Залужани: Турнир у част погинулих падобранаца

На аеродрому у Залужанима код Бањалуке данас је одржан меморијални падобрански турнир „ Пет звијезда“ у знак сјећања на пет падобранаца који су прије седам година погинули у стравичном паду авиона на овом бањалучком аеродрому. На меморијалу учествује 12 екипа.

Република Српска 12.10.2019 | 17:03
Залужани: Турнир у част погинулих падобранаца
Бањалука и падобранци широм Европе ни ове године нису заборавили пет трагично настрадалих падобранаца. Њима у част 7. пут заредом одржан је меморијал „Пет звијезда“.

- Сјећање на наше другаре и пријатеље не блиједи, поручују падобранци.

„Други пут ове године покушавамо да организујемо. У мају и јуну је било јако лоше вријеме, значи није било погодно за скакање, тако да ове године практично други пут покушавамо да организујемо. Дакле, седми је по реду меморијални падобрански куп посвећен колегама који су настрадали 20. маја 2012. године.“, рекао је Зоран Ковачевић, падобранац аероклуба „Скyдиве“ из Бањалуке.

Међу онима који сваке године долазе да узму учешћа у меморијалу „Пет звијезда“ су и чланови Аероклубова из Србије и Словеније. Кажу да се увијек радо одазивају позиву на меморијални куп, јер на тај начин исказују поштовање трагично настрадалим колегама.

„Има таквих црних и невеселих мрља, али нас то не задржава да останемо назад, као што није ни њихове породице задржало. Овај центар расте, ми долазимо да им одамо почаст. Ово траје већ годинама и то прераста у једну веома лијепу традицију.“, каже члан падобранске екипе Војске Србије „Небеске видре“, Мирољуб Јанићијевић.

„Били смо сваке године, надамо се да се враћамо и сљедеће. Било је веома добро.“, рекао је члан Аероклуба „Птуј“ из Словеније Марко Веселич.

Подсјећамо, 20. маја 2012. године, мали спортски авион типа “цесна” срушио се у Залужанима код Бањалуке, у близини аеродрома, одмах послије полијетања. У паду авиона Падобранског клуба “Бањалука” , тада су погинули  инструктор Немања Гороња, пилот Ален Црналић (23), Стефан Карановић који је радио као инструктор Падобранског клуба Бањалука и два осамнаестогодишњака, Никола Стевић и Срђан Косић. Оно што је чињеница, до дан данас, нису откривени одговорни за ову трагедију.



БН ТВ

Коментари / 0

Оставите коментар