Zašto su balkanski političari ostali u dvadesetom vijeku?

Masovne migracije, razorena infrastruktura, male plate: zemlje jugoistočne Evrope, bilo da su već članice EU ili zemlje kandidatkinje, imaju mnogo zajedničkih problema. Zašto je tako teško pronaći zajednička rješenja?

 

Region 14.10.2019 | 09:20
Zašto su balkanski političari ostali u dvadesetom vijeku?
Loše vijesti stižu iz Brisela, a dobre vijesti od sopstvene vlade - da ovu metodu koriste stare članice EU je već odavno poznato, ali je u međuvremenu ova taktika postala omiljena i na periferiji Evropske unije, a praktikuju je i  zemlje koje žele u EU.

Pomislite samo na stoprocentne carine, koje je Kosovo uvelo na srpsku robu, što je bila reakcija na pokušaje Beograda da blokira pristup Kosova Interpolu. Postoji li veća protivrečnost evropskom duhu od uvođenja carina i onemogućavanja saradnje na polju j? Što je još gore, građani obje zemlje podržavaju ove korake.

Političke igre moći umjesto pomirenja

Drugi primer: Bugarska prijeti vetom na pristup Sjeverne Makedonije Evropskoj uniji. Slično kao što je Grčka 28 godina blokirala pristup svom susjedu na putu ka međunarodnim institucijama, Bugarska ispunjava populističke želje i slavodobitnički zahtjeva da Skoplje preispita svoj odnos prema prošlosti.

"Kazus beli" je zapravo pitanje kome pripada revolucionar Goce Delčev, Bugarin, rođen u Osmanskom carstvu, a osnovao makedonski revolucionarni pokret. Jedna zajednička komisija istoričara bi trebalo da razjasni spornu temu, i barem su došli do zaključka da dva naroda imaju zajedničko srednjevekovno nasljeđe. Ali, moderno doba se pokazalo kao kamen spoticanja, zato što se u okviru socijalističke Jugoslavije pojavila autonomna makedonska nacija.

Sofija je zadrto odbijala da prizna ovu naciju. Zašto baš sada dolazi do ovakvog skandala? Bugarskoj predstoje važni lokalni izbori, a desničarski ekstremisti, iscrpljeni od učešća u vladajućoj koaliciji, izgleda da traže neprijatelje i političke poruke.

Takođe zbog političkih igara moći u oba entiteta u Bosni i Hercegovini nije moguće da se dođe do pomirenja i do jedinstva ove problematične zemlje.

Osim toga, na putu ka EU postoji i konkurentska borba između zemalja kandidatkinja, što potpaljuje negativna osjećanja protiv susjednih zemalja. Ko je bliže cilju, Sjeverna Makedonija ili Albanija?

Oslanjanje na EU, za konsolidovanje nacionalnih država

Značaj evropskih integracija se u određenoj meri pretvara u njegovu suprotnost. Umesto da se nacionalne razlike pokušaju prevazići udruživanjem ekonomskih resursa (kao što su to činile države osnivačice 1950-ih) , balkanske zemlje se oslanjaju na EU kako bi konsolidovale svoje nacionalne države i dale legitimitet sopstvenim političkim elitama.

Ove male balkanske države su nastale razgraničavanjem od suseda - i uz pomoć geopolitičkih "sponzora" iz vremena oko Prvog svjetskog rata, odakle i potiče pojam "balkanizacija". Podsticaj u pravcu ujedinjavanja često dolazi spolja: od saveznika kao u slučaju posleratne Jugoslavije, od Varšavskog pakta i NATO, a sada od evropskih projekata poput "Berlinskog procesa" iz 2014, koji kroz finansijsku pomoć podstiče bolju integraciju.

Da li bi Balkan mogao i bez podsticaja spolja da ovu integraciju vidi kao smislen cilj? U tom smislu bi trebalo prvo da prestanemo da zemlje dijelimo na članice EU i kandidatkinje, jer te zemlje su veoma slične jedna drugoj.

 Prosječne zarade su između 400 i 600 evra, samo su u Grčkoj i Hrvatskoj nešto više. Članice EU Bugarska i Rumunija su neznatno ispred zemalja kandidatkinja Srbije i Crne Gore, koje su pak tek nedavno započele pristupne pregovore.

Infrastruktura je svuda loša, nacionalni protekcionizam često ometa trgovinu i investicije, a turizam je veoma važna privredna grana za ovaj region. Zbog masovnih migracija ogromne su rupe na tržištu rada. Najveći broj valuta je slab ili su vezane uz evro kao bugarski lev. Crna Gora i Kosovo, bez obzira što nisu članice evrozone, kao valutu koriste evro. A još nismo ni krenuli da nabrajamo sve ono što je zajedničko kada je reč o muzici, kuhinji, jezicima i običajima.

Mali i veliki Šengen

Zar ne bi ove sličnosti mogle da budu osnova za tešnju regionalnu saradnju?

Nedavno su Sjeverna Makedonija, Srbija i Albanija diskutovale o moćnosti da se napravi neka vrsta male "Šengen zone" za ove tri zemlje. Zašto ne bi i Bugarska i Rumunija pristupile ovoj grupi? Zbog sličnog životnog standarda to ne bi dovelo do velikih migracija iz jedne u drugu zemlju, a granični promet i trgovina bi profitirali od otvorenih granica.

Ali, Bugarska i Rumunija sa zadrškom razmišljaju o tome, plaše se da ako bi pristupili jednom regionalnom malom "Šengenu", više ih ne bi primili u evropski šengenski prostor. No, u osnovi je to upravo obrnuto. Jer, što se više sarađuje na regionalnom nivou, to je lakše postati deo Evrope. Slične forme i saradnje bi se takođe mogle zamisliti i u drugim oblastima, bez da  se čeka na prepopruke Evropske unije; na primjer u transportu, zaštiti prirodne sredine, komunikacijama ili bankarstvu.

Ova vizija bi mogla da bude dalje razvijana u jednu regionalnu grupu - slično Nordijskom savjetu, Baltičkoj skupštini, Beneluksu ili Višegradskoj grupi - koja bi se zalagala za interese regiona Balkana.

Koncentrični krugovi

Ovo bi moglo da odgovara geometriji "koncentričnih krugova" koji se upravo formiraju. Balkan neće biti u centru tih krugova, ali nadajmo se ne i na autsajderskim pozicijama.

Zašto je implementacija takve regionalne integracije toliko komplikovana? Između ostalog, vjerovatno zbog rivalstva između Srbije i Bugarske, ili pokušaja Grčke i Srbije da preuzmu vođstvo. Osim toga Hrvatska i Rumunija odbijaju da budu svrstane u balkanske zemlje.

Iz Sjedinjenih Američkih Država i Rusije stižu oprečni uticaji, a populisti su uveliko zaokupljeni evociranjem duhova prošlosti. U regionu Balkana, političarima se daje preveliki značaj u odnosu na građane i preduzeća. Poltičari strahuju da će u današnje vrijeme postati beskorisni i zbog toga radije ostaju u dvadesetom veku.

(DW)

Komentari / 14

Ostavite komentar
Name

istina

14.10.2019 07:24

Zato što im je Dupe zinulo za bogatstvom

ODGOVORITE
Name

GO LOPOV

14.10.2019 09:04

SVE JE TO GO LOPOV. ČUJ NACIONALNI INTERESI.A DŽEPOVI PRAZNI. KOGA ONI PALAHUDE. KAO UVEDENA DEMOKRATIJA. ZA KOGA. TREBA ONE S VANA PITATI AKO KO SMIJE ŠTA STE VI OVO UVELI OVDE. KAKO SE ZOVU OVI SISTEMI. BANANA REPUBLIKA, PARADAJZ REPUBLIKA, HEROIN REPUBLIKA, ŠAJKAČA REPUBLIKA............. TO SU PRAVI NAZIVI ZA OVU SMIJURIJU. NI OZBILJNE DRŽAVE NI RAZVOJA, NI PROJEKTA. SAMO NACIONALNA DIVLJANJA I BESPOŠTEDNA KRAĐA I KRAĐA I KRAŠA. OSTALI SU ONI U 16 VIJEKU.

Name

tr

14.10.2019 09:35

Mozda bi nasi politicari i razvili zemlje ali ne znaju kako. Jednostavno je prijatelju, dodju ti ljudi na vlast preko nekog rodjaka iz stranke na funkciju direktoru a taj posao ne zna da obavlja. Kada imas direktora koji ne zna da obavlja svoju funkciju, ta firma propada. Ista stvar ti je i sa drzavom. Pa ne zna niko engleski jezik da blekne, a da ne pricam o ekonomiji, infrastrukuri... Najlakse je nastelovati tendere svojim ili drugim privatnim firmama i utailiti se 30 posto od tendera. To moze i moja baka bez osnovne skole.

Name

P

14.10.2019 07:36

Ne u 20-om vijeku, griješite. Mnogi se nalaze u 19-om.

ODGOVORITE
Name

Iii

14.10.2019 08:28

i u 16 vijeku i robovlasnicko drustvo!pokrali sve pa im se oslacilo vlast i novac!!!prokletinja 21vijeka!!!sve su pokrali sto su stigli pa urudili sidtem!i njima vise ne treba ni Evropa ni Amerika!!!!!!!jis samo da to mogu zadrzati za navijek!!obezbedili milijardeeee kapitala po javnim i tajnim od Rusije do Kipra Turske Madjarske itd itd I to je zlo 21 vijeka !pljacka od rata do danas traje !a narod nestaje!!!!!

Name

Mrgud

14.10.2019 07:38

Mala ispravka: nisi POLITICARI ostali u 20. vijeku nego BLESAVI NAROD(I) Republike Srpske i BiH !!! Mutave ovce bleje beeeeee, beeeeee, Dodik Raspisuje "referendume", bori se za USTASKE ciljeve i raspravlja o "deklaracijama" koje po narudzbi printa njegov jaran Bakir, a dotle Dragan Krivousti PLJACKA mutavce i letargicare ALUMINIJa, kao sto je vec pokrao desetine hercegovackih giganata poput SOKOLA Mostar !!! .... Dok je ovaca bice i vune

ODGOVORITE
Name

A

14.10.2019 08:30

krivousti Soko ocerupao pa Aluminij pa to i ptice na grani znajubali iznad zakona on pljacka id rata do danas

Name

Decko

14.10.2019 08:50

Svi politicari se javno kunu u svoju vjeru i naciju kao da su od Isusa direktno poslani! Pa, narode... Kako da van 'docaram' koliko smo jadni...? Jedan Pariz ima vise stanovnika nego FBIH i RS zajedno!

ODGOVORITE
Name

Хазарска мафија

14.10.2019 09:05

Чекај, чекај... а ко је поставио све те балканске политичаре који су остали у двадесетом вијеку и ко их на тим мјестима одржава? Једна од држава које то раде је власник медија који нам сервира ове небулозе: DW или Deutsche Welle (дојче веле; њемачки талас; пропагандни медиј њемачке владе). Како то да управо ти Њемци, који су у посљедњих сто година неколико пута овај прстор окупирали, бомбардовали, народ убијали и створили геноцидне и нарко-терористичке државе на Балкану (ндх 1941, ндх 1991, "Косово"), како то да они који су овдје дакле створили 1.000 проблема (заједно са остатком колективног запада) сада глуме поштењачине које нам држе придику - као да смо ми, народ који овдје живи - криви за све те проблеме и за све те политичаре. Ко год ми каже како смо их ми бирали, нека се замисли: Сви политичари на Балкану су претходно изабрани од стране западних банака, западних обавјештајних служби и западних влада па су их ставили пред нас а нама отавили избор између куге и колере да би нам са запада поручили "то је демократија, ви сте их бирали".

ODGOVORITE
Name

1000 zasto

14.10.2019 09:15

Zato sto je narod na tom nivou.

ODGOVORITE
Name

Trip

14.10.2019 09:19

Oni su u dobrom vijeku, samo smo mi obični ostali u prošlom vjeku zbog njih.

ODGOVORITE
Name

Osvit

14.10.2019 09:34

Politicari nam zaglavili na pocetku 20 vijeka a drugi dio drustvene elite , svestenstvo, se vratilo u komfor 19. I umjesto da idemo u vise nivoe industrilizacije mi smo uradili deindustralizaciju u privredi a u drustvenim odnosima kao poluge dustva instalirali Kneza i Popa i ponegdje ucitelja jer je i skola i daka sve manje.I kao sto rece osvjesceni Vladika Grigorije ranije je narod isao u inostranstvo trbuhom za kruhom ,danas bjezi glavom za dostojanstvom.Ti sto bjeze svjesni su da su ugrozeni od svojih,ovi sto ostaju pale se na price da su ugrozeni od drugih.A ovi sto vladaju ruse , pustose, djele mrvice a u isto vrijeme zive na visokoj nozi.Nema za lijekove, ali ima za helikoptere, nema za narodne kuhinje ali ima za avione.Nema posla za domace firme ali ima za Prointere,Kotoe, sve od onih koji nam kao sirotinji poklanjaju koji milion a izvuku stotine.Pa opet i pored silnih potrosenih milona ne izgradise nista, prodaju maglu tridest godina a pasu ko skakavci, naravno ono sto su drugi posijali.Ovo trideset godina njihove vladavine moze se iskoristiti jedino kao primjer kako se ne treba upravljati i kako se unistava zemlja i njen narod.

ODGOVORITE
Name

Noćna ptica

14.10.2019 12:02

Mnogi od njih se nalaze u 15 om vijeku, bakir, dodik i covic.

ODGOVORITE
Name

Vuk

14.10.2019 14:00

Balkanski pollitičari su u 22. vijeku, a narod je u 18.

ODGOVORITE