F1: Njih ni tajfun ne zaustavlja - Mercedes je šampion!

Trijumf Botasa u Japanu, Mercedes oborio rekord Ferarija! Valteri Botas pobednik je Velike nagrade Japana – šesnaeste trke ovogodišnjeg šampionata.  

Ostali sportovi 13.10.2019 | 14:39
F1: Njih ni tajfun ne zaustavlja - Mercedes je šampion!
Veliku nagradu Japana osvojio je Valteri Botas, sada više nema dileme, Mercedes je šampion među konstruktorima!

Vozač Mercedesa trijumfovao je ispred Sebastijana Fetela, dok je treće mesto pripalo njegovom timskom kolegi Luisu Hamiltonu.

Ekipa Mercedesa je posle ove trke obezbedila titulu u konkurenciji konstruktora, pet trka pre kraja šampionata.

Ovo je šesta titula zaredom za nemački tim, čime su oborili rekord Ferarija, koji je osvojio pet titula u periodu od 2000. do 2004. godine.

U generalnom plasmanu Luis Hamilton ima 338 bodova, Valteri Botas 274, Šarl Lekler 223, dok su Sebastijan Fetel i Maks Ferstapen izjednačeni sa po 212.

Kada je reč o konstruktorima, Mercedes ima 612 bodova, Ferari 435, a Red Bul 322.

Botas je ostvario drugu pobedu ove sezone, a ukupno šestu u karijeri. Finac je imao odličan start pretekavši Sebastijana Fetela i Šarla Leklera. Start trke obeležio je i incident Leklera i Ferstanepana, posle kojeg je Holanđanin morao da odustane.

Iza Botasa, Fetela i Hamiltona redom su na cilj stizali Albon, Sainc, Lekler, Rikardo, Gasli, Peres i Hulkenberg.

Vozače za dve nedelje očekuje trka za Veliku nagradu Meksika.



Veliku nagradu Japana osvojio je Valteri Botas! Na drugoj poziciji našao se Sebastijan Fetel, a na trećoj Luis Hamilton koji je dobio dodatni poen za najbrži krug.

Na stazi Suzuka prvi je krenuo Fetel iz Ferarija, za njim timski kolega Šarl Lekler, dok su na trećoj i četvrtoj poziciji bili vozači Mercedesa, Botas i Hamilton. Iz trke je ispao Maks Ferštapen iz Red Bula nakon sudara sa Leklerom već u prvom od 53 kruga.

Razorni tajfun koji je pogodio Japan ovog vikenda uskratio je vozačima treći trening, pa su kvalifikacije održane svega četiri sata pre trke.

Iako se za 17. od 21 trke ove sezone predviđalo sunčano i vedro vreme, posledice oluje i dalje su bile primetne na stazi tokom kvalifikacija pa su Robert Kubica (Vilijams) i Kevin Magnusen (Has) doživeli udese.

Mercedes je ovime i zvanično obezbedio prvo mesto na listi konstruktora, dok osvajač titule među vozačima u ovogodišnjoj sezoni još uvek nije odlučen. Ovo je šesta uzastopna konstruktorska titula za Mercedes, koji od 2014. niko nije uspeo da skine sa trona.

NAJGORI TAJFUN U POSLEDNJIH ŠEST DECENIJA

Najmanje četiri osobe su poginule, 90 je povređeno a 17 se vodi kao nestalo u udaru tajfuna Hagibis.

Japanska meteorološka agencija izdala je upozorenje za Tokio i okolinu, navodeći da se takav intenzitet padavina vidi jednom u 60 godina, prenosi agencija Kjodo. Količina kiše tajfuna Hagibis mogla bi da premaši količinu koja nije viđena od najrazornijeg tajfuna iz 1958. godine.

Komentari / 0

Ostavite komentar