"Марка" критикује Јовића!

Најнепродуктивније појачање од 2001. године! Шпански медији немају нимало нежности према летњем појачању Реала, Луки Јовићу.  Шпанци се не скидају с грбаче Јовићу - кад ће тај гол, дечко? Стрпљење полако издаје, Реал у скорије време није имао нападача ког је толико дуго чекао. . .

Фудбал 13.10.2019 | 16:14
"Марка" критикује Јовића!
Бивши фудбалер Ајнтрахта из Франкфурта, за чији долазак је летос плаћено 60 милиона евра, још није успео да се упише у листу стрелаца у званичној утакмици.

У Реалу су очекивали да Јовић и бивши ас Челсија, Еден Азар, буду одговор на проблем са постизањем голова, али испоставило се да је другачије.

"Марка" је пренела како је Јовић "најнепродуктивнији нападач" који је дошао на "Сантјаго Бернабеу" од 2001. до данас.

"Откако је почео овај миленијум, Реал је увек доводио играче на којима му је завидео цео свет, од Роналда Назарија до Мајка Овена, Раула, Карима Бенземе и Кристијана Роналда, најимпресивнијег у тој групи. Ако погледамо појача ња у нападу, било да су у питању зимски или летњи прелазни рок, нико није тако дуго био без гола као Лука Јовић, чак ни Клас-Јан Хунтелар и Емануел Адебајор", преноси шпански дневник.

Лист додаје да су они имали спор почетак, али да су макар демонстрирали да имају "осећај за гол", док Јовић, по њима, није показао ништа од тога.

Ипак, оно што лист не наводи је да је Јовић до сада забележио свега 218 минута на терену и да углавном улази са клупе. Уз то, како је сезону почео Карим Бензема, мало је вероватно да ће га ускоро истиснути из тима.

Реал 19. октобра гостује Мајорци и тада ће бити тачно 63 дана како Јовић није постигао гол за краљевски клуб.

Најдуже дана без првог гола

Лука Јовић 63 дана (7 утакмица/218 минута)
Мајкл Овен 51 (7/291)
Роберто Солдадо 47 (8/205)
Гонзало Игуаин 45 (9/669)



С белом бојом Краљевског клуба само је једно увек било и морало да буде - победе. А победа нема без голова. Логичан след - голова нема без правих, врхунских голгетера. 

Реал Мадрид је летос озбиљно радио на проналажењу млађег топ нападача који би суштински кроз неку годину требало да одмени Карима Бензему, али на чији ће голгетерски убилачки инстинкт Зинедин Зидан моћи у свако доба да се ослони. Почевши од ове сезоне. Кроз тефтере Флорентина Переза прошло је на десетине имена. На крају, одлука је пала на Луку Јовића. И Србин је у кратком временском року постао најскупљи нападач у историји најтрофејнијег клуба света. 

Само та једна чињеница - цена од 60.000.000 евра - била је довољна да набаци огроман баласт на плећа младог аса. И као што од старта свима било јасно да ће на уткани ДНК "убице" и победника Јовић морати да накалеми рутину и психу дотера до нивоа "Реал Мадрид", тако је било јасно да ће некадашањи фудбалер Црвене звезде и Ајнтрахта морати да се носи с бочним ветровима ако се само "усуди" да у првих неколико утакмица не постигне гол у белом дресу. А ретко где су ти бочни ветрови јаки као у Шпанији. Говоримо о медијима, дабоме...

Није Јовић саставио како ваља ни 10 тренинга, да не говоримо о десет утакмица - кренуле су оцене и процене да се ради о великом промашају. Чезнући за његовим првенцем Марка и Ас почели су да га "траже" чак и на тренинзима. Из дана у дан нека нова статистика која одбројава колико дуго није постигао погодак, уз тек понеку охрабрујућу реченицу и поређење са неким великим асовима којима такође руже нису процветале чим су згазили на траву Сантијаго Бернабеуа. Уз јасну поруку: ко не може да поднесе тај стравичан притисак није играч за највећи клуб на свету.

И ево шпанске колеге не одустају. Јер прилика је идеална, репрезентативна пауза... Седам дана пред гостовање Мајорки, као чињеница и као супермотив за Луку Јовића - у 21. веку мало је Реалових нападача имало лошији старт у Мадриду. Па онда бројке, детаљно:



Из приложеног се да видети да су Јовићу избројали 63 дана без постигнутог гола. Од момента када је дебитовао за Реал. Или седам утакмица. Или 218 минута. Када се минути поделе с бројем мечева добија се колико је Србин играо у просеку по мечу (31 минут), али то Шпанце превише не занима. Тврде, до сада је морао да падне дебитанстки погодак и подсећају колико је требало сваком од Реалових нападача, од 2000. па наовамо, да затресу мрежу. 

У табели изнад играчи су поређани по томе колико им је минута требало за прву радост у белом дресу (последња бројка). У првој колони је број дана, у другој број утакмица. Јовић, као што видите, заузима 13. позицију, али ако би, рецимо, добио шансу да против Мајорке одигра 90 минута (и тек други пут од старта сезоне буде стартер), пао иза Карима Бенземе и Мајкла Овена, тако да би лошији од њега био само, веровали или не, Гонзало Игуаин?!

И ту долазимо до оних бројки које могу да храбре и Луку и навијаче Реала. Чувеном Аргентинцу било је потребно 45 дана, девет утакмица, илити чак 699 минута како би разбио малер и постигао првенац за Краљевски клуб. А после тог првог низали су један за другим као на траци. И све тако до 122, пре него што ће прећи у Наполи.

Шпанци још подсећају да је Јовић "касно упалио" и прошле сезоне. Први гол за Ајнтрахт постигао је тек у 6. колу (после 37 дана од прве утакмице), али само десетак дана касније био је међу првим стрелцима Бундеслиге, са седам голова. Сезону је завршио с 27 комада на свом конту...

Када говоримо о листи изнад Бразилац Роналдо свакако је без премца. Њему је био потребан само један минут да на дебију постигне гол за Реал. Кристијану Роналду, на пример, била су потребна 34.

Ако говоримо о данима протеклим у клубу до првог поготка лошији од Луке Јовића само је Роберто Солдадо - 147 дана, осам утакмица. И није успео да лопти пронађе пут до мреже те 2008. године...

Извор: Б92/моззартспорт

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

их

14.10.2019 06:12

2021 оде на посудбу

ОДГОВОРИТЕ