Чоло Симеоне - о филозофији сеоског тренера...

. . . и провинцијског тима, досадном фудбалу, Гризману и Феликсу, колеги ком се диви. . .  “Нас увек пореде са Барселоном и Реал Мадридом, а ми смо сада тим у процесу реконструкције са младим играчима где има чудних ситуација. Лоди ми је недавно рекао да је после 20 дана у Атлетику желео да оде". . . !

Фудбал 12.10.2019 | 14:20
Чоло Симеоне - о филозофији сеоског тренера...
Неуобичајена слика у савременом фудбалу - осам година исти човек на истој клупи. Атлетико Мадрид и Дијего Симеоне на неки начин пркосе модерним тенденцијама. Однос за поштовање, свакако. И стручњак за свако поштовање, колико се год мишљења ломила око пргавог Аргентинца.

Чоло је је у опширном интервјуу за шпанске медије говорио о свом схватању фудбала, актуелној ситуацији у тиму, појачањима, "издајнику" Антоану Гризману, својим идолима и људима којима се диви. Било је, наравно, речи и константном поређењу са Реалом и Барселоном, два највећа клуба на Пиринејима са којима се Атлетико "бије" донкихотовски

“Нас увек пореде са Барселоном и Реал Мадридом, а ми смо сада тим у процесу реконструкције са младим играчима где има чудних ситуација. Лоди ми је недавно рекао да је после 20 дана у Атлетику желео да оде. Жоао Феликс је био сјајан у Моксви, али већ у следећој утакмици баш и није. Наша реална ситуација је да имамо много младих играча са којима морамо полако. Имамо играче који су ту годинама попут Саула. И имамо искусније играче који треба да направе корак напред у каријерама. Ако сваку утакмицу схватимо као финале, бићемо на правом путу. Прављење новог тима је тежак посао. Важни играчи су нас напустили и дошли су неки други који крче свој пут”.

Када говоримо о одласцима Чоло, занимљиво, не жали највише за Гризманом...

“Одлазак који нас је највише је заболео је трансфер Лукаса Ернандеза у Бајерн. Не Гризманов, већ Ернандезов”.

Да ли сте причали са Гризманом после трансфера?

“Јесам. Он је сада тамо где је желео да буде. Он је скроман и миран дечко који не воли много да прича. Не сумњам да ће се Гризман добро снаћи тамо. Сада све зависи од Валвердеа…”.

Да ли Гризман и Меси могу заједно?

“То је Валвердеов проблем, а не мој”.

А када су Атлетикова појачања у питању?

“Довели смо добра појачања која ће се у будућности показати још бољим. Четворица су се већ добро уклопила и адаптирала: Лоди, Трипијер, Феликс и Фелипе. Остала тројица - Ермосо, Ерера и Љоренте су на добром путу. Можда некоме са стране делује да имамо разлога за бригу, али мени ово изгледа врло добро. Када Мората и Дијего Коста буду у правој форми, екипа ће направити велики искорак. Одлично се бранимо, а квалитет више мора да дође од играча напред”.

Симеоне посебно истиче улогу играча који није појачање, али ове сезоне игра као да јесте. И одскочио је. Реч је о Томасу Партију.

“Томас нам даје више директности у игри. Прошле сезоне су ме критиковали када сам стављао Томаса испред Родрија у прву поставу. Али када Томас игра регуларно, може много тога да понуди”.

Мората и Коста су до сада заједно постигли два гола у првенству…

“Наравно да бих волео да постижу више голова. Тим је бољи него претходних година, транзиција из одбране у напад нам је боља и бржа, али морамо да поправимо реализацију. Успели смо то против Локомотиве у Москви и у још неким мечевима, али у некима и нисмо. Коста и Мората су врло важни играчи и верујем да ће све доћи на своје место”.

Највеће појачање Жоао Феликс дао је два гола, али и даље нема утицај који је имао Гризман...

“Феликс није Гризман. Не можете да поредите момка од 19 година са играчем који је званично Бронзана лопта. Објаснио сам му то. Ако га превише оптеретим и повреди се, онда ће кривица бити искључиво моја. Ако га не форсирам и не дам му да игра, опет ће кривица бити моја. Шта год да урадим са њим, људи ће ме кртиковати. Морам пажљиво са њим…”

Чоло је упоредио Феликса са Рикардом Каком...

“Имају сличности и тај експлозивни старт. Али Феликс је ближи голу. Није у реду поредити Феликса са Азаром. Један има 30 година, други 19. Тек треба да направимо играча од њега”.

На констатацију новинара да Жоао Феликс не користи свој таленат Симеоне је казао:

“Шта је то таленат? Ја желим да моја екипа игра добро и тимски. Они који играју тимски фудбал су другачији. Пробајте да направите Реал или Барселону на основу одређеног буџета. Ми покушавамо помало. Довели смо играча од 120.000.000 евра који није Азар, који може то да постане, али који је врло млад”.

Ниједна анализа Дијега Симеонеа и игре његовог Атлетика не може да прође без нечијег утиска да се ради о "досадном фудбалу"...

“Када је резултат 5:0, сигурно да је занимљивије гледаоцима. Али то значи да је направљено много грешака. На 0:0 нема много грешака. Недавно смо против Ваљадолида одиграли 0:0, али и они и ми смо имали добре шансе. Мени је досадно када видим много поседа лопте, а мало шутева на гол. Резултат 0:0 је такав да увек одаје утисак да је нешто недостајало и да је утакмица разочарала”.

Симеонеу спочитавају и да је превише дефанзиван тренер...

“У фудбалу нико није у праву. Сви имамо право да на критике одговоримо на свој начин. Увек гледамо да направимо на терену најбоље од онога што нам је на располагању. Мој циљ је увек био да тренирам тим који је ближи победи него поразу. И мислим да сам успео у томе. Недавно смо видели сјајну утакмицу између Барселоне и Севиље у којој је Барса показала много. Они који стално желе да ме упоређујиу са Барселоном, нека наставе. Ако их то чини срећнима, нека их. На мене не утиче. Знам ко сам, шта желим и шта мој тим хоће”.

Објаснио је Чоло и како је све почело у Атлетику, како се одлучио за постојећи систем...  

"Када сам дошао, затекао сам играче попут Тијага, Фалкаа… И направили смо такмичарски тим. Разлика је у томе колико имате начина за постизање гола. Фалкао је био кључни играч. Имао сам га раније у Риверу и доносио ми је победе. Потом је то исто радио у Атлетику. Има сјајан однос са њим и веома га ценим. Он је један од најбољих нападача које сам тренирао. Недавно је Суарез постигао гол маказицама за Барсу. Е то је разлика коју неки играч може да направи".

Нервира га што Ателтико и даље многи сматрају провинцијским тимом, а њему каче еитикету "сеоског" тренера, због гестикулација и начина на који воде утакмице.

“Уморан сам од тога. То више није економско, већ социјално питање. Валверде преноси на екипу мирноћу, Зидан сигурност, а ја нешто своје. Од наша три тима, Барселона је и даље најкомплетнија. Ове сезоне имају много комплетнији тим. Имају четворицу страшних везних играча: Бускетса, Артура, Де Јонга и Ракитића. Хеј, њима један Ракитић не игра стандардно?! Али то ме у данашњем фудбалу не изненађује толико јер је ово много динамичан спорт, а тренери гледају да нађу најбоље решење за тим”.

Занимљив одговор Симеоне је дао на питање ком се колеги диви. Узимајући у обзир стил који гаје један и други - потпуно неочекиван одговор. 

“Тренер којем се дивим? Јирген Клоп! Без дилеме. Морао је да изгуби неке утакмице да би касније победио неке велике. Али увек је то радио у истом стилу. Видим да је врло близак са својим играчима”, закључио је Дијего Симеоне.

Извор: моззартспорт

Фото: Реутерс

Коментари / 0

Оставите коментар