АБА: Приморска нанела Партизану први пораз у сезони!

Кошаркаши Приморске савладали су на свом терену Партизан са 68:56, у мечу другог кола регионалне АБА лиге.  Веома слаба игра црно-белих и први пораз ове сезоне у свим такмичењима.

Кошарка 13.10.2019 | 08:38
АБА: Приморска нанела Партизану први пораз у сезони!
Ово је први овосезонски пораз црно-белих, након шест узастопних тријумфа у свим такмичењима.

Шампиони Словеније водили су од почетка до краја утакмице и на крају заслужено славили.

Приморску је до прве победе у елити водио Ленс Херис са 17 поена и шест скокова, а пратили су га Жан-Марк Шишко са 13 и Марко Јагодић-Куриџа са дабл-дабл учинком (11п+12ск).

Изабраници Андрее Тринкијерија нису били наочито нападачки расположени, а најефикаснији био је Раде Загорац са 10 поена и четири скока.

Кори Волден додао је осам, а Огњен Јарамаз и Жанис Пејнерс по шест поена.

Почетак утакмице обележио је прави обрачун тројкама у којем су се много боље снашли домаћи и повели са 10 поена разлике (13:3).

Након тајм-аута Тринкијерија, Приморска је наставила у истом ритму, практично без промашаја из игре, а поене су наизменично постизали Ленс Херис и Ален Хоџић.

Црно-бели су се доста мучили у 1/4 у оба правца, међутим, у самој завршници прве и на почетку друге четвртине успевају да направе серију од 12:3 и приближе се ривалу.

Ипак, опет је уследио празан ход у нападу, без идеје, а то су домаћи знали да искористе, одбију налет ривала и на крилима Жан-Марк Шишка поново стекну осетнију предност, коју су сачували до полувремена – 36:28.

Приморска је друго полувреме почела као и прво, направила велику серију и дошла до предности која је константно расла.

Партизан је најбоље одиграо почетак 4/4, серијом Гордића од 6:0 спустио разлику на једноцифрен број, али никако није успевао да се резултатски врати у меч.

Пред последња два минута црно-бели су се вратили на -8 поена заостатка, али су Волден и Пејнерс у тим тренуцима направили фаулове у нападу, тако да је пораз био неминован – 68:56.

Морало је и то једном да се догоди!

После серије победа у припремном периоду, затим 3-0 на АБА Суперкупу, после победе у Лакташима на старту регионалног такмичења и 2-0 у Еврокупу, уследио је први пораз изабраника Андрее Тринкијерија.

Кобан по фаворита и претендента на титулу, био је новајлија у АБА лиги, тим Приморске, који је у последњих петнаестак дана два пута одмерио снаге са Црвеном звездом и Партизаном и успео да по једном "узме меру" и једнима и другима.

Црно-бели су после преокрета славили у полуфиналу Суперкупа, али су се Јагодић Куриџа, Шишко и екипа реванширали у 2. колу АБА лиге на свом паркету.

Пред око 2.000 гледалаца, Приморска (1-1) - Партизан (1-1) 68:56 (22:14, 14:14, 20:11, 12:17)!

То је резултат идентичан оном са евролигашке утакмице Црвена звезда - Фенербахче, одигране 48 сати раније, а и матрица по којој се до њега дошло била је врло слична.

Партизан је још једном слабо почео утакмицу, дозволивши противнику да погоди првих седам шутева из игре! На промашај Приморске чекало се до истека петог минута, када је већ на семафору писало 18:9.

Повећала је Приморска на 22:9, а црно-бели тек онда заиграли чвршће у одбрани и ухватили прикључак. Смањили су у 15. минуту на 25:22, имали два шута за изједначење (промашили су их Пеинерс и Волден), након чега је домаћин великом борбеношћу - иако ни њему није бог зна шта полазило за руком у нападу - успео да се врати на осам поена разлике.

Очекивала се реакција почетком треће деонице, међутим, Приморска је била превише чврста и добро организована за црно-бели тим, у коме није било никога ко би повео саиграче ка преокрету.

После пет и по минута без постигнутог поена, Партизан је пао на 52:34, а шта год би се позитивно десило, послужило је само као лажна нада навијачима у дворани "Бонифика" и армији поклоника црно-беле боје пред ТВ екранима.

Предвођена снажним Јагодићем Куриџом, Приморска је доминирала у скоку (38:27, офанзивни 10:8), годинама једном од кључних Партизанових адута, "гризла" је у одбрани, користила шансе у транзицији... Са друге стране, Тринкијеријева чета имала је мизерних седам асистенција, у великом контрасту са 15 изгубљених лопти.

Када је све деловало изгубљено, при 60:42 седам минута пре краја, право ниоткуда појавио се Немања Гордић и у наредна четири минута постигао девет поена, што је његов комплетан нападачки учинак на овој утакмици.

Смањио је Партизан на 62:53 и дао себи шансу да учини меч неизвесним, међутим изгубљене лопте Волдена и Пеинерса, као и промашена бацања Загорца и Гордића, били су недопустиви у ситуацији када је све требало да се уради савршено.

Освајач Купа Кораћа из Љубљане директно из Словеније иде за Литванију, на окршај са Ритасом, док га у наредном колу АБА лиге чека још једно традиционално тешко гостовање, Морнару у Бару!

ПРИМОРСКА: Холт 7 (за два 1/6, тројке 0/2), Херис 17 (тројке 4/10, 6ск), Чакарун, Барич, Коси, Лазић, Маринковић 6 (5ск, 3изг), Хоџић 10 (6ск, 2укр), Јагодић Куриџа 11 (12ск, 3ас, 3изг), Димец 4, Шишко 13 (9ас), Вончина.

ПАРТИЗАН: Волден 8, Загорац 10 (4ск), Пејџ 3, Гордић 9 (3ск, 4ас), Параховски 4 (3ск), Јарамаз 6 (3изг), Милетић, Величковић 3, Бирчевић 4, Јанковић 3, Пеинерс 6 (5ск, 3изг), Мозли (5ск, 2ас).

Извор: Б92/мондо.рс

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Романија

13.10.2019 08:40

Код словенаца пола србијанаца и босанаца.

ОДГОВОРИТЕ