Српски драгуљ у срцу Централне Америке

Манастир Свете Тројице је први манастир који се налази под јурисдикцијом Српске патријаршије на територији Средње Америке. Манастир се налази у држави Гватемали на обали језера Аматитлан.  

Свијет 13.10.2019 | 18:13
Српски драгуљ у срцу Централне Америке
Манастир Свете Тројице у Гватемали основан је у априлу 1986. по благослову митрополита средњоевропског Васељенске патријаршије Дамаскина. Камен темељац за манастирску цркву постављен је у новембру 1992. године, а црква је завршена крајем 2007.

Храм се дуго налазио под надлежношћу Антиохијске патријаршије, да би недавно, на захтЈев монахиња, уз канонски отпуст прешао под окриље СПЦ. Тако да је од 2017. године овај манастир прешао под јурисдикцију Српске православне цркве.

Ова светиња подигнута је захваљујући прилозима многобројних добротвора као и од помоћи породица монахиња које се подвизавају у овом манастиру. Захваљујући овом манастиру велики број католика из овог дијела свијета је прешао у православље.



Манастирска црква украшена је умјетничким детаљима византијског стила и у целини фрескописана. 

Оаза православља у Гватемали само је једно од хришћанских духовних жаришта на овом континенту, којим управља СПЦ.

Манастир у Гватемали трећи је српски манастир у овом дијелу свијета. У јужноамеричкој епархији су и Манастир Светог Серафима Саровског у аргентинском граду Ла Плата, и Манастир Свете Тројице у Алдеји у Бразилу.

Манастир припада Епархији буеносајреској Срспке православне цркве. Сједиште ове епархије се налази у Буенос Ајресу у Аргентини.

(Путевима православља)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Јоја

13.10.2019 18:04

Прелијепо , треба јос таквих цркви и манастира изградити по америци и европи ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

петар

13.10.2019 19:58

Како лијеп анбијент на језеру. Манастир се лијепо уклопио у природу

ОДГОВОРИТЕ
Name

Заиста

14.10.2019 05:18

Ниста против манастира,али "лијепо уклопио у природу"? Оваква бијела градјевина одудара од зеленила суме около.Ово није "уклапање" него одударање.

Name

зока

14.10.2019 03:39

доста има православних цркава и манастира и овде у сјеверној америци../

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дефиле

14.10.2019 06:48

Све ок али је јако битно ко управља и како слузи манастиру и српској православној цркви...Назалост сведоци дмо лазних патриота и свестеника које поставља запад за остварење својих личних интереса.

ОДГОВОРИТЕ