EP: Manćini vratio Italiju gdje i pripada! Španci još čekaju!

Kepa u 93. otkazao promociju Španaca! Potencijalni rival Srbije u baražu zaustavio je "furiju" posle šest uzastopnih pobeda u kvalifikacijama, pa su samo "azuri" postali zvanično učesnici EURO 2020 posle zanimljive oktobarske runde.  Robi, Džeko i Pjanić skoro izgubili šanse za EURO, pa pokušavaju nemoguće! Bez Džeka, ali predvođeni maestralnim Pjanićem, Bosna i Hercegovina je na punom "Bilinom polju" ostvarila "duplu pobedu" nad Finskom i nastavila borbu za odlazak na EURO uprkos gotovo izgubljenim šansama za to posle prvih pet kola.

Fudbal 13.10.2019 | 08:57
EP: Manćini vratio Italiju gdje i pripada! Španci još čekaju!
Sedmom pobedom u isto toliko rundi, Roberto Manćini vratio je Italiju na veliku scenu posle blamantne eliminacije u kvalifikacijama za Rusiju 2018. pod vođstvom brzo zaboravljenog Đanpjera Venture.

Posle prvog neodlaska na FIFA svetsko prvenstvo još od Švedske 1958, "azuri" su se večeras plasirali na šesto uzastopo UEFA evropsko prvenstvo još od Švedske 1992.

Simbolično, plasman je ostvaren u prestonici, na skoro punom "Olimpiku": Italija - Grčka 2:0 (0:0).

Na šampionat koji će od 12. juna do 12. jula naredne godine biti odigran u 12 zemalja širom kontinenta, prva je plasman obezbedila Belgija.Grupna faza biće odigrana u Bilbau, Glazgovu, Bukureštu, Dablinu, Amsterdamu, Budimpešti i Kopenhagenu, eliminacije u Sankt Peterburgu, Rimu, Minhenu i Bakuu, a finale u Londonu.

Tvrde "helene" otvorio je Žorginjo udarcem sa bele tačke u 63. minutu, a dokusurio Federiko Bernardeski 15 minuta kasnije na sistenciju saigrača iz Juventusa, Leonarda Bonućija.

Italija: Donaruma - D'Ambrozio, Bonući, Aćerbi, Spinacola - Barela (od 87. Zaniolo), Žorginjo, Verati - Kjeza (od 39. Bernardeski), Imobile (od 79. Beloti), Insinje.

Grčka: Pačilkas - Bakakis, Čacijadikos, Siovas, Stafilidis - Zeka, Kurbelis, Bukalakis (od 75. Janulis) - Bakasetas (od 90. Mentalos) - Limnios, Koluris (od 67. Donis).

Plasman na EURO pre novembarskog "prozora" imala je i reprezentacija Španije, koja je takođe perfektna dočekala ovu šestu rundu i "bila učesnik" završnog turnira do 94. minuta utakmice, kada je Džošua King golom iz jedanaesterca doneo remi potencijalnom rivalu Srbije u martovskom baražu.

Posle šest pobeda od starta kvalifikacija uprkos prinudnoj promeni na mestu selektora, "furija" je konačno zaustavljena: Norveška - Španija 1:1 (0:0).

Vođstvo selekciji mladog Roberta Morena, koji je na klupi bivših dvostrukih evropskih prvaka zamenio Luisa Enrikea nakon njegove odluke da se povuče zbog privatnih problema, doneo je Saul Nigez na početku drugog dela igre. Asu Atletiko Madrida asistirao je "plej" Barselone, Serđi Buskets.

Gosti su prednost imali do trećeg minuta nadoknade kada je engleski arbitar Majkl Oliver kaznio start Kepe Arizabalage nad Omarom Elabdelauijem, pozakao na belu tačku i izazvao Kinga da posle dva pogotka za Bornmut ove sezone postigne i četvrti u kvalifikacijama.

Bila je to, praktično, prva neprijatna situacija pred golom gostiju u nastavku utakmice, nakon što su prethodno propustili nekoliko prilika da "zaključaju" prvo mesto tri utakmice pre kraja.

Norveška: Jarstein - Elabdelaui, Nortveit (od 30. Hovland), Ajer, Alesami - Johanen (od 63. Sorlot), Berge, Henriksen (od 83. Jonsen), Selnes - Odegard, King.

Španija: Arizabalaga - Navas, Albiol, Ramos, Bernat (od 88. Martinez) - Ruiz, Buskets, Nigez - Rodrigo, Ojarzabal (od 78. Rodri), Sebaljos (od 64. Kasorla).

Robi, Džeko i Pjanić skoro izgubili šanse za EURO, pa pokušavaju nemoguće! Bez Džeka, ali predvođeni maestralnim Pjanićem, Bosna i Hercegovina je na punom "Bilinom polju" ostvarila "duplu pobedu" nad Finskom i nastavila borbu za odlazak na EURO uprkos gotovo izgubljenim šansama za to posle prvih pet kola.

Reprezentacija Bosne i Hercegovine, poput Srbije, prvo je dovela šanse za plasman na EURO 2020 kroz kvalifikacije na domen teorije, pa počela teoriju da primenjuje i u praksi.

Bez Edina Džeka, strelca 58 golova na 105 nastupa za reprezentaciju, ali predvođena maestralnim Miralemom Pjanićem, selekcija Roberta Prosinečkog ostvarila je "duplu" pobedu nad Finskom ove subote uveče na krcatom "Bilinom polju".

Izet Hajrović najavio je pogotkom u 29. minutu dve Pjanićeve majstorije sa kraja prvog i početka drugog poluvremena, što je na kraju bilo dovoljno i za zlatna tri boda i za bolji međusobni skor u odnosu na Fince - 4:1 (2:0).

Kasnije iste večeri, reprezentacija Italije postala je drugi tim sa obezbeđenim plasmanom na završnicu, dok Španija nije postala treći zahvaljujući penalu koji je Kepa Arizabalaga skrivio u 93. minutu.

Ovaj duel imao je žestoku "predigru" na ulicama Zenice, na kojima su jake policijske snage imale problema da prekinu tuču dve frakcije navijača, "BH fanatikosa" i "Ljutih Krajišnika".

Precizan šut sa bele tačke u 39. i potom udarac pod prečku u 58. minutu bili su 14. i 15. pogodak asa Juventusa u dresu BiH, koji je večeras nosio 90. put u karijeri.

Gol za vođstvo od 4:0 postigao je Amin Hodžić u 74. minutu, posle čega su gosti morali dva puta da pogode mrežu Ibrahima Šehića kako bi zadržali bolji skor sa direktnim rivalom. Rezultat u Helsinkiju bio je 2:0.

Rezervista Joel Pohjanpalo ublažio je pogotkom u 79. minutu poraz i dalje drugolasirane ekipe u Grupi J, ali to nije bilo dovoljno da se obezbedi i bolji skor u slučaju da dva tima završe ciklus sa istim brojem bodova.

Iako će ih ova pobeda podići pred gostovanje Grčkoj u utorak uveče, Pjanić i ostali moraju da nadoknade još dva boda zaostatka za Finskom, a u novembru ih očekuje utakmica sa Italijom takođe u Zenici i gostovanje Lihtenštajnu.

U istom periodu Finska se sastaje sa Jermenijom i Lihtenštajnom kod kuće i Grčkom u gostima.

BiH: Šehić - Bičakčić, Kovačević, Kvržić, Kolašinac - Cimirot, Sarić (71. Jajalo), Pjanić (76. Krunić) - Gojak, Višća (18. Hajrović), Hodžić.

Finska: Hradecki - Arajuri (30. S. Vaisanen), Toivio, Uronen, Raitala - Sparv (71. Kauko) - Tuominen, Kamara, Lod, Soiri (46. Pohjanpalo) - Puki.

Delovalo je do tog 84. minuta igre na "Parkenu" da će reprezentacija Švajcarske poneti kući bod po koji je doputovala, zadržati "minus 1" na tabeli u odnosu na domaćina i potom iskoristiti povoljan raspored i utakmicu više do kraja kvalifikacija da i formalno preskoči Dansku u borbi za drugo mesto.

Međutim...

Selekcija trenera Vladimira Petkovića nije imala rešenje za loptu koju je lider danskog tima, Kristijan Eriksen, poslao za Jusufa Poulsena, koji je hladnokrvno postigao prvi gol u kvalifikacijama i praktično rešio dileme oko budućih učesnika Evropskog prvenstva iz Grupe D - 1:0 (0:0).

Švajcarska je od 2015. i gostovanja Engleskoj izgubila samo dva puta u kvalifikacijama: Od Portugalije na putu ka Mundijalu 2018. i Danske ka EURO 2020.

Poravnati sa Ircima, koji su ranije danas osvojili bod u Gruziji, Danci rasterećeni dočekuju Luksemburg u utorak uveče, nakon čega ih u novembru očekuju još tri "viđena" boda u utakmici sa Gibraltarom kod kuće.

Pobede u ta dva susreta, bar iz njihovog ugla, skinule bi takmičarski imperativ sa gostovanja Irskoj za kraj kvalifikacija.

Irci, međutim, iako i dalje nemaju poraz, nemaju ni previše razloga da se raduju bodu iz Tbilisija, jer ih očekuju direktni okršaji sa rivalima za vrh tabele - gostovanje Švajcarskoj za tri dana i pomenuti susret sa Danskom u Dablinu 18. novembra.

Uspeju li da savladaju Irce kod kuće, Švajcarci će im prići na bod zaostatka i imati još šest bodova pred sobom u utakmicama sa Gruzijom kod kuće i Gibraltarom u gostima.

Posle svega navedenog deluje da će u utorak od 20.45 u Ženevi odlučivati o budućem učesniku EURO 2020: Švajcarska ili Irska.

Danska: Šmajhel - Dalsgard, Kristensen (od 87. Jorgensen), Kjaer, Larsen (od 80. Ankersen) - Šene (od 65. Hojbjerg), Dilejni, Eriksen - Kornelijus, Poulsen, Breitveit.

Švajcarska: Zomer - Elvedi, Šar, Akandži - Lihtštajner (od 68. Mbabu), Zakarija, Džaka, Rodrigez (od 87. Drmić) - Mehmedi (od 83. Frojler) - Embolo, Seferović.

Rezultati 6. kola:

Grupa J

BiH - Finska 4:1 (2:0)
/Hajrović 29, Pjanić pen 37, 58, Hodžić 73 - Pohjanpalo 79/

Lihtenštajn - Jermenija 1:1 (0:1)
/Frik 72 - Bersegjan 19/

Italija - Grčka 2:0 (0:0)
/Žorginjo pen 63, Bernardeski 78/

Tabela: Italija 21, Finska 12, Jermenija 10, BiH 10, Grčka 5, Lihtenštajn 2.

Grupa D

Gruzija - Irska 0:0

Danska - Švajcarska 1:0 (0:0)
/Poulsen 84/

Tabela: Irska 12, Danska 12, Švajcarska (-1) 8, Gruzija 5, Gibraltar (-1) 0.

Grupa F

Farska Ostrva - Rumunija 0:3 (0:0)
/Puškaš 74, Mitrica 83, Keseru 90+3/

Malta - Švedska 0:4 (0:1)
/Danielson 11, Larson pen 58, pen 71, Agijus ag 66/

Norveška - Španija 1:1 (0:0)
/King pen 90+4 - Saul 47/

Tabela: Španija 19, Švedska 14, Rumunija 13, Norveška 10, Malta 3, Farska Ostrva 0.

Izvor: mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar