ЕП: Манћини вратио Италију гдје и припада! Шпанци још чекају!

Кепа у 93. отказао промоцију Шпанаца! Потенцијални ривал Србије у баражу зауставио је "фурију" после шест узастопних победа у квалификацијама, па су само "азури" постали званично учесници ЕУРО 2020 после занимљиве октобарске рунде.  Роби, Џеко и Пјанић скоро изгубили шансе за ЕУРО, па покушавају немогуће! Без Џека, али предвођени маестралним Пјанићем, Босна и Херцеговина је на пуном "Билином пољу" остварила "дуплу победу" над Финском и наставила борбу за одлазак на ЕУРО упркос готово изгубљеним шансама за то после првих пет кола.

Фудбал 13.10.2019 | 08:57
ЕП: Манћини вратио Италију гдје и припада! Шпанци још чекају!
Седмом победом у исто толико рунди, Роберто Манћини вратио је Италију на велику сцену после бламантне елиминације у квалификацијама за Русију 2018. под вођством брзо заборављеног Ђанпјера Вентуре.

После првог неодласка на ФИФА светско првенство још од Шведске 1958, "азури" су се вечерас пласирали на шесто узастопо УЕФА европско првенство још од Шведске 1992.

Симболично, пласман је остварен у престоници, на скоро пуном "Олимпику": Италија - Грчка 2:0 (0:0).

На шампионат који ће од 12. јуна до 12. јула наредне године бити одигран у 12 земаља широм континента, прва је пласман обезбедила Белгија.Групна фаза биће одиграна у Билбау, Глазгову, Букурешту, Даблину, Амстердаму, Будимпешти и Копенхагену, елиминације у Санкт Петербургу, Риму, Минхену и Бакуу, а финале у Лондону.

Тврде "хелене" отворио је Жоргињо ударцем са беле тачке у 63. минуту, а докусурио Федерико Бернардески 15 минута касније на систенцију саиграча из Јувентуса, Леонарда Бонућија.

Италија: Донарума - Д'Амброзио, Бонући, Аћерби, Спинацола - Барела (од 87. Заниоло), Жоргињо, Верати - Кјеза (од 39. Бернардески), Имобиле (од 79. Белоти), Инсиње.

Грчка: Пачилкас - Бакакис, Чацијадикос, Сиовас, Стафилидис - Зека, Курбелис, Букалакис (од 75. Јанулис) - Бакасетас (од 90. Менталос) - Лимниос, Колурис (од 67. Донис).

Пласман на ЕУРО пре новембарског "прозора" имала је и репрезентација Шпаније, која је такође перфектна дочекала ову шесту рунду и "била учесник" завршног турнира до 94. минута утакмице, када је Џошуа Кинг голом из једанаестерца донео реми потенцијалном ривалу Србије у мартовском баражу.

После шест победа од старта квалификација упркос принудној промени на месту селектора, "фурија" је коначно заустављена: Норвешка - Шпанија 1:1 (0:0).

Вођство селекцији младог Роберта Морена, који је на клупи бивших двоструких европских првака заменио Луиса Енрикеа након његове одлуке да се повуче због приватних проблема, донео је Саул Нигез на почетку другог дела игре. Асу Атлетико Мадрида асистирао је "плеј" Барселоне, Серђи Бускетс.

Гости су предност имали до трећег минута надокнаде када је енглески арбитар Мајкл Оливер казнио старт Кепе Аризабалаге над Омаром Елабделауијем, позакао на белу тачку и изазвао Кинга да после два поготка за Борнмут ове сезоне постигне и четврти у квалификацијама.

Била је то, практично, прва непријатна ситуација пред голом гостију у наставку утакмице, након што су претходно пропустили неколико прилика да "закључају" прво место три утакмице пре краја.

Норвешка: Јарстеин - Елабделауи, Нортвеит (од 30. Ховланд), Ајер, Алесами - Јоханен (од 63. Сорлот), Берге, Хенриксен (од 83. Јонсен), Селнес - Одегард, Кинг.

Шпанија: Аризабалага - Навас, Албиол, Рамос, Бернат (од 88. Мартинез) - Руиз, Бускетс, Нигез - Родриго, Ојарзабал (од 78. Родри), Себаљос (од 64. Касорла).

Роби, Џеко и Пјанић скоро изгубили шансе за ЕУРО, па покушавају немогуће! Без Џека, али предвођени маестралним Пјанићем, Босна и Херцеговина је на пуном "Билином пољу" остварила "дуплу победу" над Финском и наставила борбу за одлазак на ЕУРО упркос готово изгубљеним шансама за то после првих пет кола.

Репрезентација Босне и Херцеговине, попут Србије, прво је довела шансе за пласман на ЕУРО 2020 кроз квалификације на домен теорије, па почела теорију да примењује и у пракси.

Без Едина Џека, стрелца 58 голова на 105 наступа за репрезентацију, али предвођена маестралним Миралемом Пјанићем, селекција Роберта Просинечког остварила је "дуплу" победу над Финском ове суботе увече на крцатом "Билином пољу".

Изет Хајровић најавио је поготком у 29. минуту две Пјанићеве мајсторије са краја првог и почетка другог полувремена, што је на крају било довољно и за златна три бода и за бољи међусобни скор у односу на Финце - 4:1 (2:0).

Касније исте вечери, репрезентација Италије постала је други тим са обезбеђеним пласманом на завршницу, док Шпанија није постала трећи захваљујући пеналу који је Кепа Аризабалага скривио у 93. минуту.

Овај дуел имао је жестоку "предигру" на улицама Зенице, на којима су јаке полицијске снаге имале проблема да прекину тучу две фракције навијача, "БХ фанатикоса" и "Љутих Крајишника".

Прецизан шут са беле тачке у 39. и потом ударац под пречку у 58. минуту били су 14. и 15. погодак аса Јувентуса у дресу БиХ, који је вечерас носио 90. пут у каријери.

Гол за вођство од 4:0 постигао је Амин Хоџић у 74. минуту, после чега су гости морали два пута да погоде мрежу Ибрахима Шехића како би задржали бољи скор са директним ривалом. Резултат у Хелсинкију био је 2:0.

Резервиста Јоел Похјанпало ублажио је поготком у 79. минуту пораз и даље друголасиране екипе у Групи Ј, али то није било довољно да се обезбеди и бољи скор у случају да два тима заврше циклус са истим бројем бодова.

Иако ће их ова победа подићи пред гостовање Грчкој у уторак увече, Пјанић и остали морају да надокнаде још два бода заостатка за Финском, а у новембру их очекује утакмица са Италијом такође у Зеници и гостовање Лихтенштајну.

У истом периоду Финска се састаје са Јерменијом и Лихтенштајном код куће и Грчком у гостима.

БиХ: Шехић - Бичакчић, Ковачевић, Квржић, Колашинац - Цимирот, Сарић (71. Јајало), Пјанић (76. Крунић) - Гојак, Вишћа (18. Хајровић), Хоџић.

Финска: Храдецки - Арајури (30. С. Ваисанен), Тоивио, Уронен, Раитала - Спарв (71. Кауко) - Туоминен, Камара, Лод, Соири (46. Похјанпало) - Пуки.

Деловало је до тог 84. минута игре на "Паркену" да ће репрезентација Швајцарске понети кући бод по који је допутовала, задржати "минус 1" на табели у односу на домаћина и потом искористити повољан распоред и утакмицу више до краја квалификација да и формално прескочи Данску у борби за друго место.

Међутим...

Селекција тренера Владимира Петковића није имала решење за лопту коју је лидер данског тима, Кристијан Ериксен, послао за Јусуфа Поулсена, који је хладнокрвно постигао први гол у квалификацијама и практично решио дилеме око будућих учесника Европског првенства из Групе Д - 1:0 (0:0).

Швајцарска је од 2015. и гостовања Енглеској изгубила само два пута у квалификацијама: Од Португалије на путу ка Мундијалу 2018. и Данске ка ЕУРО 2020.

Поравнати са Ирцима, који су раније данас освојили бод у Грузији, Данци растерећени дочекују Луксембург у уторак увече, након чега их у новембру очекују још три "виђена" бода у утакмици са Гибралтаром код куће.

Победе у та два сусрета, бар из њиховог угла, скинуле би такмичарски императив са гостовања Ирској за крај квалификација.

Ирци, међутим, иако и даље немају пораз, немају ни превише разлога да се радују боду из Тбилисија, јер их очекују директни окршаји са ривалима за врх табеле - гостовање Швајцарској за три дана и поменути сусрет са Данском у Даблину 18. новембра.

Успеју ли да савладају Ирце код куће, Швајцарци ће им прићи на бод заостатка и имати још шест бодова пред собом у утакмицама са Грузијом код куће и Гибралтаром у гостима.

После свега наведеног делује да ће у уторак од 20.45 у Женеви одлучивати о будућем учеснику ЕУРО 2020: Швајцарска или Ирска.

Данска: Шмајхел - Далсгард, Кристенсен (од 87. Јоргенсен), Кјаер, Ларсен (од 80. Анкерсен) - Шене (од 65. Хојбјерг), Дилејни, Ериксен - Корнелијус, Поулсен, Бреитвеит.

Швајцарска: Зомер - Елведи, Шар, Аканџи - Лихтштајнер (од 68. Мбабу), Закарија, Џака, Родригез (од 87. Дрмић) - Мехмеди (од 83. Фројлер) - Емболо, Сеферовић.

Резултати 6. кола:

Група Ј

БиХ - Финска 4:1 (2:0)
/Хајровић 29, Пјанић пен 37, 58, Хоџић 73 - Похјанпало 79/

Лихтенштајн - Јерменија 1:1 (0:1)
/Фрик 72 - Берсегјан 19/

Италија - Грчка 2:0 (0:0)
/Жоргињо пен 63, Бернардески 78/

Табела: Италија 21, Финска 12, Јерменија 10, БиХ 10, Грчка 5, Лихтенштајн 2.

Група Д

Грузија - Ирска 0:0

Данска - Швајцарска 1:0 (0:0)
/Поулсен 84/

Табела: Ирска 12, Данска 12, Швајцарска (-1) 8, Грузија 5, Гибралтар (-1) 0.

Група Ф

Фарска Острва - Румунија 0:3 (0:0)
/Пушкаш 74, Митрица 83, Кесеру 90+3/

Малта - Шведска 0:4 (0:1)
/Даниелсон 11, Ларсон пен 58, пен 71, Агијус аг 66/

Норвешка - Шпанија 1:1 (0:0)
/Кинг пен 90+4 - Саул 47/

Табела: Шпанија 19, Шведска 14, Румунија 13, Норвешка 10, Малта 3, Фарска Острва 0.

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар