Кипчоге исписао историју нестварним рекордом, али...

ИААФ не признаје! Кенијски атлетичар Елиуд Кипчоге исписао је историју истрчавши маратон за мање од два сата, али му рекорд неће бити признат.

Остали спортови 13.10.2019 | 12:07
Кипчоге исписао историју нестварним рекордом, али...
Тридесетчетворогодишњи Кипчоге је успео да истрчи 42,2 километра за 1:59:40 на стази у Бечу.

Видевши да Кенијац трчи маратон живота, на хиљаде навијача се окупило око стазе и бодрило сјајног атлетичара до невероватног подухвата. Њега су ка рекорду гурали бројни "пејсмејкери" (укупно 41), који су такође дали велики допринос у томе да Кипчоге постане први човек који је трчао маратон испод два сата.

Ово је био други покушај Кенијца да оствари овај успех, након што му 2017. то за "длаку" није успело – тада је незванични маратон истрчао за 2:00:25.

Ипак, објављено је да се неће признати рекорд, јер није био у отвореној конкуренцији.

Разлог је тај што маратон није организован као званично такмичење под окриљем Светске атлетске федерације (ИААФ).

Уз то, њега је током трке пратио аутомобил подршке, који је емитовао ласерске зраке за означавање потребног пролазног времена, као и група од 30 тркача, углавном освајача медаља на светским првенствима и олимпијским играма, што такође није дозвољено.

Међународна асоцијација атлетских федерација (ИААФ) је Кипчогеу честитала овај невероватан успех.

Покушај обарања рекорда првобитно је био заказан у парку Бетерси у Лондонуу. Овај 34-годишњи атлетичар је раније покушао подвиг у Монци 2017. године, али му је фалило 26 секунди.

Иначе. ИААФ не признаје рекорд и због тога што је трчао иза аутомобила што такође није дозвољено правилима.

Трчећи просечним темпом од 2,50 минута по километру, Кипчоге је већ на половини трке био 11 секунди испред планираног времена.

Свесни да ће исписати историју, на око 500 метара пре циља, Кипчогеа су напустили "пејсмејкери" како би сам прошао кроз циљ.

"Ово показује да људско тело не познаје границе. Сада сам то ја урадио, очекујем да ће више људи то учинити после мене", рекао је Кипчоге.

Актуелни светски рекорд у маратону, који је Кипчоге поставио у Берлину 2018. износи 2:01,39.

"Драго ми је да сам ја први који је трчао испод два сата. Показао сам да границе не постоје. Када сам ја пробио баријеру, очекујем да то ураде и други људи", казао је Кипчоге.

Тридесетчетворогодишњаку неће бити признат рекорд од стране ИААФ-а јер је, поред осталог, имао помоћ великог броја "пејсмејкера".

"Ово показује позитивну страну спорта. Желим да буде занимљив. Када трчимо заједно, можемо да учинимо овај свет лепшим. Међу људима који су трчали са мном су и најбољи спортисти света. Желим да им захвалим што су били уз мене, заједно смо исписали историју", истакао је Кипчоге.

Успех Кипчогеа изузетно је пропраћен у Кенији, где су се људи окупљали у великим бројевима како би испратили трку свог најбољег атлетичара и (незванично) обарање светског рекорда.

Извор: Б92/мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар