ЕП: Мађари частили Хрвате, спас "лала", Белгија на ЕУРО-у!

"Ватрени" на добром путу да се пласирају на ЕУРО, у Ротердаму узбудљиво до последњег минута.

Фудбал 10.10.2019 | 23:21
ЕП: Мађари частили Хрвате, спас "лала", Белгија на ЕУРО-у!
То се зове култ репрезентације: Сплит певао двојици динамоваца! Бруново ремек дело и Хрвати виде ЕУРО! После четири године Ватрени на Пољуду, пала Мађарска – 3:0.

Лоше је почела Хрватска квалификације за Европско првенство, али сада већ постављају ствари на своје место. У првој утакмици у Сплиту после четири године, Мађари су лако били савладани, а "ватрени" сада крче свој пут ка завршном турниру.

ХРВАТСКА - МАЂАРСКА 3:0 (3:0)
/Модрић 5, Петковић 24, 42/

Практично да ствари нису могле да се одиграју боље по домаћи тим. Хрватска је повела већ у петом минуту преко Луке Модриће, а до краја полувремена су Петера Гулачија савладали још два пута. Оба пута је стрелац био Бруно Петковић у тим ситуацијама, али нарочито је разочарала одбрана Мађара.

Они су у неколико наврата практично поклањала и прилике, али и голове играчима Хрватске. Тамаш Кадар и Михаљи Корхут су обојица кикснули код голова домаћих, да би ствари у наставку по њих биле још горе.

Ласло Клајнхајслер је зарадио други жути картон пошто је скривио једанаестерац, али Иван Перишић није успео да савлада Гулачија. Хрвати су са играчем више рутински чували предност и тако запосели прво место квалификационе групе Е.

Кад је репрезентација у питању клубаштво пада у воду. Или, на примеру Хрвата, у море. На обалама Јадрана вицепрвак планете направио је један од кључних корака ка пласману на Првенство Европе пошто је, попут југа, одувао Мађаре са терена „Пољуда“ и прескочио још једну квалификациону препреку.

Уверљивих 3:0 у шестом колу Групе Е добијају на значају ако се зна да се публика у Сплиту поклонила двојицу фудбалера који су име изрградили у ривалском Динаму. Најпре Луки Модрићу, поздрављеном овацијама после гола који је „откључао“ утакмицу, потом и Бруну Петковићу, двоструком стрелцу и актуелном голгетерру Хајдујковог деценијског непријатеља. Разлике се ове вечери нису примећивале, у првом плану је био успех селекције Златка Далића која после ове рунде има три бодва вишка у односу на другопласирану Словачку и отворен пут ка завршном турниру.

Први пут после 2015. Хрвати су били домаћини у Сплиту. Ужелео се тамошњи народ репрезентације и мада је било наговештаја нетрпељивости, погрдних песама, инцидената или немира због којих је тамошњи савез често кажњаван, вечерас се на култном стадиону певало искључиво у славу фудбала. Можда због тога што Хврати, штагод ко мислио, ипак имају изграђен култ репрезентације, а вала имају и довољно снажну селекцију да се чак и кад у ходу врше смену генерација то не осећа по питању пласмана на велика такмичења.

Пред 33.110 навијача меч није могао боље да почне за Хрвате. Већ у петом минуту Лука Модрић је украо лопту Орбану и зицер претворио у погодак којим је најавио освету Мађарима за мартоваски реми у Будимпешти. До краја првог дела у звезду вечери израстао је Бруно Петковић са два гола, до којих је његов први, а домаћинов други, право ремек дело, јер је убацивање Анте Ребића с бока петом проследио у мрежу поред вечерас комичногх Орбана.

Касније се уписао још једном, на пас Ивана Перишића, који је у другом делу, у 55. минуту, пропустио да реализује пенал и тријумф учини убедљивијим. Поготово што су дуже од пола сата Хрвати имали бројчану предност после искључења Клајнхеслера.

Хрватска за три дана путује у Велс који је освојио само бод у Трнави против Словачке, а квалификације завршава новембарским окршајем баш са Словацима. Како игра, тад ће и прославити пласман на ЕУРО.

За то време, Холандија је у Ротердаму умало своје навијаче! Они су у мечу који је могао да им у великој мери одлучи судбину успели да у завршним минутама преокрену против Северне Ирске.

ХОЛАНДИЈА - СЕВЕРНА ИРСКА 3:1 (0:0)
//Депај 80, 90+4, Л. де Јонг 90+1 - Магенис 75/

Заћутали су сви на стадиону када је Џош Магенис искористио неколико грешака у одбрани домаћина и донесе предност својој селекцији одличним скоком изнад Матијса де Лихта. Ипак, држали су се само пет минута.

Мемфис Депај је био херој свог тима, повукао их је напред, а онда у 80. минуту изједначио ударцем шпицем копачке. Атмосфера на стадиону је поново живнула, играчи су јурили и на крају стигли до новог поготка.

Лук де Јонг је један чудан ударац на другој стативи успео да угура у гол гостију, да би Депај у четвртом минуту надокнаде потврдио тријумф вредан првог места, додуше са истим бројем бодова као и Немачка и Северна Ирска.

Белгија се пласирала на ЕУРО! Победом 9:0 против мученог Сан Марина, они су први трасирали пут на завршни турнир, а и Русија је у њиховој групи на само бод од овере пласмана.

Белгија визирала Еуро с гол разликом 28:1, Русима фали само печат! Холандија у надокнади устала из пепела! Мемфис Депај спасио Лале у Ротердаму. Ромелу Лукаку исписао историју против сан Марина.

Осам месеци такмичења и ето првог учесника Европског првенства 2020. године. Белгија је нејаком Сан Марину стрпала шест комада у размаку од 18 минута и са коначних 9:0 (!) визирала место на континенталној смотри, док ће то из Групе И извесно урадити и Русија након уверљивих 3:0 над Шкотском. Са друге стране, Холандија се у дуелу са Северном Ирском коцкала са животом, али ју је Мемфис Депај извукао из коме, па су Лале после преокрета славиле са 3:1 и задржале сасвим реалне шансе да се после пропуштеног Еура 2016. и Мундијала 2018. коначно врате на велику сцену.

У једном тренутку, деловало је да ће тим Роналда Кумана ризиковати да пропусти и треће велико такмичење што се Лалама није десило још од 80-их година прошлог века. Северна Ирска једва да је видела лопту, али се бранила као да игра за голи живот. И онда шок у Ротердаму. Резервиста Џош Маџенис је после лоших интервенција Матијс де Лихта и Дејлија Блинда погодио за 1:0 у 75. минуту и Холанђане гурнуо на ивицу амбиса.

Међутим, већ су до тада Ирци били прилично изнурени од константне дефанзиве, а Холанђани су кидисали са свих страна. И док се са трибина орила песма гостију, једно у низу убацивања са крила тог пута је ишло по земљи и изненадило острвљане, а Мемфис Депај је прилично спретан играч коме не треба превише простора. Одлично је спровео лопту у мрежу и улио свом тиму нову дозу енергије. То је било оно што је недостајало Холанђанима. А вала и Ирцима. У првом минуту надокнаде погодио је и Френки Де Јонг, у четвртом још једном Депај и Лале су са минут шест на “лајв“ табели Групе Ц стигли на нулу. А имају утакмицу више од Ирске, којој сада преостаје да у новембру пред домаћом публиком покуша да забибери Холанђанима, али се чини да ће и тако тешко до континенталне смотре. Ако би Холанђани у недељу савладали Белорусију у Минску, чак и пораз у Белфасту их не бих огребао пошто у последњем колу чекају Естонију, док Ирци иду на ноге Немцима.

Белгијанци су своје бриге већ пребринули, мада се то и очекивало у судару са лилипутанцима из Сан Марину, једне од ретке европске земље за коју не важи она кованица “данас сви играју фудбал“. У Бриселу сурових 9:0 у мечу који ће посебно памтити Ромелу Лукаку, први играч са 50 постигнутих голова у дресу белгијске репрезентације. Нови Интеров нападач је сада добацио до 51 поготка, 28 је дао на последње 24 утакмице.

Он је и начео госте са Апенина, који су некако успевали да се држе у првих 28 минута, али кад је процурело – лило је са свих страна. У наредних 18 минута још пет пута су Белгијанци тресли противничку мрежу и на полувреме отишли са вођством од 6:0. У наставку су повукли ручну, али кад су на терен крочили “напаљени“ резервисти морао је Сан Марино још три пута да вади лопту из мреже.

Белгијанци су дакле сигурни учесници европске смотре најбољих, а тамо ће извесно и Руси, пошто су у веома важном мечу декласирали Шкотску са 4:0 уз два гола Артјома Дзјубе и побегли другопласираним Кипранима на осам бодова разлике.

Није још математички готово, пошто до краја квалификацијама има још три кола, а Русе чека гостовање на Кипру, па онда дуел са беспрекорним Белгијанцима, али у последњем мечу иду на ноге Сан Марину и јасно је да је то само формалност.

Велика гужва у групи Г: Македонци преслишали Словенију, Натхов Израел све даље од Европског првенства! Узбуђења и за три дана, када би могла дефинитивно да се преломи ситуација по питању пласмана на завршни турнир.

Озбиљна драма у групи Г квалификација за Европско првенство. Након седам одиграних кола једино је Пољска надомак пласмана на завршни турнир, док је борба за друго место у овој групи више него неизвесна. Пољаци су хет-триком фантастичног Роберта Левандовског без проблема савладали отписану Летонију (3:0), па ће бити у прилици да већ за три дана пред својом публиком у Варшави практично овере пласман ЕУРО.

Левандовски је наставио своју невроватну серију погодака у овој сезони. Он је за Бајерн и репрезенацију од почетка сезоне постигао 18 голова на 14 мечева.

Управо су Македонци пред својим навијачима на Тоше Проески савладали директног конкурента за друго место Словенију (2:1), а херој победе домаћина био је талентовани везиста Наполија Елиф Елмас, који је постигао оба поготка за селекцију Игора Ангеловског.

Огромне заслуге иду на душу и фантастичног Горана Пандева, који је у 50. минуту на сајајан начин асистирао код Елмасовог првог гола, после чега се утакмица у потпуности променила. Једино што је Словенија успела јесте да ублажи предност преко Иличића у надокнади времена. Словенци и Македонци имају по 11 бодова, али је Северна Македонија у предности због бољег међусобног скора.

Другу позицију на табели, са два бода испред Македоније и Словеније, успела је да сачува Аустрија, која је у Бечу савладала Израел и практично га избацила из озбиљне борбе за друго место (3:1). Ништа на почетку утакмице, а поготово након маестралног гола Ерана Захавија у 34. минуту није наговештавало овакав епилог утакмице.

Кључни тренутак утакмице представљао је изјеначујући погодак Валентина Лазара у 41. минуту, који је у потпуности вратио самопоуздање у редове Франка Фоде. За резултатски преокрет био је заслужан Хинтерегер у 56. минуту, док је коначан резултат утакмице поставио Марцел Забицер у 88. минуту. Читаву утакмицу у дресу Израела одиграо је сјајни везиста Партизана Бибрас Натхо, који ипак није успео да помогне свом тиму да оствари бољи резултат на овом мечу.

За три дана, поред поменутог меча Пољске и Северне Македоније, у овој групи нас очекују и окршаји Словеније и Аустрије, односно Израела и Летоније.

Група Ц:

Белорусија - Естонија 0:0
Холандија - Северна Ирска 3:1 (0:0)
/Депај 80, 90+4, Л. де Јонг 90+1 - Магенис 75/

ТАБЕЛА: Холандија (-1) 12, Немачка (-1) 12, С. Ирска 12, Белорусија 4, Естонија 1

Група Е:

Хрватска - Мађарска 3:0 (3:0)
/Модрић 5, Петковић 24, 42/

Словачка - Велс 1:1 (0:1)
/Куцка 53 - Мур 25/

ТАБЕЛА: Хрватска 13, Словачка 10, Мађарска 9, Велс (-1) 7, Азербејџан (-1) 1

Група Г:

Аустрија - Израел 3:1 (1:1)
/Лазаро 41, Хинтерегер 56, Сабицер 88 - Захави 34/

Летонија - Пољска 0:3 (0:2)
/Левандовски 9, 13, 76/

Северна Македонија - Словенија 2:1 (0:0)
/Елмас 50, 68 - Иличић пен. 90+5/

ТАБЕЛА: Пољска 16, Аустрија 13, С. Македонија 11, Словенија 11, Израел 8, Летонија 0

Група И:

Казахстан - Кипар 1:2 (1:0)
/Ерланов 34 - Сотирију 73, Јоану 84/

Белгија - Сан Марино 9:0 (6:0)
/Лукаку 28, 41, Чадли 31. Броли а.г. 35, Алдерверелд 43, Тилеманс 45+2, Бентеке 79, Фершарен пен. 84, Кастањ 90/

Русија - Шкотска 3:0 (0:0)
/Дзјуба 57, 70, Оздоев 60/

ТАБЕЛА: Белгија 21, Русија 18, Кипар 10, Казахстан 7, Шкотска 6, Сан Марино

Извор: мондо.рс/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар