Marković ispisao istoriju Evrokupa!

Stefan Marković prvi je košarkaša u istoriji Evrokupa koji je prebacio cifru od 500 asistencija.

Košarka 14.10.2019 | 19:05
Marković ispisao istoriju Evrokupa!
Srbin ispisao istoriju Evrokupa: 500 za pamćenje! Lijepo priznanje za nekadašnjeg plejmejkera srpske reprezentacije.

Plejmejker Virtusa iz Bolonje podelio je četiri uspešna dodavanja protiv Makabija iz Rišona i sada ima 503 asistencije.

Marković je veliki deo karijere proveo igrajući u Evrokupu i trenutno se nalazi na osmom mestu košarkaša sa najviše utakmice u drugom po rangu evropskom košarkaškom klupskom takmičenju.

Od aktivnih igrača samo Per Ginter iz Ulma se nalazi u prvih 20 sa 246 asistencija.

Popularni Pefi nalazi se na ubedljivom prvom mestu sa prosekom od 4,66 asistencije po meču.

Iskusni srpski plejmejker Stefan Marković (31) stigao je ovog ljeta u Virtus da ponovo formira tandem sa Milošem Teodosićem (32) kao nekada, kada su igrali sjajno u reprezentaciji Srbije.

Pod komandom Aleksandra Saše Đorđevića, njih dvojica su odlično započeli sezonu, pobjedama u domaćem prvenstvu i u Evrokupu, takmičenju koje je oduvijek prijalo "Pefiju" Markoviću.

Štaviše, on je ove nedjelje ostvario jedan zavidan rezultat.

Marković je postao prvi igrač koji je ostvario 500 asistencija u istoriji Evrokupa.

U trijumfu protiv Makabi Rišona u srijedu, on je četiri puta asistirao za pogotke saigrača i tako došao do cifre od 503, koju će u nastavku sezone dodatno povećavati.

Interesantno je da je novi "plej" Virtusa odigrao 107 mečeva u Evrokupu i za isticanje je podatak da samo petorica igrača imaju bolji prosjek asistencija od njega (4,6 po utakmici).

Sjajan početak sezone je iza Stefana Markovića. Srpski košarkaš igra kao preporođen pod palicom Aleksandra Đorđevića, a Virtus sa njim u sastavu još uvek ne zna za poraz u Evrokupu i nacionalnom šampionatu. Kao rezultat odličnih igara, Marković je ove nedelje uspeo da obori i rekord po broju asistencija u drugom po masovnosti klupskom košarkaškom takmičenju u Evropi.

Naime, srpski plejmejker je na utakmici protiv Makabi Rišona dodao četiri asistencije svojim saigračima, čime je došao do brojke od ukupno 503 asistencije. Time je probio magičnu granicu od 500 poena i postao prvi igrač koji je to uradio u dugoj istoriji ovog takmičenja.

Samo pet igrača sa bar 50 nastupa u Evrokupu ima bolji prosek od Stefana Markovića kada su asistencije u pitanju. Srpski košarkaš trenutno u proseku podeli po 4,66 dodavanja po utakmici, što ga stavlja na šesto mesto večne liste.

Daleko od toga da će se Stefan Marković na ovoj brojci zaustaviti. Imaće vrsni plejmejker priliku da u preostalom delu sezone ovu brojku dodatno uveća. Srpski košarkaš će ovaj rekord u svom vlasništvu sigurno držati i u sezonama koje predstoje, pošto je sledeći „aktivni“ košarkaš na listi Per Ginter iz Ratiofarm Ulma sa „svega“ 246 asistencije. Naravno, Markoviću je od velike pomoći bilo i to što je u Evrokupu odigrao čak 107 utakmica u dosadašnjem toku karijere (što ga svrstava na osmo mesto na ukupnoj listi). Međutim, to nikako ne treba da umanji činjenicu da je srpski košarkaš ušao u stranice istorije Evrokupa.

Izvor: B92/mondo.rs/mozzartsport

Foto: Shutterstock

Komentari / 0

Ostavite komentar