"Marka" kritikuje Jovića!

Najneproduktivnije pojačanje od 2001. godine! Španski mediji nemaju nimalo nežnosti prema letnjem pojačanju Reala, Luki Joviću.  Španci se ne skidaju s grbače Joviću - kad će taj gol, dečko? Strpljenje polako izdaje, Real u skorije vreme nije imao napadača kog je toliko dugo čekao. . .

Fudbal 13.10.2019 | 16:14
"Marka" kritikuje Jovića!
Bivši fudbaler Ajntrahta iz Frankfurta, za čiji dolazak je letos plaćeno 60 miliona evra, još nije uspeo da se upiše u listu strelaca u zvaničnoj utakmici.

U Realu su očekivali da Jović i bivši as Čelsija, Eden Azar, budu odgovor na problem sa postizanjem golova, ali ispostavilo se da je drugačije.

"Marka" je prenela kako je Jović "najneproduktivniji napadač" koji je došao na "Santjago Bernabeu" od 2001. do danas.

"Otkako je počeo ovaj milenijum, Real je uvek dovodio igrače na kojima mu je zavideo ceo svet, od Ronalda Nazarija do Majka Ovena, Raula, Karima Benzeme i Kristijana Ronalda, najimpresivnijeg u toj grupi. Ako pogledamo pojača nja u napadu, bilo da su u pitanju zimski ili letnji prelazni rok, niko nije tako dugo bio bez gola kao Luka Jović, čak ni Klas-Jan Huntelar i Emanuel Adebajor", prenosi španski dnevnik.

List dodaje da su oni imali spor početak, ali da su makar demonstrirali da imaju "osećaj za gol", dok Jović, po njima, nije pokazao ništa od toga.

Ipak, ono što list ne navodi je da je Jović do sada zabeležio svega 218 minuta na terenu i da uglavnom ulazi sa klupe. Uz to, kako je sezonu počeo Karim Benzema, malo je verovatno da će ga uskoro istisnuti iz tima.

Real 19. oktobra gostuje Majorci i tada će biti tačno 63 dana kako Jović nije postigao gol za kraljevski klub.

Najduže dana bez prvog gola

Luka Jović 63 dana (7 utakmica/218 minuta)
Majkl Oven 51 (7/291)
Roberto Soldado 47 (8/205)
Gonzalo Iguain 45 (9/669)



S belom bojom Kraljevskog kluba samo je jedno uvek bilo i moralo da bude - pobede. A pobeda nema bez golova. Logičan sled - golova nema bez pravih, vrhunskih golgetera. 

Real Madrid je letos ozbiljno radio na pronalaženju mlađeg top napadača koji bi suštinski kroz neku godinu trebalo da odmeni Karima Benzemu, ali na čiji će golgeterski ubilački instinkt Zinedin Zidan moći u svako doba da se osloni. Počevši od ove sezone. Kroz teftere Florentina Pereza prošlo je na desetine imena. Na kraju, odluka je pala na Luku Jovića. I Srbin je u kratkom vremenskom roku postao najskuplji napadač u istoriji najtrofejnijeg kluba sveta. 

Samo ta jedna činjenica - cena od 60.000.000 evra - bila je dovoljna da nabaci ogroman balast na pleća mladog asa. I kao što od starta svima bilo jasno da će na utkani DNK "ubice" i pobednika Jović morati da nakalemi rutinu i psihu dotera do nivoa "Real Madrid", tako je bilo jasno da će nekadašanji fudbaler Crvene zvezde i Ajntrahta morati da se nosi s bočnim vetrovima ako se samo "usudi" da u prvih nekoliko utakmica ne postigne gol u belom dresu. A retko gde su ti bočni vetrovi jaki kao u Španiji. Govorimo o medijima, dabome...

Nije Jović sastavio kako valja ni 10 treninga, da ne govorimo o deset utakmica - krenule su ocene i procene da se radi o velikom promašaju. Čeznući za njegovim prvencem Marka i As počeli su da ga "traže" čak i na treninzima. Iz dana u dan neka nova statistika koja odbrojava koliko dugo nije postigao pogodak, uz tek poneku ohrabrujuću rečenicu i poređenje sa nekim velikim asovima kojima takođe ruže nisu procvetale čim su zgazili na travu Santijago Bernabeua. Uz jasnu poruku: ko ne može da podnese taj stravičan pritisak nije igrač za najveći klub na svetu.

I evo španske kolege ne odustaju. Jer prilika je idealna, reprezentativna pauza... Sedam dana pred gostovanje Majorki, kao činjenica i kao supermotiv za Luku Jovića - u 21. veku malo je Realovih napadača imalo lošiji start u Madridu. Pa onda brojke, detaljno:



Iz priloženog se da videti da su Joviću izbrojali 63 dana bez postignutog gola. Od momenta kada je debitovao za Real. Ili sedam utakmica. Ili 218 minuta. Kada se minuti podele s brojem mečeva dobija se koliko je Srbin igrao u proseku po meču (31 minut), ali to Špance previše ne zanima. Tvrde, do sada je morao da padne debitanstki pogodak i podsećaju koliko je trebalo svakom od Realovih napadača, od 2000. pa naovamo, da zatresu mrežu. 

U tabeli iznad igrači su poređani po tome koliko im je minuta trebalo za prvu radost u belom dresu (poslednja brojka). U prvoj koloni je broj dana, u drugoj broj utakmica. Jović, kao što vidite, zauzima 13. poziciju, ali ako bi, recimo, dobio šansu da protiv Majorke odigra 90 minuta (i tek drugi put od starta sezone bude starter), pao iza Karima Benzeme i Majkla Ovena, tako da bi lošiji od njega bio samo, verovali ili ne, Gonzalo Iguain?!

I tu dolazimo do onih brojki koje mogu da hrabre i Luku i navijače Reala. Čuvenom Argentincu bilo je potrebno 45 dana, devet utakmica, iliti čak 699 minuta kako bi razbio maler i postigao prvenac za Kraljevski klub. A posle tog prvog nizali su jedan za drugim kao na traci. I sve tako do 122, pre nego što će preći u Napoli.

Španci još podsećaju da je Jović "kasno upalio" i prošle sezone. Prvi gol za Ajntraht postigao je tek u 6. kolu (posle 37 dana od prve utakmice), ali samo desetak dana kasnije bio je među prvim strelcima Bundeslige, sa sedam golova. Sezonu je završio s 27 komada na svom kontu...

Kada govorimo o listi iznad Brazilac Ronaldo svakako je bez premca. Njemu je bio potreban samo jedan minut da na debiju postigne gol za Real. Kristijanu Ronaldu, na primer, bila su potrebna 34.

Ako govorimo o danima proteklim u klubu do prvog pogotka lošiji od Luke Jovića samo je Roberto Soldado - 147 dana, osam utakmica. I nije uspeo da lopti pronađe put do mreže te 2008. godine...

Izvor: B92/mozzartsport

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

ih

14.10.2019 06:12

2021 ode na posudbu

ODGOVORITE