Свуда су трагови пустошења и гола похлепа за богаством и влашћу?!

"Однос политике према правосуђу исти је као и према здравству, образовању, култури, науци, породици, природном богатству, екологији. . . Свуда су трагови пустошења. Стиче се утисак да домаћи политичари уопште нису свјесни шта раде. У ономе што раде не види се никаква историјска перспектива. Оно што се види јесте гола похлепа за богатством и трајном и неограниченом влашћу",  каже Бранко Перић у изјави БН ТВ.

Република Српска 12.10.2019 | 20:01
Свуда су трагови пустошења и гола похлепа за богаством и влашћу?!
Правосуђе у Босни и Херцеговини доживјело је своју велику реформу 2004. године и од тада није било значајних промјена. Правна сигурност, али и повјерење грађана у институције је у константном паду, а, како су нам потврдили из канцеларије Омбудмсмена за људска права у БиХ, већина од 3 266 жалби грађана у прошлој години се односило управо на рад, односно нерад правосудних институција. 

Из Омбудсмена кажу да судије у БиХ имају положај којим би требало да буду задовољни, а то је независност у раду.

Судија Суда Босне и Херцеговине Бранко Перић тврди да не постоји политичка воља за рјешавање посрнулог правосуђа.

"Кривично правосуђе је потпуно под политичком и полицијском контролом, а стиче се утисак да се институције баве прикривањем криминала, а не његовим расвјетљавањем", каже Перић. Класични примјери су, како наводи, свакако убиства Џенана Мемића у Сарајеву и Давида Драгичевића у Бањалуци.

"Однос политике према правосуђу исти је као и однос према здравству, образовању, култури, науци, породици, природном богатству, екологији... Исти као и однос према самој себи. Свуда су трагови пустошења. Стиче се утисак да домаћи политичари уопште нису свјесни шта раде. У ономе што раде не види се никаква историјска перспектива. Оно што се види јесте гола похлепа за богатством и трајном и неограниченом влашћу.", каже Перић у изјави БН ТВ.

Што се тиче Републике Српске, члан 29 Закона о тужилаштвима штити све тужиоце те њихове замјенике, јер прописује да не могу бити позвани на одговорност за било које дјело учињено у вршењу службе.

- Ланац одговорности између судске, извршне и законодавне власти, у случајевима нерада судија и тужилаца скоро да не постоји, тврди адвокат Марко Драгић у изјави БН ТВ.

Он каже да је и поред дуге адвокатске каријере на свом примјеру осјетио бахатост представника правосудних институција, када му је, како каже, мимо свих закона одузето више од пет милиона марака оснивачког удјела у фирми "Топ Фарм" Нова Топола.

Закон о високо - судском тужилачком савјету БиХ има одредбу која прописује да Канцеларија дисциплинског тужиоца оконча истрагу против судије или тужиоца у року од двије године. Из Омбудсмена БиХ су нам потврдили да су прије неколико мјесеци послали иницијативу према Министарству правде Босне и Херцеговине за измјену те одредбе и смањење тог рока на шест мјесеци, али на томе још ништа није урађено и ко зна када ће.



БН ТВ
 

Коментари / 24

Оставите коментар
Name

Кадија те тузи кадија ти суди

12.10.2019 18:06

Ниста се није промјенило. Док не отјерамо ову багру, и оне који би исто покусали послије њих.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Појасни

12.10.2019 20:34

Ко је тај ко ће их отјерати?Можда мислиш на ово становништво што живи овдје.Размисли мало...нема од тога м ништа

Name

хе хе хе Кадија те...

13.10.2019 05:51

Нема од тога ниста, неки намеравају цео зивот да јасу. Не да нико канабе, није морално. лепо је ако неко себе сматра свемоцним, мозда Богом.Мозда им је рецено некад, у неком веку, кад су доводјени на власт да свет висе неце постојати кад њих не буде. Да нико не зна тако лепо да прица о правди,моралу, етици,постењу о вредностима које оликују цовека здравог разума. Зато неки негде праве и измисљају које-какве полицијске снаге.Они це измислити закон за све. Осим да буде казњен онај ко злоупотребљава поверен му полозај.Кад дрзаву напусти покретацка снага, радно способни,здрави људи. Онда нема ко ни да пољуља фотељу. Најјаца, организована могуца претња за канабе су остали јос пензионери.А они се смире тако сто се спреци прилаз контејнерима.

Name

ре

13.10.2019 07:05

Данас су бар информације свима доступне, ситуација ништа није боља ни у осталим балканским државама, пуно је проблема у правосуђу Србије, криминалаца су пуне улице, многи немају минута радног стажа а већ посједују велико богатство, Хрватска, која је чланица ЕУ исто тако има проблема, ја мислим да је проблем у нама, у менталитету народа а не у законима. Када кажем "у нама" мислим на све, нису тужиоци и судије роботи, и то су људи као и сви остали. Нема тог закона који може промијенити менталитет народа и људи, наши судови се не баве политичким криминалом, ако се и баве то су спорадични случајеви. Додикова странка је добила изборе на обећању успоставе "специјалног тужилаштва", било је успостављено, "радили су" неколико година и једноставно исто тако укинути, потрошили десетине милиона а да нико није процесуиран. Овакво стање јасно намеће причу да се "криминал исплати", важно је да ја овдје и сада намакнем лову на свој рачун и здраво.

Name

Реалност

12.10.2019 18:07

"Сваки дан ми (власт) кидамо по један комадиц старог реда и устројства, поцев од економије преко науке, литературе, умјетности, архитектуре и филма па све до политике и права. Они (народ) нас морају напасти, да би презивјели, а ми њих морамо унистити, да би испунили насу хисторијску мисију." Мицхаел Ледеен, "Тхе Wар агаинст тхе Террор Мастерс", 2002"Сваки дан ми (власт) кидамо по један комадиц старог реда и устројства, поцев од економије преко науке, литературе, умјетности, архитектуре и филма па све до политике и права. Они (народ) нас морају напасти, да би презивјели, а ми њих морамо унистити, да би испунили насу хисторијску мисију." Мицхаел Ледеен, "Тхе Wар агаинст тхе Террор Мастерс", 2002

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бејха је пропао пројекат

12.10.2019 18:18

Па ето Перићу,смијенићемо ове из СНСД-а а довести на власт поштене из СДС -а и ПДП-а али прво морамо да се раздружимо од бејха.Без раздружења поштени никад неће доћи до изражаја јер бејха постоји да би политичари могли да краду.

ОДГОВОРИТЕ
Name

аа

12.10.2019 19:05

та твоја а и моја бејха постоји да би ти био на неком платном списку неког јавног предузећа у републици српској а да и не знаш гдје му је сједиште

Name

Wодолија

12.10.2019 19:13

Е...Не мораш нам доказивати колико си интелигентан.....то можеш на мањачи под шаторима са својим идолом......јадниче

Name

ре Wодолија

12.10.2019 19:40

Радо бих се упознао са предсједником,стегнуо му руку и пожелио му уз добро здравље,много средће да још дуго води Српску у просперитетној будућности и до пуне суверености и независности.Много је већ учинио на том плану али се потпуни успјех тек очекује.Иначе нисам љубитељ народне музике али поштујем и оне који воле ту музику.

Name

за ре wодолију

12.10.2019 20:24

мили бозе зар и оваквих има још????

Name

Бобо

12.10.2019 20:37

Која сувереност. Човјек нас све у здрав мозак са тим лафинама. Па њему одговара бих оваква каква јесте да нас дрзи у сталном страху док он и његови пустоше све редом.

Name

Ре Ре Wодолија

13.10.2019 01:45

радо би се ти упознаи али треба скyпити пара за карту до Стрицица и порцију јагњетине. А то је за трбе оцигледно недостизно.

Name

РЕ Бејха

13.10.2019 07:11

ОК, када и како почети то раздруживање, најлакше је лапрдати без везе, је ли треба да чекам да ми живот прође у тој идеји која је реално врло тешко спроводива. Од саме идеје и безвезне приче се не живи.

Name

ре бобо

13.10.2019 07:33

Бобо,бејха и постоји да би политицари могли да краду а Додик је такодје политицар.Кад се раздрузимо онда це права питања додји на ред.Све док постоји бејха политицари Српске ће оптуживати Федерацију за пљачку и за сметњу напретку као и обрнуто.Тек кад се раздружимо и у Федерацији и у Српксој одговорност политичара ће моћи да постане реалност али док је наметнуте творевине,тако нешто не долази у обзир што покузује и ових 30 година од појаве политичког плурализма.Само постојање бејха је генератор конфликата и неспоразума иначе Федерација и Српска могу бити добри сусједи.

Name

РЕ ре бобо

13.10.2019 09:40

"Бобо,бејха и постоји да би политицари могли да краду а Додик је такодје политицар" Ма дај немој се проваљивати, "бејха постоји да би политичари крали", тешка глупост. То би исто било када би ја рекао "ентитети постоје да политичари НЕкраду"

Name

Истина и правда за "људе"

12.10.2019 18:29

Констатације судије Перића су тачне, он је годинама у судској пракси и најбоље ове токове. Истинито је и тужно, колико су наведени похлепни и незасити, истовремено јадни, без обзира на препуњене бисаге. Понашају се као да послије њих неће бити живота, као да ће с њима завршити све, шта ће им онда толика богатства, чему? ... Често се питам да ли су уопште нормални, да ли су свјесни себе таквих, а са друге стране народа осиромашеног, управо оваквим системом владавине. Изет (Луд, збуњен.. ), би рекао: "ја биједе, браћо мила!".

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гледам

12.10.2019 18:58

Судије имају само формалну независност у раду а стварну независност су им одузели корумпирани, потковани и са политиком увезани чланови ВИсоког судског и тузилачког савјета, вјечити, од њих и политике доведени предсједници судова и главни тужиоци. Сви они су повезани са полицијом и завели су страх у судству гдје се поштене судије боје више него у вријеме стаљинизма за своју и егзистенцију породица. Од кад је у ВСТВ Тегелтија доведена је криминална екипа прво на чело правосудних институција и у њих, а закони се пишу по нарудзби те мафијаске структуре да их одрзи на власти и застити од свега. Нигдје у свијету тузиоци нису независни вец су то судови, а код нас су они постали продузена рука политике и мафије под видом независности. Тузиоци највисег нивоа су партијски људи, заштитници криминала и срамота правничке професије.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Весна

12.10.2019 19:09

Похлепа, злоба,лудило.....добро нас бог икако дрзи на планети.....или цека да види докле иде насе лудило

ОДГОВОРИТЕ
Name

Истина

12.10.2019 19:10

И народ је глуп. Ума и знања нема. Народна интелигенција пропала. Кукају, плачу и критикују. Храбри су погинули у прошлом рату

ОДГОВОРИТЕ
Name

Шта

12.10.2019 21:23

више кукате, јесте ли се лијепо национално пописали на изборима 1990.? Да ли је требало да вам се црта шта ће слиједити иза тога? Изгледа да јесте, али мислим да ни онда ништа не би схватили. Зато сада ћутите и уживајте у својим националним торовимс!

Name

Боки

12.10.2019 19:15

У цијелој БиХ још траје велика пљачка, неправда, уцјене, непотизам, подаништво а све на штету становништва БиХ. То је удружена пљачка странаца и домаћих политичара квислинга односно лопова који имају своје лоповске странке читај секте.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре Боки

12.10.2019 20:25

Па БиХ и постоји да би политичари могли да краду !

Name

Ерт

13.10.2019 04:57

Одусмени су мафија и зло ухљеби који нераде у опсте

ОДГОВОРИТЕ
Name

Проблем је народу

13.10.2019 07:25

Да је овај народ иоле нормалан прво неби гласао за мафију која се угнијездила у политички врх.

ОДГОВОРИТЕ