Priča: ''Defile'' Orlova...

Za godinu i po dana 51 igrač dobio poziv, samo golmana probali smo sedam! Valjda ćemo uskoro da pronađemo sebe. . .

Fudbal 12.10.2019 | 19:24
Priča: ''Defile'' Orlova...
Nismo fudbalska velesila kao Brazil, niti imamo kvalitet, niti kvantitet igrača da bismo mogli da u A reprezentaciji za kratko vreme pravimo dva defilea kandidata. Može to Brazil, može Francuska, može Nemačka, ali Srbija definitivno ne. A ipak, od marta 2018. godine, kada su počele pripreme reprezentacije za Mundijal u Rusiji, pa do današnjeg dana, posle utakmice sa Luksemburgom, čak 51 fudbaler dobio je poziv u državni tim.

Reklo bi se na osnovu toga da je Srbija vrelo sjajnih igrača i da joj sigurno rezultata ne nedostaje, čim može toliko da vrti i daje šanse širokoj lepezi fudbalera.

Istina je malo drugačija. Prosto, Orlovi nemaju kvalitet da bi toliko tumbanja u reprezentaciji mogli da rezultatski iznesu. I plasman na nikad brojnije Evropsko prvenstvo izmiče iz ruku i moraćemo da tražimo ulaz na "mala vrata", kroz Ligu nacija.

Doduše, ovu brojku od 51 reprezentativca ponajviše je zidao prethodni selektor Mladen Krstajić, koji je posle Mundijala u Rusiji najavio da će u Ligi nacija pružiti šansu većem broju igrača, uglavnom mlađih, da bi proverio na koga može da računa u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo. Krstajićev mandat se završio krahom u Ukrajini (0:5), umesto njega je došao Ljubiša Tumbaković, izgubio je utakmicu od objektivno kvalitetnije Portugalije (2:4), pobegao nam je poslednji voz, a onda je rešio da i on - testira kadrove.

I tako u roku od godinu dana imamo dve audicije u državnom timu, kroz koje će proći veliki broj kandidata. I videćemo u martu da li će sve to imati svrhu, kada na red dođe baraž. Verovatno sa Norveškom.

Međutim, para uši podatak da je za godinu i po dana čak 51 igrač dobio poziv u reprezentaciju. Imamo li mi baš toliko kvalitetnih igrača da bi mogli da se pohvale da su oblačili dres najdražih boja? Recimo, sedmorica golmana su dobijala pozive! Poslednji od njih, Emil Rockov, debitovao je u Kruševcu za A tim Srbije. Pre njega, pozive su dobijali Vladimir Stojković, Marko Dmitrović, Predrag Rajković, Aleksandar Jovanović, Nikola Vasiljević i Boris Radunović.

Čak 20 igrača odbrane je protutnjalo kroz državni tim za 18 meseci. Od penzionisanog kapitena Branislava Ivanovića, preko Dušana Baste, Vujadina Savića, Ivana Obradovića, Jagoša Vukovića, Miroslava Bogosavca, Miloša Veljkovića, do povratnika Nemanje Milunovića i bekova iz domaće lige Nemanje Miletića i Marka Gobeljića.

I u veznom redu se promenilo mnoštvo igrača. Marko Grujić je naprasno prestao da dobija pozive, NenadKrstičić je pao u drugi plan, pa Branko Jovičić, Ljubomir Fejsa, do povratnika Nemanje Gudelja. A ni u napadu više nema Aleksandra Prijovića, uskoro bi povratnički poziv mogao da dobije Danijel Aleksić, kao što ga je dobio Andrija Pavlović za ove dve utakmice.

Znamo i da ovo nije kraj testiranja. Ljubiša Tumbaković je najavio da će i u novembru biti novih lica na spisku. Kao novi strateg, koji se uhvatio vrućeg krompira u nezgodnom trenutku, ima smisla da iskoristi taj džoker. Poziv za Strahinju Pavlovića je već najavio, a verovatno štoper Partizana neće biti i jedini debitant na spisku novog selektora.

Međutim, samim tim, polako ćemo se do marta približiti od brojci od 60 pozvanih igrača u reprezentaciju za dve godine. Valjda će testiranjima posle toga doći kraj, valjda ćemo posle toliko traganja pronaći sebe. Koliko god da nam se (ne)svideo odraz u ogledalu...

POZVANIH 51

Golmani: Vladimir Stojković, Predrag Rajković, Marko Dmitrović, Aleksandar Jovanović, Nikola Vasiljević, Boris Radunović, Emil Rockov.

Odbrana: Branislav Ivanović, Antonio Rukavina, Dušan Basta, Nikola Maksimović, Vujadin Savić, Matija Nastasić, Duško Tošić, Miloš Veljković, Aleksandar Kolarov, Ivan Obradović, Milan Rodić, Nikola Milenković, Uroš Spajić, Nemanja Miletić, Jagoš Vuković, Stefan Mitrović, Miroslav Bogosavac, Filip Mladenović, Marko Gobeljić, Nemanja Milunović.

Vezni red: Nemanja Matić, Luka Milivojević, Sergej Milinković-Savić, Adem Ljajić, Mijat Gaćinović, Marko Grujić, Nemanja Radonjić, Nemanja Maksimović, Saša Lukić, Ljubomir Fejsa, Branko Jovičić, Nenad Krstičić, Aleksandar Katai, Darko Lazović, Nemanja Gudelj, Dušan Tadić, Andrija Živković, Filip Kostić.

Napad: Aleksandar Mitrović, Aleksandar Prijović, Luka Jović, Milan Pavkov, Andrija Pavlović, Danijel Aleksić.

Izvor: mozzartsport

FOTO: Star Sport

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Ilkan

12.10.2019 20:39

Čovjek koji nije puno pričao a mnogo je radio

ODGOVORITE