Зашто су балкански политичари остали у двадесетом вијеку?

Масовне миграције, разорена инфраструктура, мале плате: земље југоисточне Европе, било да су већ чланице ЕУ или земље кандидаткиње, имају много заједничких проблема. Зашто је тако тешко пронаћи заједничка рјешења?

 

Регион 14.10.2019 | 09:20
Зашто су балкански политичари остали у двадесетом вијеку?
Лоше вијести стижу из Брисела, а добре вијести од сопствене владе - да ову методу користе старе чланице ЕУ је већ одавно познато, али је у међувремену ова тактика постала омиљена и на периферији Европске уније, а практикују је и  земље које желе у ЕУ.

Помислите само на стопроцентне царине, које је Косово увело на српску робу, што је била реакција на покушаје Београда да блокира приступ Косова Интерполу. Постоји ли већа противречност европском духу од увођења царина и онемогућавања сарадње на пољу ј? Што је још горе, грађани обје земље подржавају ове кораке.

Политичке игре моћи умјесто помирења

Други пример: Бугарска пријети ветом на приступ Сјеверне Македоније Европској унији. Слично као што је Грчка 28 година блокирала приступ свом сусједу на путу ка међународним институцијама, Бугарска испуњава популистичке жеље и славодобитнички захтјева да Скопље преиспита свој однос према прошлости.

"Казус бели" је заправо питање коме припада револуционар Гоце Делчев, Бугарин, рођен у Османском царству, а основао македонски револуционарни покрет. Једна заједничка комисија историчара би требало да разјасни спорну тему, и барем су дошли до закључка да два народа имају заједничко средњевековно насљеђе. Али, модерно доба се показало као камен спотицања, зато што се у оквиру социјалистичке Југославије појавила аутономна македонска нација.

Софија је задрто одбијала да призна ову нацију. Зашто баш сада долази до оваквог скандала? Бугарској предстоје важни локални избори, а десничарски екстремисти, исцрпљени од учешћа у владајућој коалицији, изгледа да траже непријатеље и политичке поруке.

Такође због политичких игара моћи у оба ентитета у Босни и Херцеговини није могуће да се дође до помирења и до јединства ове проблематичне земље.

Осим тога, на путу ка ЕУ постоји и конкурентска борба између земаља кандидаткиња, што потпаљује негативна осјећања против сусједних земаља. Ко је ближе циљу, Сјеверна Македонија или Албанија?

Ослањање на ЕУ, за консолидовање националних држава

Значај европских интеграција се у одређеној мери претвара у његову супротност. Уместо да се националне разлике покушају превазићи удруживањем економских ресурса (као што су то чиниле државе оснивачице 1950-их) , балканске земље се ослањају на ЕУ како би консолидовале своје националне државе и дале легитимитет сопственим политичким елитама.

Ове мале балканске државе су настале разграничавањем од суседа - и уз помоћ геополитичких "спонзора" из времена око Првог свјетског рата, одакле и потиче појам "балканизација". Подстицај у правцу уједињавања често долази споља: од савезника као у случају послератне Југославије, од Варшавског пакта и НАТО, а сада од европских пројеката попут "Берлинског процеса" из 2014, који кроз финансијску помоћ подстиче бољу интеграцију.

Да ли би Балкан могао и без подстицаја споља да ову интеграцију види као смислен циљ? У том смислу би требало прво да престанемо да земље дијелимо на чланице ЕУ и кандидаткиње, јер те земље су веома сличне једна другој.

 Просјечне зараде су између 400 и 600 евра, само су у Грчкој и Хрватској нешто више. Чланице ЕУ Бугарска и Румунија су незнатно испред земаља кандидаткиња Србије и Црне Горе, које су пак тек недавно започеле приступне преговоре.

Инфраструктура је свуда лоша, национални протекционизам често омета трговину и инвестиције, а туризам је веома важна привредна грана за овај регион. Због масовних миграција огромне су рупе на тржишту рада. Највећи број валута је слаб или су везане уз евро као бугарски лев. Црна Гора и Косово, без обзира што нису чланице еврозоне, као валуту користе евро. А још нисмо ни кренули да набрајамо све оно што је заједничко када је реч о музици, кухињи, језицима и обичајима.

Мали и велики Шенген

Зар не би ове сличности могле да буду основа за тешњу регионалну сарадњу?

Недавно су Сјеверна Македонија, Србија и Албанија дискутовале о моћности да се направи нека врста мале "Шенген зоне" за ове три земље. Зашто не би и Бугарска и Румунија приступиле овој групи? Због сличног животног стандарда то не би довело до великих миграција из једне у другу земљу, а гранични промет и трговина би профитирали од отворених граница.

Али, Бугарска и Румунија са задршком размишљају о томе, плаше се да ако би приступили једном регионалном малом "Шенгену", више их не би примили у европски шенгенски простор. Но, у основи је то управо обрнуто. Јер, што се више сарађује на регионалном нивоу, то је лакше постати део Европе. Сличне форме и сарадње би се такође могле замислити и у другим областима, без да  се чека на препопруке Европске уније; на примјер у транспорту, заштити природне средине, комуникацијама или банкарству.

Ова визија би могла да буде даље развијана у једну регионалну групу - слично Нордијском савјету, Балтичкој скупштини, Бенелуксу или Вишеградској групи - која би се залагала за интересе региона Балкана.

Концентрични кругови

Ово би могло да одговара геометрији "концентричних кругова" који се управо формирају. Балкан неће бити у центру тих кругова, али надајмо се не и на аутсајдерским позицијама.

Зашто је имплементација такве регионалне интеграције толико компликована? Између осталог, вјероватно због ривалства између Србије и Бугарске, или покушаја Грчке и Србије да преузму вођство. Осим тога Хрватска и Румунија одбијају да буду сврстане у балканске земље.

Из Сједињених Америчких Држава и Русије стижу опречни утицаји, а популисти су увелико заокупљени евоцирањем духова прошлости. У региону Балкана, политичарима се даје превелики значај у односу на грађане и предузећа. Полтичари страхују да ће у данашње вријеме постати бескорисни и због тога радије остају у двадесетом веку.

(ДW)

Коментари / 14

Оставите коментар
Name

истина

14.10.2019 07:24

Зато што им је Дупе зинуло за богатством

ОДГОВОРИТЕ
Name

ГО ЛОПОВ

14.10.2019 09:04

СВЕ ЈЕ ТО ГО ЛОПОВ. ЧУЈ НАЦИОНАЛНИ ИНТЕРЕСИ.А ЏЕПОВИ ПРАЗНИ. КОГА ОНИ ПАЛАХУДЕ. КАО УВЕДЕНА ДЕМОКРАТИЈА. ЗА КОГА. ТРЕБА ОНЕ С ВАНА ПИТАТИ АКО КО СМИЈЕ ШТА СТЕ ВИ ОВО УВЕЛИ ОВДЕ. КАКО СЕ ЗОВУ ОВИ СИСТЕМИ. БАНАНА РЕПУБЛИКА, ПАРАДАЈЗ РЕПУБЛИКА, ХЕРОИН РЕПУБЛИКА, ШАЈКАЧА РЕПУБЛИКА............. ТО СУ ПРАВИ НАЗИВИ ЗА ОВУ СМИЈУРИЈУ. НИ ОЗБИЉНЕ ДРЖАВЕ НИ РАЗВОЈА, НИ ПРОЈЕКТА. САМО НАЦИОНАЛНА ДИВЉАЊА И БЕСПОШТЕДНА КРАЂА И КРАЂА И КРАША. ОСТАЛИ СУ ОНИ У 16 ВИЈЕКУ.

Name

тр

14.10.2019 09:35

Мозда би наси политицари и развили земље али не знају како. Једноставно је пријатељу, додју ти људи на власт преко неког родјака из странке на функцију директору а тај посао не зна да обавља. Када имас директора који не зна да обавља своју функцију, та фирма пропада. Иста ствар ти је и са дрзавом. Па не зна нико енглески језик да блекне, а да не прицам о економији, инфраструкури... Најлаксе је настеловати тендере својим или другим приватним фирмама и утаилити се 30 посто од тендера. То мозе и моја бака без основне сколе.

Name

П

14.10.2019 07:36

Не у 20-ом вијеку, гријешите. Многи се налазе у 19-ом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Иии

14.10.2019 08:28

и у 16 вијеку и робовласницко друство!покрали све па им се ослацило власт и новац!!!проклетиња 21вијека!!!све су покрали сто су стигли па урудили сидтем!и њима висе не треба ни Европа ни Америка!!!!!!!јис само да то могу задрзати за навијек!!обезбедили милијардееее капитала по јавним и тајним од Русије до Кипра Турске Мадјарске итд итд И то је зло 21 вијека !пљацка од рата до данас траје !а народ нестаје!!!!!

Name

Мргуд

14.10.2019 07:38

Мала исправка: ниси ПОЛИТИЦАРИ остали у 20. вијеку него БЛЕСАВИ НАРОД(И) Републике Српске и БиХ !!! Мутаве овце блеје бееееее, бееееее, Додик Расписује "референдуме", бори се за УСТАСКЕ циљеве и расправља о "декларацијама" које по нарудзби принта његов јаран Бакир, а дотле Драган Кривоусти ПЉАЦКА мутавце и летаргицаре АЛУМИНИЈа, као сто је вец покрао десетине херцеговацких гиганата попут СОКОЛА Мостар !!! .... Док је оваца бице и вуне

ОДГОВОРИТЕ
Name

А

14.10.2019 08:30

кривоусти Соко оцерупао па Алуминиј па то и птице на грани знајубали изнад закона он пљацка ид рата до данас

Name

Децко

14.10.2019 08:50

Сви политицари се јавно куну у своју вјеру и нацију као да су од Исуса директно послани! Па, народе... Како да ван 'доцарам' колико смо јадни...? Један Париз има висе становника него ФБИХ и РС заједно!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хазарска мафија

14.10.2019 09:05

Чекај, чекај... а ко је поставио све те балканске политичаре који су остали у двадесетом вијеку и ко их на тим мјестима одржава? Једна од држава које то раде је власник медија који нам сервира ове небулозе: ДW или Деутсцхе Wелле (дојче веле; њемачки талас; пропагандни медиј њемачке владе). Како то да управо ти Њемци, који су у посљедњих сто година неколико пута овај прстор окупирали, бомбардовали, народ убијали и створили геноцидне и нарко-терористичке државе на Балкану (ндх 1941, ндх 1991, "Косово"), како то да они који су овдје дакле створили 1.000 проблема (заједно са остатком колективног запада) сада глуме поштењачине које нам држе придику - као да смо ми, народ који овдје живи - криви за све те проблеме и за све те политичаре. Ко год ми каже како смо их ми бирали, нека се замисли: Сви политичари на Балкану су претходно изабрани од стране западних банака, западних обавјештајних служби и западних влада па су их ставили пред нас а нама отавили избор између куге и колере да би нам са запада поручили "то је демократија, ви сте их бирали".

ОДГОВОРИТЕ
Name

1000 засто

14.10.2019 09:15

Зато сто је народ на том нивоу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Трип

14.10.2019 09:19

Они су у добром вијеку, само смо ми обични остали у прошлом вјеку због њих.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Освит

14.10.2019 09:34

Политицари нам заглавили на поцетку 20 вијека а други дио друствене елите , свестенство, се вратило у комфор 19. И умјесто да идемо у висе нивое индустрилизације ми смо урадили деиндустрализацију у привреди а у друственим односима као полуге дуства инсталирали Кнеза и Попа и понегдје уцитеља јер је и скола и дака све мање.И као сто реце освјесцени Владика Григорије раније је народ исао у иностранство трбухом за крухом ,данас бјези главом за достојанством.Ти сто бјезе свјесни су да су угрозени од својих,ови сто остају пале се на прице да су угрозени од других.А ови сто владају русе , пустосе, дјеле мрвице а у исто вријеме зиве на високој нози.Нема за лијекове, али има за хеликоптере, нема за народне кухиње али има за авионе.Нема посла за домаце фирме али има за Проинтере,Котое, све од оних који нам као сиротињи поклањају који милион а извуку стотине.Па опет и поред силних потросених милона не изградисе ниста, продају маглу тридест година а пасу ко скакавци, наравно оно сто су други посијали.Ово тридесет година њихове владавине мозе се искористити једино као примјер како се не треба управљати и како се унистава земља и њен народ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ноћна птица

14.10.2019 12:02

Многи од њих се налазе у 15 ом вијеку, бакир, додик и цовиц.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вук

14.10.2019 14:00

Балкански поллитичари су у 22. вијеку, а народ је у 18.

ОДГОВОРИТЕ