Шљива с Мајевице - краљица добре капљице

На породичном имању Јовића годинама успјешно рађају стенлејка и пожегача. Осим шљива, на овом имању у Пушковцу производи се и неколико сорти јабука и крушака. Њихови производи добрим дијелом завршавају на бијељинској тржници, али се упоредо баве и прерадом шљиве у ракију, која има сталне купце.

Република Српска 13.10.2019 | 20:14
Шљива с Мајевице - краљица добре капљице
Шљивици породице Јовић из Пушковца простиру се на пет хектара и дио су породичне традиције. На њиховом имању, све до данас, сачувало се неписано правило да свака генерација обнови старе засаде. Дјед Здравко још је главни у овом послу, док је његов син Димитрије задужен за продају на бијељинској пијаци. Иако је шљива краљица у њиховим воћњацима, у нешто мањим количанама заступљено је и неколико сорти јабука и крушака.

Са шљивом се никад не зна - колики ће бити принос, ни каква ће бити цијена, а посљедњих година, према ријечима Димитрија Јовића, и број сезонских радника је упитан.



Падине Мајевице су богомдане за воћарство. Нарочито је локалном становништву драга шљива, која се кроз историју укоријенила у њихов идентитет... Својевремено су шљивици кућили породична имања, данас је то више дио традиције...

Међутим, није само продајна цијена проблем, дјед Здравко каже да, иако је данас производња модернизована, додатну бригу праве разне штеточине и непредвидиве климатске промјене, које лоше утичу на род.

Осим узгоја шљиве, Јовићи сваке године испеку од 50 до 70 казана добре капљице. Кажу да се за добру ракију увијек нађе купац, а у мајевичком крају шљива је увијек рађала.



(БН телевизија)

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Кромпир

13.10.2019 18:19

Драга моја сљиво Савко.Уз тебе сам одрасто.Ти си ме одхранила са питом сљивопитом.Вјецна буди генерацијама Које долазе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

13.10.2019 19:42

Ништа добро није донијела та капљица. Свако зло се намеће у капљицама

Name

Ре Кромпир

14.10.2019 00:21

Та сљивовица је углавном људима испрала мозак и од њих направила силедзије и насилнике.

Name

Милун

14.10.2019 06:44

Ови људи су добри домаћини, вриједни и није поента само у ракији него у њиховом марљивом раду не само у воћарству него и другим гранама.Поздрав за породицу Јовић.

Name

ре

14.10.2019 08:51

Овај радни и јадни народ на Мајевици који има најгору озлоглашену власт још једино може да оре и копа и скупља шљиве, као преије 1000 година. Толику су га локалне власт гурнуле уназад у Лопарама, тешко да се гора екипа људи могла окупити да га уништи и опљачка. Лопаре су дно дна. Нико више не помиње куда је отишло 27 милиона марака помоћи владе неразвијеним општинама. Запитет ли се зашто смо неразвијени и најнеразвијенији. Не сигурно зато што је дошао неки страни окупатор па нас окупирао и опљачкао то је урадила домаћа локална власт. 25 година држе народ заробљеним и заточеним у овој општини. Разоне га, избјеглица је више него за вријеме рата.

Name

тако је

14.10.2019 11:46

Лопаре имају најбољи и највреднији народ, и најгору власт на свијету. Тако је то кад виде да могу да искоришћавају народ онда то раде максимално јер никаквог отпора немају.

Name

Озренац

13.10.2019 20:53

Плава шљива је закон нема боље ракије него од плаве шљиве

ОДГОВОРИТЕ
Name

Имам

14.10.2019 04:18

Српска посла.Ракија одрзимоа памет'сиромаси породицу и разара друство.

ОДГОВОРИТЕ