ABA: Primorska nanela Partizanu prvi poraz u sezoni!

Košarkaši Primorske savladali su na svom terenu Partizan sa 68:56, u meču drugog kola regionalne ABA lige.  Veoma slaba igra crno-belih i prvi poraz ove sezone u svim takmičenjima.

Košarka 13.10.2019 | 08:38
ABA: Primorska nanela Partizanu prvi poraz u sezoni!
Ovo je prvi ovosezonski poraz crno-belih, nakon šest uzastopnih trijumfa u svim takmičenjima.

Šampioni Slovenije vodili su od početka do kraja utakmice i na kraju zasluženo slavili.

Primorsku je do prve pobede u eliti vodio Lens Heris sa 17 poena i šest skokova, a pratili su ga Žan-Mark Šiško sa 13 i Marko Jagodić-Kuridža sa dabl-dabl učinkom (11p+12sk).

Izabranici Andree Trinkijerija nisu bili naočito napadački raspoloženi, a najefikasniji bio je Rade Zagorac sa 10 poena i četiri skoka.

Kori Volden dodao je osam, a Ognjen Jaramaz i Žanis Pejners po šest poena.

Početak utakmice obeležio je pravi obračun trojkama u kojem su se mnogo bolje snašli domaći i poveli sa 10 poena razlike (13:3).

Nakon tajm-auta Trinkijerija, Primorska je nastavila u istom ritmu, praktično bez promašaja iz igre, a poene su naizmenično postizali Lens Heris i Alen Hodžić.

Crno-beli su se dosta mučili u 1/4 u oba pravca, međutim, u samoj završnici prve i na početku druge četvrtine uspevaju da naprave seriju od 12:3 i približe se rivalu.

Ipak, opet je usledio prazan hod u napadu, bez ideje, a to su domaći znali da iskoriste, odbiju nalet rivala i na krilima Žan-Mark Šiška ponovo steknu osetniju prednost, koju su sačuvali do poluvremena – 36:28.

Primorska je drugo poluvreme počela kao i prvo, napravila veliku seriju i došla do prednosti koja je konstantno rasla.

Partizan je najbolje odigrao početak 4/4, serijom Gordića od 6:0 spustio razliku na jednocifren broj, ali nikako nije uspevao da se rezultatski vrati u meč.

Pred poslednja dva minuta crno-beli su se vratili na -8 poena zaostatka, ali su Volden i Pejners u tim trenucima napravili faulove u napadu, tako da je poraz bio neminovan – 68:56.

Moralo je i to jednom da se dogodi!

Posle serije pobeda u pripremnom periodu, zatim 3-0 na ABA Superkupu, posle pobede u Laktašima na startu regionalnog takmičenja i 2-0 u Evrokupu, usledio je prvi poraz izabranika Andree Trinkijerija.

Koban po favorita i pretendenta na titulu, bio je novajlija u ABA ligi, tim Primorske, koji je u poslednjih petnaestak dana dva puta odmerio snage sa Crvenom zvezdom i Partizanom i uspeo da po jednom "uzme meru" i jednima i drugima.

Crno-beli su posle preokreta slavili u polufinalu Superkupa, ali su se Jagodić Kuridža, Šiško i ekipa revanširali u 2. kolu ABA lige na svom parketu.

Pred oko 2.000 gledalaca, Primorska (1-1) - Partizan (1-1) 68:56 (22:14, 14:14, 20:11, 12:17)!

To je rezultat identičan onom sa evroligaške utakmice Crvena zvezda - Fenerbahče, odigrane 48 sati ranije, a i matrica po kojoj se do njega došlo bila je vrlo slična.

Partizan je još jednom slabo počeo utakmicu, dozvolivši protivniku da pogodi prvih sedam šuteva iz igre! Na promašaj Primorske čekalo se do isteka petog minuta, kada je već na semaforu pisalo 18:9.

Povećala je Primorska na 22:9, a crno-beli tek onda zaigrali čvršće u odbrani i uhvatili priključak. Smanjili su u 15. minutu na 25:22, imali dva šuta za izjednačenje (promašili su ih Peiners i Volden), nakon čega je domaćin velikom borbenošću - iako ni njemu nije bog zna šta polazilo za rukom u napadu - uspeo da se vrati na osam poena razlike.

Očekivala se reakcija početkom treće deonice, međutim, Primorska je bila previše čvrsta i dobro organizovana za crno-beli tim, u kome nije bilo nikoga ko bi poveo saigrače ka preokretu.

Posle pet i po minuta bez postignutog poena, Partizan je pao na 52:34, a šta god bi se pozitivno desilo, poslužilo je samo kao lažna nada navijačima u dvorani "Bonifika" i armiji poklonika crno-bele boje pred TV ekranima.

Predvođena snažnim Jagodićem Kuridžom, Primorska je dominirala u skoku (38:27, ofanzivni 10:8), godinama jednom od ključnih Partizanovih aduta, "grizla" je u odbrani, koristila šanse u tranziciji... Sa druge strane, Trinkijerijeva četa imala je mizernih sedam asistencija, u velikom kontrastu sa 15 izgubljenih lopti.

Kada je sve delovalo izgubljeno, pri 60:42 sedam minuta pre kraja, pravo niotkuda pojavio se Nemanja Gordić i u naredna četiri minuta postigao devet poena, što je njegov kompletan napadački učinak na ovoj utakmici.

Smanjio je Partizan na 62:53 i dao sebi šansu da učini meč neizvesnim, međutim izgubljene lopte Voldena i Peinersa, kao i promašena bacanja Zagorca i Gordića, bili su nedopustivi u situaciji kada je sve trebalo da se uradi savršeno.

Osvajač Kupa Koraća iz Ljubljane direktno iz Slovenije ide za Litvaniju, na okršaj sa Ritasom, dok ga u narednom kolu ABA lige čeka još jedno tradicionalno teško gostovanje, Mornaru u Baru!

PRIMORSKA: Holt 7 (za dva 1/6, trojke 0/2), Heris 17 (trojke 4/10, 6sk), Čakarun, Barič, Kosi, Lazić, Marinković 6 (5sk, 3izg), Hodžić 10 (6sk, 2ukr), Jagodić Kuridža 11 (12sk, 3as, 3izg), Dimec 4, Šiško 13 (9as), Vončina.

PARTIZAN: Volden 8, Zagorac 10 (4sk), Pejdž 3, Gordić 9 (3sk, 4as), Parahovski 4 (3sk), Jaramaz 6 (3izg), Miletić, Veličković 3, Birčević 4, Janković 3, Peiners 6 (5sk, 3izg), Mozli (5sk, 2as).

Izvor: B92/mondo.rs

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Romanija

13.10.2019 08:40

Kod slovenaca pola srbijanaca i bosanaca.

ODGOVORITE