Srpski dragulj u srcu Centralne Amerike

Manastir Svete Trojice je prvi manastir koji se nalazi pod jurisdikcijom Srpske patrijaršije na teritoriji Srednje Amerike. Manastir se nalazi u državi Gvatemali na obali jezera Amatitlan.  

Svijet 13.10.2019 | 18:13
Srpski dragulj u srcu Centralne Amerike
Manastir Svete Trojice u Gvatemali osnovan je u aprilu 1986. po blagoslovu mitropolita srednjoevropskog Vaseljenske patrijaršije Damaskina. Kamen temeljac za manastirsku crkvu postavljen je u novembru 1992. godine, a crkva je završena krajem 2007.

Hram se dugo nalazio pod nadležnošću Antiohijske patrijaršije, da bi nedavno, na zahtJev monahinja, uz kanonski otpust prešao pod okrilje SPC. Tako da je od 2017. godine ovaj manastir prešao pod jurisdikciju Srpske pravoslavne crkve.

Ova svetinja podignuta je zahvaljujući prilozima mnogobrojnih dobrotvora kao i od pomoći porodica monahinja koje se podvizavaju u ovom manastiru. Zahvaljujući ovom manastiru veliki broj katolika iz ovog dijela svijeta je prešao u pravoslavlje.



Manastirska crkva ukrašena je umjetničkim detaljima vizantijskog stila i u celini freskopisana. 

Oaza pravoslavlja u Gvatemali samo je jedno od hrišćanskih duhovnih žarišta na ovom kontinentu, kojim upravlja SPC.

Manastir u Gvatemali treći je srpski manastir u ovom dijelu svijeta. U južnoameričkoj eparhiji su i Manastir Svetog Serafima Sarovskog u argentinskom gradu La Plata, i Manastir Svete Trojice u Aldeji u Brazilu.

Manastir pripada Eparhiji buenosajreskoj Srspke pravoslavne crkve. Sjedište ove eparhije se nalazi u Buenos Ajresu u Argentini.

(Putevima pravoslavlja)

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Joja

13.10.2019 18:04

Prelijepo , treba jos takvih crkvi i manastira izgraditi po americi i evropi ...

ODGOVORITE
Name

petar

13.10.2019 19:58

Kako lijep anbijent na jezeru. Manastir se lijepo uklopio u prirodu

ODGOVORITE
Name

Zaista

14.10.2019 05:18

Nista protiv manastira,ali "lijepo uklopio u prirodu"? Ovakva bijela gradjevina odudara od zelenila sume okolo.Ovo nije "uklapanje" nego odudaranje.

Name

zoka

14.10.2019 03:39

dosta ima pravoslavnih crkava i manastira i ovde u sjevernoj americi../

ODGOVORITE
Name

Defile

14.10.2019 06:48

Sve ok ali je jako bitno ko upravlja i kako sluzi manastiru i srpskoj pravoslavnoj crkvi...Nazalost svedoci dmo laznih patriota i svestenika koje postavlja zapad za ostvarenje svojih ličnih interesa.

ODGOVORITE