Ф1: Њих ни тајфун не зауставља - Мерцедес је шампион!

Тријумф Ботаса у Јапану, Мерцедес оборио рекорд Ферарија! Валтери Ботас победник је Велике награде Јапана – шеснаесте трке овогодишњег шампионата.  

Остали спортови 13.10.2019 | 14:39
Ф1: Њих ни тајфун не зауставља - Мерцедес је шампион!
Велику награду Јапана освојио је Валтери Ботас, сада више нема дилеме, Мерцедес је шампион међу конструкторима!

Возач Мерцедеса тријумфовао је испред Себастијана Фетела, док је треће место припало његовом тимском колеги Луису Хамилтону.

Екипа Мерцедеса је после ове трке обезбедила титулу у конкуренцији конструктора, пет трка пре краја шампионата.

Ово је шеста титула заредом за немачки тим, чиме су оборили рекорд Ферарија, који је освојио пет титула у периоду од 2000. до 2004. године.

У генералном пласману Луис Хамилтон има 338 бодова, Валтери Ботас 274, Шарл Леклер 223, док су Себастијан Фетел и Макс Ферстапен изједначени са по 212.

Када је реч о конструкторима, Мерцедес има 612 бодова, Ферари 435, а Ред Бул 322.

Ботас је остварио другу победу ове сезоне, а укупно шесту у каријери. Финац је имао одличан старт претекавши Себастијана Фетела и Шарла Леклера. Старт трке обележио је и инцидент Леклера и Ферстанепана, после којег је Холанђанин морао да одустане.

Иза Ботаса, Фетела и Хамилтона редом су на циљ стизали Албон, Саинц, Леклер, Рикардо, Гасли, Перес и Хулкенберг.

Возаче за две недеље очекује трка за Велику награду Мексика.



Велику награду Јапана освојио је Валтери Ботас! На другој позицији нашао се Себастијан Фетел, а на трећој Луис Хамилтон који је добио додатни поен за најбржи круг.

На стази Сузука први је кренуо Фетел из Ферарија, за њим тимски колега Шарл Леклер, док су на трећој и четвртој позицији били возачи Мерцедеса, Ботас и Хамилтон. Из трке је испао Макс Ферштапен из Ред Була након судара са Леклером већ у првом од 53 круга.

Разорни тајфун који је погодио Јапан овог викенда ускратио је возачима трећи тренинг, па су квалификације одржане свега четири сата пре трке.

Иако се за 17. од 21 трке ове сезоне предвиђало сунчано и ведро време, последице олује и даље су биле приметне на стази током квалификација па су Роберт Кубица (Вилијамс) и Кевин Магнусен (Хас) доживели удесе.

Мерцедес је овиме и званично обезбедио прво место на листи конструктора, док освајач титуле међу возачима у овогодишњој сезони још увек није одлучен. Ово је шеста узастопна конструкторска титула за Мерцедес, који од 2014. нико није успео да скине са трона.

НАЈГОРИ ТАЈФУН У ПОСЛЕДЊИХ ШЕСТ ДЕЦЕНИЈА

Најмање четири особе су погинуле, 90 је повређено а 17 се води као нестало у удару тајфуна Хагибис.

Јапанска метеоролошка агенција издала је упозорење за Токио и околину, наводећи да се такав интензитет падавина види једном у 60 година, преноси агенција Кјодо. Количина кише тајфуна Хагибис могла би да премаши количину која није виђена од најразорнијег тајфуна из 1958. године.

Коментари / 0

Оставите коментар