Čolo Simeone - o filozofiji seoskog trenera...

. . . i provincijskog tima, dosadnom fudbalu, Grizmanu i Feliksu, kolegi kom se divi. . .  “Nas uvek porede sa Barselonom i Real Madridom, a mi smo sada tim u procesu rekonstrukcije sa mladim igračima gde ima čudnih situacija. Lodi mi je nedavno rekao da je posle 20 dana u Atletiku želeo da ode". . . !

Fudbal 12.10.2019 | 14:20
Čolo Simeone - o filozofiji seoskog trenera...
Neuobičajena slika u savremenom fudbalu - osam godina isti čovek na istoj klupi. Atletiko Madrid i Dijego Simeone na neki način prkose modernim tendencijama. Odnos za poštovanje, svakako. I stručnjak za svako poštovanje, koliko se god mišljenja lomila oko prgavog Argentinca.

Čolo je je u opširnom intervjuu za španske medije govorio o svom shvatanju fudbala, aktuelnoj situaciji u timu, pojačanjima, "izdajniku" Antoanu Grizmanu, svojim idolima i ljudima kojima se divi. Bilo je, naravno, reči i konstantnom poređenju sa Realom i Barselonom, dva najveća kluba na Pirinejima sa kojima se Atletiko "bije" donkihotovski

“Nas uvek porede sa Barselonom i Real Madridom, a mi smo sada tim u procesu rekonstrukcije sa mladim igračima gde ima čudnih situacija. Lodi mi je nedavno rekao da je posle 20 dana u Atletiku želeo da ode. Žoao Feliks je bio sjajan u Moksvi, ali već u sledećoj utakmici baš i nije. Naša realna situacija je da imamo mnogo mladih igrača sa kojima moramo polako. Imamo igrače koji su tu godinama poput Saula. I imamo iskusnije igrače koji treba da naprave korak napred u karijerama. Ako svaku utakmicu shvatimo kao finale, bićemo na pravom putu. Pravljenje novog tima je težak posao. Važni igrači su nas napustili i došli su neki drugi koji krče svoj put”.

Kada govorimo o odlascima Čolo, zanimljivo, ne žali najviše za Grizmanom...

“Odlazak koji nas je najviše je zaboleo je transfer Lukasa Ernandeza u Bajern. Ne Grizmanov, već Ernandezov”.

Da li ste pričali sa Grizmanom posle transfera?

“Jesam. On je sada tamo gde je želeo da bude. On je skroman i miran dečko koji ne voli mnogo da priča. Ne sumnjam da će se Grizman dobro snaći tamo. Sada sve zavisi od Valverdea…”.

Da li Grizman i Mesi mogu zajedno?

“To je Valverdeov problem, a ne moj”.

A kada su Atletikova pojačanja u pitanju?

“Doveli smo dobra pojačanja koja će se u budućnosti pokazati još boljim. Četvorica su se već dobro uklopila i adaptirala: Lodi, Tripijer, Feliks i Felipe. Ostala trojica - Ermoso, Erera i Ljorente su na dobrom putu. Možda nekome sa strane deluje da imamo razloga za brigu, ali meni ovo izgleda vrlo dobro. Kada Morata i Dijego Kosta budu u pravoj formi, ekipa će napraviti veliki iskorak. Odlično se branimo, a kvalitet više mora da dođe od igrača napred”.

Simeone posebno ističe ulogu igrača koji nije pojačanje, ali ove sezone igra kao da jeste. I odskočio je. Reč je o Tomasu Partiju.

“Tomas nam daje više direktnosti u igri. Prošle sezone su me kritikovali kada sam stavljao Tomasa ispred Rodrija u prvu postavu. Ali kada Tomas igra regularno, može mnogo toga da ponudi”.

Morata i Kosta su do sada zajedno postigli dva gola u prvenstvu…

“Naravno da bih voleo da postižu više golova. Tim je bolji nego prethodnih godina, tranzicija iz odbrane u napad nam je bolja i brža, ali moramo da popravimo realizaciju. Uspeli smo to protiv Lokomotive u Moskvi i u još nekim mečevima, ali u nekima i nismo. Kosta i Morata su vrlo važni igrači i verujem da će sve doći na svoje mesto”.

Najveće pojačanje Žoao Feliks dao je dva gola, ali i dalje nema uticaj koji je imao Grizman...

“Feliks nije Grizman. Ne možete da poredite momka od 19 godina sa igračem koji je zvanično Bronzana lopta. Objasnio sam mu to. Ako ga previše opteretim i povredi se, onda će krivica biti isključivo moja. Ako ga ne forsiram i ne dam mu da igra, opet će krivica biti moja. Šta god da uradim sa njim, ljudi će me krtikovati. Moram pažljivo sa njim…”

Čolo je uporedio Feliksa sa Rikardom Kakom...

“Imaju sličnosti i taj eksplozivni start. Ali Feliks je bliži golu. Nije u redu porediti Feliksa sa Azarom. Jedan ima 30 godina, drugi 19. Tek treba da napravimo igrača od njega”.

Na konstataciju novinara da Žoao Feliks ne koristi svoj talenat Simeone je kazao:

“Šta je to talenat? Ja želim da moja ekipa igra dobro i timski. Oni koji igraju timski fudbal su drugačiji. Probajte da napravite Real ili Barselonu na osnovu određenog budžeta. Mi pokušavamo pomalo. Doveli smo igrača od 120.000.000 evra koji nije Azar, koji može to da postane, ali koji je vrlo mlad”.

Nijedna analiza Dijega Simeonea i igre njegovog Atletika ne može da prođe bez nečijeg utiska da se radi o "dosadnom fudbalu"...

“Kada je rezultat 5:0, sigurno da je zanimljivije gledaocima. Ali to znači da je napravljeno mnogo grešaka. Na 0:0 nema mnogo grešaka. Nedavno smo protiv Valjadolida odigrali 0:0, ali i oni i mi smo imali dobre šanse. Meni je dosadno kada vidim mnogo poseda lopte, a malo šuteva na gol. Rezultat 0:0 je takav da uvek odaje utisak da je nešto nedostajalo i da je utakmica razočarala”.

Simeoneu spočitavaju i da je previše defanzivan trener...

“U fudbalu niko nije u pravu. Svi imamo pravo da na kritike odgovorimo na svoj način. Uvek gledamo da napravimo na terenu najbolje od onoga što nam je na raspolaganju. Moj cilj je uvek bio da treniram tim koji je bliži pobedi nego porazu. I mislim da sam uspeo u tome. Nedavno smo videli sjajnu utakmicu između Barselone i Sevilje u kojoj je Barsa pokazala mnogo. Oni koji stalno žele da me upoređujiu sa Barselonom, neka nastave. Ako ih to čini srećnima, neka ih. Na mene ne utiče. Znam ko sam, šta želim i šta moj tim hoće”.

Objasnio je Čolo i kako je sve počelo u Atletiku, kako se odlučio za postojeći sistem...  

"Kada sam došao, zatekao sam igrače poput Tijaga, Falkaa… I napravili smo takmičarski tim. Razlika je u tome koliko imate načina za postizanje gola. Falkao je bio ključni igrač. Imao sam ga ranije u Riveru i donosio mi je pobede. Potom je to isto radio u Atletiku. Ima sjajan odnos sa njim i veoma ga cenim. On je jedan od najboljih napadača koje sam trenirao. Nedavno je Suarez postigao gol makazicama za Barsu. E to je razlika koju neki igrač može da napravi".

Nervira ga što Ateltiko i dalje mnogi smatraju provincijskim timom, a njemu kače eitiketu "seoskog" trenera, zbog gestikulacija i načina na koji vode utakmice.

“Umoran sam od toga. To više nije ekonomsko, već socijalno pitanje. Valverde prenosi na ekipu mirnoću, Zidan sigurnost, a ja nešto svoje. Od naša tri tima, Barselona je i dalje najkompletnija. Ove sezone imaju mnogo kompletniji tim. Imaju četvoricu strašnih veznih igrača: Busketsa, Artura, De Jonga i Rakitića. Hej, njima jedan Rakitić ne igra standardno?! Ali to me u današnjem fudbalu ne iznenađuje toliko jer je ovo mnogo dinamičan sport, a treneri gledaju da nađu najbolje rešenje za tim”.

Zanimljiv odgovor Simeone je dao na pitanje kom se kolegi divi. Uzimajući u obzir stil koji gaje jedan i drugi - potpuno neočekivan odgovor. 

“Trener kojem se divim? Jirgen Klop! Bez dileme. Morao je da izgubi neke utakmice da bi kasnije pobedio neke velike. Ali uvek je to radio u istom stilu. Vidim da je vrlo blizak sa svojim igračima”, zaključio je Dijego Simeone.

Izvor: mozzartsport

Foto: Reuters

Komentari / 0

Ostavite komentar