијек постоје некакви инструменти који су изграђени посљедњих неколико година, а "који одржавају и његују овај прескупи апарат какав јесте БиХ".

- Бојим се не размишљати чак о томе шта би се могло десити за пар мјесеци ако би се наставило овако. Ја мислим да бисмо имали један огромни социоекономски проблем у функционирању на свим нивоима у БиХ. Не смијемо даље калкулисати са тим шта би се могло десити, довољно је ово снажна порука свима нама, довољно јасна криза да је одмах треба почети рјешавати – закључио је Човић.

(Вијести)

Коментари / 24

Оставите коментар
Name

блбл

14.10.2019 08:29

Савјет министара успоставити без условљавања а федералну владу са твојим условљавањем? Нема ста,каметан си ко .....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

14.10.2019 09:13

Е па сад је политицко Сарајево истјерано на цистину. Условљавање Комсица са АНП је ниста до покусаја пребацивања проблема са ФБиХ на БиХ ниво. Проблем је настао када је политицко Сарајево дало подрску Комсицу. Без те подрске Босњаци никада за њега неби гласали. Након тога Хрвати неце пристати на формирање власти у ФБиХ без измјене изборног закона којим би се омогуцило Хрватском народу легитимно представљање. Комсиц је негација конститутивности Хрватског народа.

Name

Реално

14.10.2019 10:06

Овај цобан превисе трази зна се ко је газда у куци господин Комсиц це ти реци све

Name

Ре Ре

14.10.2019 10:09

Треба да ти је јасно то о чему ти причаш де коси да свим законима и заштитом од УН, ЕУ, МСП,УС. Тај изборни закон непостоје нигдје у свету и нигдје неће ни постојати то сто Цовиц тражи се зове (лицна резервација за власт). А сам АНП је поштивање закона а не условљавање и њега није потписао Комсиц њега су потписали управо Цовиц и Радовановић на иницијативу Додика

Name

ре Ре

14.10.2019 11:21

Па ето ти нађи начин па забрани људима (грађанима) да гласају за Комшића. Људи му вјерују више него иједном политичару у БиХ, без обзира на вјеру и нацију. И то је једини политичар у БиХ који није изиграо повјерење својих гласача, а нема ни афера иза себе. А Човићу и Додику, па и Бакиру то највише смета. Бакир би га продао одмах чим затреба.

Name

Драган Ковач

14.10.2019 12:58

Како му пролази ова демагогија никако да сконтам. Пола Хрвата иселило, све сто су његови дупелисци преко ХДЗ дрзали пропало. Апсолутно поглавник ниста за народ није урадио али оцигледно је само недај порез на кладјење и све је ОК. Ја која је ово лопина.

Name

Нацин

14.10.2019 13:08

Па нацин да Босњаци не бирају Хрватског цлана предсједниства је да се промјени изборни закон.

Name

Рале

14.10.2019 08:32

Фуј.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

14.10.2019 10:05

Ове несреће криминалне, лик ме подсјећа на насрећу лика опљачкане РС.

Name

Лабуд

14.10.2019 08:34

Изборни закон мозе бити само у складу са Европским законима,а ви од тога бјезите ко дјаво од крста.А промовисете се као предводници Еуропски вриједности.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дзоо

14.10.2019 08:39

Никад то нецес добити по цену поновног рата то и Додо масо те јос који месец!

ОДГОВОРИТЕ
Name

За дзо

14.10.2019 10:26

О каком ти рату дабогда ти у куци био

Name

ре ре

14.10.2019 11:47

И Рат је за људе ста одмах паницис...

Name

Директ

14.10.2019 22:22

Ако је тако, онда ста цекас? Иди у Сирију!

Name

Посавски гониц

14.10.2019 09:14

Има једноставно рјесење. Посто је у БиХ сада 200.000 Хрвата дати им једну опстину ( опцину ) и нек просипају хрватсво.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ма какав,

14.10.2019 10:22

Олују, ал у другом правцу...

Name

КОМЕНТАТОР

14.10.2019 12:41

Човићу је доста и СОКО, то је видјено. Ова тројица представљају лопове свих боја припадности. Бакир, Миле и Драган.

Name

Ивица Матић

14.10.2019 10:35

Да свакако мијењати изборни закон док он не побједи,па ни католици не гласају за њега више знајући колико је контроверзан , а нагло богаћење не треба ни спомињати. Нека католици нађу некога поштеног па им муслимански гласови неће бити криви .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Загор Ба

14.10.2019 11:14

Овај јуце прица да је сигуран да це успостава власти бити ускоро,данас опет износи друго,конкретно оно сто њему одговара,и хајде ти са оваквим договори несто?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лана

14.10.2019 11:24

Ко о чему Човић о изборном закону. Млатите празну сламу и причате само да се прича. Зашто га немјењате,како вам више не досади причати празне приче,досадили сте више народу и идите до ђавола већ једном кад сте толико неспособни.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зеница

14.10.2019 11:33

"...Наглашава да ХДЗ није неодговорна политичка опција, те да преузима на себе потпуну одговорност за вођење свих политичких процеса у БиХ, посебно уиме хрватског народа...." Дакле,све напросто "пршти од одговорности"... Још само када би неко коначно и одговарао за неке лоше ствари које су се десиле... На примјер,пропаст гиганта Алуминија",који је пропао "у име хрватског народа",можебитно...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зоки

14.10.2019 11:36

Поздрав,највецој хијени.Било Вам је мало рата папризивате нови,само овај пут це неко нестати са ови простора.Босњаци су у праву они немају резервну дрзаву као ми срби и Ви хрвати,они це изгинути сви до једног за БиХ,а ми да ненамо србију и хрвати хрватску иза ледја неби смијели дисати.Мени несмета БиХ као дрзава,смета лоповима који це кад тад отици са власти и заврсити тамо гдје им је мјесто,а веци хијена нема ид тебе Цовицу,твог брата Додика и Изетбеговица.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Треба

14.10.2019 11:40

Треба направити скупштинску већину без Човића и Додика и све би нормално функционирало , и Снсд и ХДЗ има добрих људи а њих двојица треба да иду у затвор јер су покрали сву државу обогатили се на државним јаслама

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЗМиљенкоЕ

14.10.2019 11:44

Ако се не варам постоји нека странка формирана прије годину или тако несто коју води Бозо Скопљаковиц и која има ХР предзнак а ставовима подрзава СДА. Како је Комсиц као цлан предсједниства добио изборе, могуце је да и та Бозина странка на наредним изборима засједне на мјесто ХДЗа... ста мислите о том?

ОДГОВОРИТЕ