Прича: ''Дефиле'' Орлова...

За годину и по дана 51 играч добио позив, само голмана пробали смо седам! Ваљда ћемо ускоро да пронађемо себе. . .

Фудбал 12.10.2019 | 19:24
Прича: ''Дефиле'' Орлова...
Нисмо фудбалска велесила као Бразил, нити имамо квалитет, нити квантитет играча да бисмо могли да у А репрезентацији за кратко време правимо два дефилеа кандидата. Може то Бразил, може Француска, може Немачка, али Србија дефинитивно не. А ипак, од марта 2018. године, када су почеле припреме репрезентације за Мундијал у Русији, па до данашњег дана, после утакмице са Луксембургом, чак 51 фудбалер добио је позив у државни тим.

Рекло би се на основу тога да је Србија врело сјајних играча и да јој сигурно резултата не недостаје, чим може толико да врти и даје шансе широкој лепези фудбалера.

Истина је мало другачија. Просто, Орлови немају квалитет да би толико тумбања у репрезентацији могли да резултатски изнесу. И пласман на никад бројније Европско првенство измиче из руку и мораћемо да тражимо улаз на "мала врата", кроз Лигу нација.

Додуше, ову бројку од 51 репрезентативца понајвише је зидао претходни селектор Младен Крстајић, који је после Мундијала у Русији најавио да ће у Лиги нација пружити шансу већем броју играча, углавном млађих, да би проверио на кога може да рачуна у квалификацијама за Европско првенство. Крстајићев мандат се завршио крахом у Украјини (0:5), уместо њега је дошао Љубиша Тумбаковић, изгубио је утакмицу од објективно квалитетније Португалије (2:4), побегао нам је последњи воз, а онда је решио да и он - тестира кадрове.

И тако у року од годину дана имамо две аудиције у државном тиму, кроз које ће проћи велики број кандидата. И видећемо у марту да ли ће све то имати сврху, када на ред дође бараж. Вероватно са Норвешком.

Међутим, пара уши податак да је за годину и по дана чак 51 играч добио позив у репрезентацију. Имамо ли ми баш толико квалитетних играча да би могли да се похвале да су облачили дрес најдражих боја? Рецимо, седморица голмана су добијала позиве! Последњи од њих, Емил Роцков, дебитовао је у Крушевцу за А тим Србије. Пре њега, позиве су добијали Владимир Стојковић, Марко Дмитровић, Предраг Рајковић, Александар Јовановић, Никола Васиљевић и Борис Радуновић.

Чак 20 играча одбране је протутњало кроз државни тим за 18 месеци. Од пензионисаног капитена Бранислава Ивановића, преко Душана Басте, Вујадина Савића, Ивана Обрадовића, Јагоша Вуковића, Мирослава Богосавца, Милоша Вељковића, до повратника Немање Милуновића и бекова из домаће лиге Немање Милетића и Марка Гобељића.

И у везном реду се променило мноштво играча. Марко Грујић је напрасно престао да добија позиве, НенадКрстичић је пао у други план, па Бранко Јовичић, Љубомир Фејса, до повратника Немање Гудеља. А ни у нападу више нема Александра Пријовића, ускоро би повратнички позив могао да добије Данијел Алексић, као што га је добио Андрија Павловић за ове две утакмице.

Знамо и да ово није крај тестирања. Љубиша Тумбаковић је најавио да ће и у новембру бити нових лица на списку. Као нови стратег, који се ухватио врућег кромпира у незгодном тренутку, има смисла да искористи тај џокер. Позив за Страхињу Павловића је већ најавио, а вероватно штопер Партизана неће бити и једини дебитант на списку новог селектора.

Међутим, самим тим, полако ћемо се до марта приближити од бројци од 60 позваних играча у репрезентацију за две године. Ваљда ће тестирањима после тога доћи крај, ваљда ћемо после толико трагања пронаћи себе. Колико год да нам се (не)свидео одраз у огледалу...

ПОЗВАНИХ 51

Голмани: Владимир Стојковић, Предраг Рајковић, Марко Дмитровић, Александар Јовановић, Никола Васиљевић, Борис Радуновић, Емил Роцков.

Одбрана: Бранислав Ивановић, Антонио Рукавина, Душан Баста, Никола Максимовић, Вујадин Савић, Матија Настасић, Душко Тошић, Милош Вељковић, Александар Коларов, Иван Обрадовић, Милан Родић, Никола Миленковић, Урош Спајић, Немања Милетић, Јагош Вуковић, Стефан Митровић, Мирослав Богосавац, Филип Младеновић, Марко Гобељић, Немања Милуновић.

Везни ред: Немања Матић, Лука Миливојевић, Сергеј Милинковић-Савић, Адем Љајић, Мијат Гаћиновић, Марко Грујић, Немања Радоњић, Немања Максимовић, Саша Лукић, Љубомир Фејса, Бранко Јовичић, Ненад Крстичић, Александар Катаи, Дарко Лазовић, Немања Гудељ, Душан Тадић, Андрија Живковић, Филип Костић.

Напад: Александар Митровић, Александар Пријовић, Лука Јовић, Милан Павков, Андрија Павловић, Данијел Алексић.

Извор: моззартспорт

ФОТО: Стар Спорт

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Илкан

12.10.2019 20:39

Човјек који није пуно причао а много је радио

ОДГОВОРИТЕ