Марковић исписао историју Еврокупа!

Стефан Марковић први је кошаркаша у историји Еврокупа који је пребацио цифру од 500 асистенција.

Кошарка 14.10.2019 | 19:05
Марковић исписао историју Еврокупа!
Србин исписао историју Еврокупа: 500 за памћење! Лијепо признање за некадашњег плејмејкера српске репрезентације.

Плејмејкер Виртуса из Болоње поделио је четири успешна додавања против Макабија из Ришона и сада има 503 асистенције.

Марковић је велики део каријере провео играјући у Еврокупу и тренутно се налази на осмом месту кошаркаша са највише утакмице у другом по рангу европском кошаркашком клупском такмичењу.

Од активних играча само Пер Гинтер из Улма се налази у првих 20 са 246 асистенција.

Популарни Пефи налази се на убедљивом првом месту са просеком од 4,66 асистенције по мечу.

Искусни српски плејмејкер Стефан Марковић (31) стигао је овог љета у Виртус да поново формира тандем са Милошем Теодосићем (32) као некада, када су играли сјајно у репрезентацији Србије.

Под командом Александра Саше Ђорђевића, њих двојица су одлично започели сезону, побједама у домаћем првенству и у Еврокупу, такмичењу које је одувијек пријало "Пефију" Марковићу.

Штавише, он је ове недјеље остварио један завидан резултат.

Марковић је постао први играч који је остварио 500 асистенција у историји Еврокупа.

У тријумфу против Макаби Ришона у сриједу, он је четири пута асистирао за поготке саиграча и тако дошао до цифре од 503, коју ће у наставку сезоне додатно повећавати.

Интересантно је да је нови "плеј" Виртуса одиграо 107 мечева у Еврокупу и за истицање је податак да само петорица играча имају бољи просјек асистенција од њега (4,6 по утакмици).

Сјајан почетак сезоне је иза Стефана Марковића. Српски кошаркаш игра као препорођен под палицом Александра Ђорђевића, а Виртус са њим у саставу још увек не зна за пораз у Еврокупу и националном шампионату. Као резултат одличних игара, Марковић је ове недеље успео да обори и рекорд по броју асистенција у другом по масовности клупском кошаркашком такмичењу у Европи.

Наиме, српски плејмејкер је на утакмици против Макаби Ришона додао четири асистенције својим саиграчима, чиме је дошао до бројке од укупно 503 асистенције. Тиме је пробио магичну границу од 500 поена и постао први играч који је то урадио у дугој историји овог такмичења.

Само пет играча са бар 50 наступа у Еврокупу има бољи просек од Стефана Марковића када су асистенције у питању. Српски кошаркаш тренутно у просеку подели по 4,66 додавања по утакмици, што га ставља на шесто место вечне листе.

Далеко од тога да ће се Стефан Марковић на овој бројци зауставити. Имаће врсни плејмејкер прилику да у преосталом делу сезоне ову бројку додатно увећа. Српски кошаркаш ће овај рекорд у свом власништву сигурно држати и у сезонама које предстоје, пошто је следећи „активни“ кошаркаш на листи Пер Гинтер из Ратиофарм Улма са „свега“ 246 асистенције. Наравно, Марковићу је од велике помоћи било и то што је у Еврокупу одиграо чак 107 утакмица у досадашњем току каријере (што га сврстава на осмо место на укупној листи). Међутим, то никако не треба да умањи чињеницу да је српски кошаркаш ушао у странице историје Еврокупа.

Извор: Б92/мондо.рс/моззартспорт

Фото: Схуттерстоцк

Коментари / 0

Оставите коментар