Svuda su tragovi pustošenja i gola pohlepa za bogastvom i vlašću?!

"Odnos politike prema pravosuđu isti je kao i prema zdravstvu, obrazovanju, kulturi, nauci, porodici, prirodnom bogatstvu, ekologiji. . . Svuda su tragovi pustošenja. Stiče se utisak da domaći političari uopšte nisu svjesni šta rade. U onome što rade ne vidi se nikakva istorijska perspektiva. Ono što se vidi jeste gola pohlepa za bogatstvom i trajnom i neograničenom vlašću",  kaže Branko Perić u izjavi BN TV.

Republika Srpska 12.10.2019 | 20:01
Svuda su tragovi pustošenja i gola pohlepa za bogastvom i vlašću?!
Pravosuđe u Bosni i Hercegovini doživjelo je svoju veliku reformu 2004. godine i od tada nije bilo značajnih promjena. Pravna sigurnost, ali i povjerenje građana u institucije je u konstantnom padu, a, kako su nam potvrdili iz kancelarije Ombudmsmena za ljudska prava u BiH, većina od 3 266 žalbi građana u prošloj godini se odnosilo upravo na rad, odnosno nerad pravosudnih institucija. 

Iz Ombudsmena kažu da sudije u BiH imaju položaj kojim bi trebalo da budu zadovoljni, a to je nezavisnost u radu.

Sudija Suda Bosne i Hercegovine Branko Perić tvrdi da ne postoji politička volja za rješavanje posrnulog pravosuđa.

"Krivično pravosuđe je potpuno pod političkom i policijskom kontrolom, a stiče se utisak da se institucije bave prikrivanjem kriminala, a ne njegovim rasvjetljavanjem", kaže Perić. Klasični primjeri su, kako navodi, svakako ubistva Dženana Memića u Sarajevu i Davida Dragičevića u Banjaluci.

"Odnos politike prema pravosuđu isti je kao i odnos prema zdravstvu, obrazovanju, kulturi, nauci, porodici, prirodnom bogatstvu, ekologiji... Isti kao i odnos prema samoj sebi. Svuda su tragovi pustošenja. Stiče se utisak da domaći političari uopšte nisu svjesni šta rade. U onome što rade ne vidi se nikakva istorijska perspektiva. Ono što se vidi jeste gola pohlepa za bogatstvom i trajnom i neograničenom vlašću.", kaže Perić u izjavi BN TV.

Što se tiče Republike Srpske, član 29 Zakona o tužilaštvima štiti sve tužioce te njihove zamjenike, jer propisuje da ne mogu biti pozvani na odgovornost za bilo koje djelo učinjeno u vršenju službe.

- Lanac odgovornosti između sudske, izvršne i zakonodavne vlasti, u slučajevima nerada sudija i tužilaca skoro da ne postoji, tvrdi advokat Marko Dragić u izjavi BN TV.

On kaže da je i pored duge advokatske karijere na svom primjeru osjetio bahatost predstavnika pravosudnih institucija, kada mu je, kako kaže, mimo svih zakona oduzeto više od pet miliona maraka osnivačkog udjela u firmi "Top Farm" Nova Topola.

Zakon o visoko - sudskom tužilačkom savjetu BiH ima odredbu koja propisuje da Kancelarija disciplinskog tužioca okonča istragu protiv sudije ili tužioca u roku od dvije godine. Iz Ombudsmena BiH su nam potvrdili da su prije nekoliko mjeseci poslali inicijativu prema Ministarstvu pravde Bosne i Hercegovine za izmjenu te odredbe i smanjenje tog roka na šest mjeseci, ali na tome još ništa nije urađeno i ko zna kada će.



BN TV
 

Komentari / 24

Ostavite komentar
Name

Kadija te tuzi kadija ti sudi

12.10.2019 18:06

Nista se nije promjenilo. Dok ne otjeramo ovu bagru, i one koji bi isto pokusali poslije njih.

ODGOVORITE
Name

Pojasni

12.10.2019 20:34

Ko je taj ko će ih otjerati?Možda misliš na ovo stanovništvo što živi ovdje.Razmisli malo...nema od toga m ništa

Name

he he he Kadija te...

13.10.2019 05:51

Nema od toga nista, neki nameravaju ceo zivot da jasu. Ne da niko kanabe, nije moralno. lepo je ako neko sebe smatra svemocnim, mozda Bogom.Mozda im je receno nekad, u nekom veku, kad su dovodjeni na vlast da svet vise nece postojati kad njih ne bude. Da niko ne zna tako lepo da prica o pravdi,moralu, etici,postenju o vrednostima koje olikuju coveka zdravog razuma. Zato neki negde prave i izmisljaju koje-kakve policijske snage.Oni ce izmisliti zakon za sve. Osim da bude kaznjen onaj ko zloupotrebljava poveren mu polozaj.Kad drzavu napusti pokretacka snaga, radno sposobni,zdravi ljudi. Onda nema ko ni da poljulja fotelju. Najjaca, organizovana moguca pretnja za kanabe su ostali jos penzioneri.A oni se smire tako sto se spreci prilaz kontejnerima.

Name

re

13.10.2019 07:05

Danas su bar informacije svima dostupne, situacija ništa nije bolja ni u ostalim balkanskim državama, puno je problema u pravosuđu Srbije, kriminalaca su pune ulice, mnogi nemaju minuta radnog staža a već posjeduju veliko bogatstvo, Hrvatska, koja je članica EU isto tako ima problema, ja mislim da je problem u nama, u mentalitetu naroda a ne u zakonima. Kada kažem "u nama" mislim na sve, nisu tužioci i sudije roboti, i to su ljudi kao i svi ostali. Nema tog zakona koji može promijeniti mentalitet naroda i ljudi, naši sudovi se ne bave političkim kriminalom, ako se i bave to su sporadični slučajevi. Dodikova stranka je dobila izbore na obećanju uspostave "specijalnog tužilaštva", bilo je uspostavljeno, "radili su" nekoliko godina i jednostavno isto tako ukinuti, potrošili desetine miliona a da niko nije procesuiran. Ovakvo stanje jasno nameće priču da se "kriminal isplati", važno je da ja ovdje i sada namaknem lovu na svoj račun i zdravo.

Name

Realnost

12.10.2019 18:07

"Svaki dan mi (vlast) kidamo po jedan komadic starog reda i ustrojstva, pocev od ekonomije preko nauke, literature, umjetnosti, arhitekture i filma pa sve do politike i prava. Oni (narod) nas moraju napasti, da bi prezivjeli, a mi njih moramo unistiti, da bi ispunili nasu historijsku misiju." Michael Ledeen, "The War against the Terror Masters", 2002"Svaki dan mi (vlast) kidamo po jedan komadic starog reda i ustrojstva, pocev od ekonomije preko nauke, literature, umjetnosti, arhitekture i filma pa sve do politike i prava. Oni (narod) nas moraju napasti, da bi prezivjeli, a mi njih moramo unistiti, da bi ispunili nasu historijsku misiju." Michael Ledeen, "The War against the Terror Masters", 2002

ODGOVORITE
Name

Bejha je propao projekat

12.10.2019 18:18

Pa eto Periću,smijenićemo ove iz SNSD-a a dovesti na vlast poštene iz SDS -a i PDP-a ali prvo moramo da se razdružimo od bejha.Bez razdruženja pošteni nikad neće doći do izražaja jer bejha postoji da bi političari mogli da kradu.

ODGOVORITE
Name

aa

12.10.2019 19:05

ta tvoja a i moja bejha postoji da bi ti bio na nekom platnom spisku nekog javnog preduzeća u republici srpskoj a da i ne znaš gdje mu je sjedište

Name

Wodolija

12.10.2019 19:13

E...Ne moraš nam dokazivati koliko si inteligentan.....to možeš na manjači pod šatorima sa svojim idolom......jadniče

Name

re Wodolija

12.10.2019 19:40

Rado bih se upoznao sa predsjednikom,stegnuo mu ruku i poželio mu uz dobro zdravlje,mnogo sredće da još dugo vodi Srpsku u prosperitetnoj budućnosti i do pune suverenosti i nezavisnosti.Mnogo je već učinio na tom planu ali se potpuni uspjeh tek očekuje.Inače nisam ljubitelj narodne muzike ali poštujem i one koji vole tu muziku.

Name

za re wodoliju

12.10.2019 20:24

mili boze zar i ovakvih ima još????

Name

Bobo

12.10.2019 20:37

Koja suverenost. Čovjek nas sve u zdrav mozak sa tim lafinama. Pa njemu odgovara bih ovakva kakva jeste da nas drzi u stalnom strahu dok on i njegovi pustoše sve redom.

Name

Re Re Wodolija

13.10.2019 01:45

rado bi se ti upoznai ali treba skypiti para za kartu do Stricica i porciju jagnjetine. A to je za trbe ocigledno nedostizno.

Name

RE Bejha

13.10.2019 07:11

OK, kada i kako početi to razdruživanje, najlakše je laprdati bez veze, je li treba da čekam da mi život prođe u toj ideji koja je realno vrlo teško sprovodiva. Od same ideje i bezvezne priče se ne živi.

Name

re bobo

13.10.2019 07:33

Bobo,bejha i postoji da bi politicari mogli da kradu a Dodik je takodje politicar.Kad se razdruzimo onda ce prava pitanja dodji na red.Sve dok postoji bejha politicari Srpske će optuživati Federaciju za pljačku i za smetnju napretku kao i obrnuto.Tek kad se razdružimo i u Federaciji i u Srpksoj odgovornost političara će moći da postane realnost ali dok je nametnute tvorevine,tako nešto ne dolazi u obzir što pokuzuje i ovih 30 godina od pojave političkog pluralizma.Samo postojanje bejha je generator konflikata i nesporazuma inače Federacija i Srpska mogu biti dobri susjedi.

Name

RE re bobo

13.10.2019 09:40

"Bobo,bejha i postoji da bi politicari mogli da kradu a Dodik je takodje politicar" Ma daj nemoj se provaljivati, "bejha postoji da bi političari krali", teška glupost. To bi isto bilo kada bi ja rekao "entiteti postoje da političari NEkradu"

Name

Istina i pravda za "ljude"

12.10.2019 18:29

Konstatacije sudije Perića su tačne, on je godinama u sudskoj praksi i najbolje ove tokove. Istinito je i tužno, koliko su navedeni pohlepni i nezasiti, istovremeno jadni, bez obzira na prepunjene bisage. Ponašaju se kao da poslije njih neće biti života, kao da će s njima završiti sve, šta će im onda tolika bogatstva, čemu? ... Često se pitam da li su uopšte normalni, da li su svjesni sebe takvih, a sa druge strane naroda osiromašenog, upravo ovakvim sistemom vladavine. Izet (Lud, zbunjen.. ), bi rekao: "ja bijede, braćo mila!".

ODGOVORITE
Name

Gledam

12.10.2019 18:58

Sudije imaju samo formalnu nezavisnost u radu a stvarnu nezavisnost su im oduzeli korumpirani, potkovani i sa politikom uvezani članovi VIsokog sudskog i tuzilačkog savjeta, vječiti, od njih i politike dovedeni predsjednici sudova i glavni tužioci. Svi oni su povezani sa policijom i zaveli su strah u sudstvu gdje se poštene sudije boje više nego u vrijeme staljinizma za svoju i egzistenciju porodica. Od kad je u VSTV Tegeltija dovedena je kriminalna ekipa prvo na čelo pravosudnih institucija i u njih, a zakoni se pišu po narudzbi te mafijaske strukture da ih odrzi na vlasti i zastiti od svega. Nigdje u svijetu tuzioci nisu nezavisni vec su to sudovi, a kod nas su oni postali produzena ruka politike i mafije pod vidom nezavisnosti. Tuzioci najviseg nivoa su partijski ljudi, zaštitnici kriminala i sramota pravničke profesije.

ODGOVORITE
Name

Vesna

12.10.2019 19:09

Pohlepa, zloba,ludilo.....dobro nas bog ikako drzi na planeti.....ili ceka da vidi dokle ide nase ludilo

ODGOVORITE
Name

Istina

12.10.2019 19:10

I narod je glup. Uma i znanja nema. Narodna inteligencija propala. Kukaju, plaču i kritikuju. Hrabri su poginuli u prošlom ratu

ODGOVORITE
Name

Šta

12.10.2019 21:23

više kukate, jeste li se lijepo nacionalno popisali na izborima 1990.? Da li je trebalo da vam se crta šta će slijediti iza toga? Izgleda da jeste, ali mislim da ni onda ništa ne bi shvatili. Zato sada ćutite i uživajte u svojim nacionalnim torovims!

Name

Boki

12.10.2019 19:15

U cijeloj BiH još traje velika pljačka, nepravda, ucjene, nepotizam, podaništvo a sve na štetu stanovništva BiH. To je udružena pljačka stranaca i domaćih političara kvislinga odnosno lopova koji imaju svoje lopovske stranke čitaj sekte.

ODGOVORITE
Name

re Boki

12.10.2019 20:25

Pa BiH i postoji da bi političari mogli da kradu !

Name

Ert

13.10.2019 04:57

Odusmeni su mafija i zlo uhljebi koji nerade u opste

ODGOVORITE
Name

Problem je narodu

13.10.2019 07:25

Da je ovaj narod iole normalan prvo nebi glasao za mafiju koja se ugnijezdila u politički vrh.

ODGOVORITE