Прича: Одбрана остала у запећку...

Пораз Звезде од Будућности не мора се неминовно узети као лоша ствар.

Кошарка 14.10.2019 | 21:37
Прича: Одбрана остала у запећку...
Након победе против Фенербахчеа минулог четвртка, многи су хвалили и истицали одбрану Црвене звезде као нешто што ће ове сезоне представљати заштитни знак клуба са Малог Калемегдана. После пораза од Будућности, тонови су се мало променили. Чује се блага шкрипа мотора који је самлео турског великана. Али времена за поправку и те како има, па још не треба превише бринути.

Истицали су редом тренер Милан Томић, потом Мохамед Фаје, Бранко Лазић и још неки играчи после евролигашког првенца како је одбрана кључна и како увек мора да буде на максимали. Али, кошарка је још једном показала да не мора све да буде "испрограмирано" баш онако како се унапред мисли.

Будућност је синоћ надмудрила, надскочила и што је најважније, тактички решила недоумице које је поставила одбрана црвено-белих. Имала је и одлично шутерско вече које се савршено поклопило. Нарочито великих проблема је било у грађењу рекета од офанзивног скока. Хасан Мартин је хватао све што се ухватити може, а кошаркаши из Подгорице су уз то, руку на срце, погађали готово без грешке из неких "немогућих" позиција, како са дистанце, тако и из рекета. Да све буде још теже, ти поени су углавном долазили уз сам звук сирене за крај напада, што је додатно неповољно утицало на мотивацију играча Црвене звезде.

"Нисмо играли одбрану на нивоу на којем смо играли против Фенербахчеа, причали смо да то мора да буде много боље. Погодили су јако тешке шутеве, кад год смо ми покушали да се приближимо, они би дали једну или две тројке и то углавном у последњим секундама, што доста значи. Мислим да су 56% имали за три поена, а у оваквим утакмицама морате да имате већу енергију", истакао је Филип Човић после утакмице.

Стога се као логично питање намеће одакле толика разлика између меча у четвртак и овог одиграног синоћ? Да ли је реч о умору, емотивном пражњењу или тек нечем трећем, тешко се може са овог становишта објаснити. Наравно, кривица се делимично може свалити и на празне трибине које су дочекале кошаркаше касно синоћ због казне из претходне сезоне. Али то није начин и не треба да буде.

Тек, овај пораз не мора неминовно да значи ништа лоше за Црвену звезду. Напротив, може се рећи да је дошао у правом тренутку, на почетку сезоне и да га играчи могу искористити као лекцију и путоказ ка бољим играма када то буде најважније. А нови велики испит предстоји већ у четвртак, против Макабија у Тел Авиву.

"Јако је тежак распоред. Тешке утакмице и добре екипе долазе. Отићи ћемо тамо и потрудићемо се да покажемо да можемо да одиграмо добро и на гостујућем терену, да победимо. Морамо да се припремимо за ту утакмицу и да одреагујемо након оваквог сусрета", закључио је Филип Човић.

Како било, неуспех против Будућности се брзо мора архивирати, готово истом брзином као и тријумф над Фенербахчеом. Како након победе над турским великаном није било претераног разлога за славље, исто тако сада нема разлог за тугу и ударање главе "о зид".

Зима долази и сезона је дуга. Да се не лажемо, с времена на време мора доћи и по неко лоше вече...

Извор: моззартспорт

Фото: МН Пресс

Коментари / 0

Оставите коментар