Zalužani: Turnir u čast poginulih padobranaca

Na aerodromu u Zalužanima kod Banjaluke danas je održan memorijalni padobranski turnir „ Pet zvijezda“ u znak sjećanja na pet padobranaca koji su prije sedam godina poginuli u stravičnom padu aviona na ovom banjalučkom aerodromu. Na memorijalu učestvuje 12 ekipa.

Republika Srpska 12.10.2019 | 17:03
Zalužani: Turnir u čast poginulih padobranaca
Banjaluka i padobranci širom Evrope ni ove godine nisu zaboravili pet tragično nastradalih padobranaca. Njima u čast 7. put zaredom održan je memorijal „Pet zvijezda“.

- Sjećanje na naše drugare i prijatelje ne blijedi, poručuju padobranci.

„Drugi put ove godine pokušavamo da organizujemo. U maju i junu je bilo jako loše vrijeme, znači nije bilo pogodno za skakanje, tako da ove godine praktično drugi put pokušavamo da organizujemo. Dakle, sedmi je po redu memorijalni padobranski kup posvećen kolegama koji su nastradali 20. maja 2012. godine.“, rekao je Zoran Kovačević, padobranac aerokluba „Skydive“ iz Banjaluke.

Među onima koji svake godine dolaze da uzmu učešća u memorijalu „Pet zvijezda“ su i članovi Aeroklubova iz Srbije i Slovenije. Kažu da se uvijek rado odazivaju pozivu na memorijalni kup, jer na taj način iskazuju poštovanje tragično nastradalim kolegama.

„Ima takvih crnih i neveselih mrlja, ali nas to ne zadržava da ostanemo nazad, kao što nije ni njihove porodice zadržalo. Ovaj centar raste, mi dolazimo da im odamo počast. Ovo traje već godinama i to prerasta u jednu veoma lijepu tradiciju.“, kaže član padobranske ekipe Vojske Srbije „Nebeske vidre“, Miroljub Janićijević.

„Bili smo svake godine, nadamo se da se vraćamo i sljedeće. Bilo je veoma dobro.“, rekao je član Aerokluba „Ptuj“ iz Slovenije Marko Veselič.

Podsjećamo, 20. maja 2012. godine, mali sportski avion tipa “cesna” srušio se u Zalužanima kod Banjaluke, u blizini aerodroma, odmah poslije polijetanja. U padu aviona Padobranskog kluba “Banjaluka” , tada su poginuli  instruktor Nemanja Goronja, pilot Alen Crnalić (23), Stefan Karanović koji je radio kao instruktor Padobranskog kluba Banjaluka i dva osamnaestogodišnjaka, Nikola Stević i Srđan Kosić. Ono što je činjenica, do dan danas, nisu otkriveni odgovorni za ovu tragediju.



BN TV

Komentari / 0

Ostavite komentar