Priča: Odbrana ostala u zapećku...

Poraz Zvezde od Budućnosti ne mora se neminovno uzeti kao loša stvar.

Košarka 14.10.2019 | 21:37
Priča: Odbrana ostala u zapećku...
Nakon pobede protiv Fenerbahčea minulog četvrtka, mnogi su hvalili i isticali odbranu Crvene zvezde kao nešto što će ove sezone predstavljati zaštitni znak kluba sa Malog Kalemegdana. Posle poraza od Budućnosti, tonovi su se malo promenili. Čuje se blaga škripa motora koji je samleo turskog velikana. Ali vremena za popravku i te kako ima, pa još ne treba previše brinuti.

Isticali su redom trener Milan Tomić, potom Mohamed Faje, Branko Lazić i još neki igrači posle evroligaškog prvenca kako je odbrana ključna i kako uvek mora da bude na maksimali. Ali, košarka je još jednom pokazala da ne mora sve da bude "isprogramirano" baš onako kako se unapred misli.

Budućnost je sinoć nadmudrila, nadskočila i što je najvažnije, taktički rešila nedoumice koje je postavila odbrana crveno-belih. Imala je i odlično šutersko veče koje se savršeno poklopilo. Naročito velikih problema je bilo u građenju reketa od ofanzivnog skoka. Hasan Martin je hvatao sve što se uhvatiti može, a košarkaši iz Podgorice su uz to, ruku na srce, pogađali gotovo bez greške iz nekih "nemogućih" pozicija, kako sa distance, tako i iz reketa. Da sve bude još teže, ti poeni su uglavnom dolazili uz sam zvuk sirene za kraj napada, što je dodatno nepovoljno uticalo na motivaciju igrača Crvene zvezde.

"Nismo igrali odbranu na nivou na kojem smo igrali protiv Fenerbahčea, pričali smo da to mora da bude mnogo bolje. Pogodili su jako teške šuteve, kad god smo mi pokušali da se približimo, oni bi dali jednu ili dve trojke i to uglavnom u poslednjim sekundama, što dosta znači. Mislim da su 56% imali za tri poena, a u ovakvim utakmicama morate da imate veću energiju", istakao je Filip Čović posle utakmice.

Stoga se kao logično pitanje nameće odakle tolika razlika između meča u četvrtak i ovog odigranog sinoć? Da li je reč o umoru, emotivnom pražnjenju ili tek nečem trećem, teško se može sa ovog stanovišta objasniti. Naravno, krivica se delimično može svaliti i na prazne tribine koje su dočekale košarkaše kasno sinoć zbog kazne iz prethodne sezone. Ali to nije način i ne treba da bude.

Tek, ovaj poraz ne mora neminovno da znači ništa loše za Crvenu zvezdu. Naprotiv, može se reći da je došao u pravom trenutku, na početku sezone i da ga igrači mogu iskoristiti kao lekciju i putokaz ka boljim igrama kada to bude najvažnije. A novi veliki ispit predstoji već u četvrtak, protiv Makabija u Tel Avivu.

"Jako je težak raspored. Teške utakmice i dobre ekipe dolaze. Otići ćemo tamo i potrudićemo se da pokažemo da možemo da odigramo dobro i na gostujućem terenu, da pobedimo. Moramo da se pripremimo za tu utakmicu i da odreagujemo nakon ovakvog susreta", zaključio je Filip Čović.

Kako bilo, neuspeh protiv Budućnosti se brzo mora arhivirati, gotovo istom brzinom kao i trijumf nad Fenerbahčeom. Kako nakon pobede nad turskim velikanom nije bilo preteranog razloga za slavlje, isto tako sada nema razlog za tugu i udaranje glave "o zid".

Zima dolazi i sezona je duga. Da se ne lažemo, s vremena na vreme mora doći i po neko loše veče...

Izvor: mozzartsport

Foto: MN Press

Komentari / 0

Ostavite komentar