EP: Mađari častili Hrvate, spas "lala", Belgija na EURO-u!

"Vatreni" na dobrom putu da se plasiraju na EURO, u Roterdamu uzbudljivo do poslednjeg minuta.

Fudbal 10.10.2019 | 23:21
EP: Mađari častili Hrvate, spas "lala", Belgija na EURO-u!
To se zove kult reprezentacije: Split pevao dvojici dinamovaca! Brunovo remek delo i Hrvati vide EURO! Posle četiri godine Vatreni na Poljudu, pala Mađarska – 3:0.

Loše je počela Hrvatska kvalifikacije za Evropsko prvenstvo, ali sada već postavljaju stvari na svoje mesto. U prvoj utakmici u Splitu posle četiri godine, Mađari su lako bili savladani, a "vatreni" sada krče svoj put ka završnom turniru.

HRVATSKA - MAĐARSKA 3:0 (3:0)
/Modrić 5, Petković 24, 42/

Praktično da stvari nisu mogle da se odigraju bolje po domaći tim. Hrvatska je povela već u petom minutu preko Luke Modriće, a do kraja poluvremena su Petera Gulačija savladali još dva puta. Oba puta je strelac bio Bruno Petković u tim situacijama, ali naročito je razočarala odbrana Mađara.

Oni su u nekoliko navrata praktično poklanjala i prilike, ali i golove igračima Hrvatske. Tamaš Kadar i Mihalji Korhut su obojica kiksnuli kod golova domaćih, da bi stvari u nastavku po njih bile još gore.

Laslo Klajnhajsler je zaradio drugi žuti karton pošto je skrivio jedanaesterac, ali Ivan Perišić nije uspeo da savlada Gulačija. Hrvati su sa igračem više rutinski čuvali prednost i tako zaposeli prvo mesto kvalifikacione grupe E.

Kad je reprezentacija u pitanju klubaštvo pada u vodu. Ili, na primeru Hrvata, u more. Na obalama Jadrana viceprvak planete napravio je jedan od ključnih koraka ka plasmanu na Prvenstvo Evrope pošto je, poput juga, oduvao Mađare sa terena „Poljuda“ i preskočio još jednu kvalifikacionu prepreku.

Uverljivih 3:0 u šestom kolu Grupe E dobijaju na značaju ako se zna da se publika u Splitu poklonila dvojicu fudbalera koji su ime izrgradili u rivalskom Dinamu. Najpre Luki Modriću, pozdravljenom ovacijama posle gola koji je „otključao“ utakmicu, potom i Brunu Petkoviću, dvostrukom strelcu i aktuelnom golgeterru Hajdujkovog decenijskog neprijatelja. Razlike se ove večeri nisu primećivale, u prvom planu je bio uspeh selekcije Zlatka Dalića koja posle ove runde ima tri bodva viška u odnosu na drugoplasiranu Slovačku i otvoren put ka završnom turniru.

Prvi put posle 2015. Hrvati su bili domaćini u Splitu. Uželeo se tamošnji narod reprezentacije i mada je bilo nagoveštaja netrpeljivosti, pogrdnih pesama, incidenata ili nemira zbog kojih je tamošnji savez često kažnjavan, večeras se na kultnom stadionu pevalo isključivo u slavu fudbala. Možda zbog toga što Hvrati, štagod ko mislio, ipak imaju izgrađen kult reprezentacije, a vala imaju i dovoljno snažnu selekciju da se čak i kad u hodu vrše smenu generacija to ne oseća po pitanju plasmana na velika takmičenja.

Pred 33.110 navijača meč nije mogao bolje da počne za Hrvate. Već u petom minutu Luka Modrić je ukrao loptu Orbanu i zicer pretvorio u pogodak kojim je najavio osvetu Mađarima za martovaski remi u Budimpešti. Do kraja prvog dela u zvezdu večeri izrastao je Bruno Petković sa dva gola, do kojih je njegov prvi, a domaćinov drugi, pravo remek delo, jer je ubacivanje Ante Rebića s boka petom prosledio u mrežu pored večeras komičnogh Orbana.

Kasnije se upisao još jednom, na pas Ivana Perišića, koji je u drugom delu, u 55. minutu, propustio da realizuje penal i trijumf učini ubedljivijim. Pogotovo što su duže od pola sata Hrvati imali brojčanu prednost posle isključenja Klajnheslera.

Hrvatska za tri dana putuje u Vels koji je osvojio samo bod u Trnavi protiv Slovačke, a kvalifikacije završava novembarskim okršajem baš sa Slovacima. Kako igra, tad će i proslaviti plasman na EURO.

Za to vreme, Holandija je u Roterdamu umalo svoje navijače! Oni su u meču koji je mogao da im u velikoj meri odluči sudbinu uspeli da u završnim minutama preokrenu protiv Severne Irske.

HOLANDIJA - SEVERNA IRSKA 3:1 (0:0)
//Depaj 80, 90+4, L. de Jong 90+1 - Magenis 75/

Zaćutali su svi na stadionu kada je Džoš Magenis iskoristio nekoliko grešaka u odbrani domaćina i donese prednost svojoj selekciji odličnim skokom iznad Matijsa de Lihta. Ipak, držali su se samo pet minuta.

Memfis Depaj je bio heroj svog tima, povukao ih je napred, a onda u 80. minutu izjednačio udarcem špicem kopačke. Atmosfera na stadionu je ponovo živnula, igrači su jurili i na kraju stigli do novog pogotka.

Luk de Jong je jedan čudan udarac na drugoj stativi uspeo da ugura u gol gostiju, da bi Depaj u četvrtom minutu nadoknade potvrdio trijumf vredan prvog mesta, doduše sa istim brojem bodova kao i Nemačka i Severna Irska.

Belgija se plasirala na EURO! Pobedom 9:0 protiv mučenog San Marina, oni su prvi trasirali put na završni turnir, a i Rusija je u njihovoj grupi na samo bod od overe plasmana.

Belgija vizirala Euro s gol razlikom 28:1, Rusima fali samo pečat! Holandija u nadoknadi ustala iz pepela! Memfis Depaj spasio Lale u Roterdamu. Romelu Lukaku ispisao istoriju protiv san Marina.

Osam meseci takmičenja i eto prvog učesnika Evropskog prvenstva 2020. godine. Belgija je nejakom San Marinu strpala šest komada u razmaku od 18 minuta i sa konačnih 9:0 (!) vizirala mesto na kontinentalnoj smotri, dok će to iz Grupe I izvesno uraditi i Rusija nakon uverljivih 3:0 nad Škotskom. Sa druge strane, Holandija se u duelu sa Severnom Irskom kockala sa životom, ali ju je Memfis Depaj izvukao iz kome, pa su Lale posle preokreta slavile sa 3:1 i zadržale sasvim realne šanse da se posle propuštenog Eura 2016. i Mundijala 2018. konačno vrate na veliku scenu.

U jednom trenutku, delovalo je da će tim Ronalda Kumana rizikovati da propusti i treće veliko takmičenje što se Lalama nije desilo još od 80-ih godina prošlog veka. Severna Irska jedva da je videla loptu, ali se branila kao da igra za goli život. I onda šok u Roterdamu. Rezervista Džoš Madženis je posle loših intervencija Matijs de Lihta i Dejlija Blinda pogodio za 1:0 u 75. minutu i Holanđane gurnuo na ivicu ambisa.

Međutim, već su do tada Irci bili prilično iznureni od konstantne defanzive, a Holanđani su kidisali sa svih strana. I dok se sa tribina orila pesma gostiju, jedno u nizu ubacivanja sa krila tog puta je išlo po zemlji i iznenadilo ostrvljane, a Memfis Depaj je prilično spretan igrač kome ne treba previše prostora. Odlično je sproveo loptu u mrežu i ulio svom timu novu dozu energije. To je bilo ono što je nedostajalo Holanđanima. A vala i Ircima. U prvom minutu nadoknade pogodio je i Frenki De Jong, u četvrtom još jednom Depaj i Lale su sa minut šest na “lajv“ tabeli Grupe C stigli na nulu. A imaju utakmicu više od Irske, kojoj sada preostaje da u novembru pred domaćom publikom pokuša da zabiberi Holanđanima, ali se čini da će i tako teško do kontinentalne smotre. Ako bi Holanđani u nedelju savladali Belorusiju u Minsku, čak i poraz u Belfastu ih ne bih ogrebao pošto u poslednjem kolu čekaju Estoniju, dok Irci idu na noge Nemcima.

Belgijanci su svoje brige već prebrinuli, mada se to i očekivalo u sudaru sa liliputancima iz San Marinu, jedne od retke evropske zemlje za koju ne važi ona kovanica “danas svi igraju fudbal“. U Briselu surovih 9:0 u meču koji će posebno pamtiti Romelu Lukaku, prvi igrač sa 50 postignutih golova u dresu belgijske reprezentacije. Novi Interov napadač je sada dobacio do 51 pogotka, 28 je dao na poslednje 24 utakmice.

On je i načeo goste sa Apenina, koji su nekako uspevali da se drže u prvih 28 minuta, ali kad je procurelo – lilo je sa svih strana. U narednih 18 minuta još pet puta su Belgijanci tresli protivničku mrežu i na poluvreme otišli sa vođstvom od 6:0. U nastavku su povukli ručnu, ali kad su na teren kročili “napaljeni“ rezervisti morao je San Marino još tri puta da vadi loptu iz mreže.

Belgijanci su dakle sigurni učesnici evropske smotre najboljih, a tamo će izvesno i Rusi, pošto su u veoma važnom meču deklasirali Škotsku sa 4:0 uz dva gola Artjoma Dzjube i pobegli drugoplasiranim Kipranima na osam bodova razlike.

Nije još matematički gotovo, pošto do kraja kvalifikacijama ima još tri kola, a Ruse čeka gostovanje na Kipru, pa onda duel sa besprekornim Belgijancima, ali u poslednjem meču idu na noge San Marinu i jasno je da je to samo formalnost.

Velika gužva u grupi G: Makedonci preslišali Sloveniju, Nathov Izrael sve dalje od Evropskog prvenstva! Uzbuđenja i za tri dana, kada bi mogla definitivno da se prelomi situacija po pitanju plasmana na završni turnir.

Ozbiljna drama u grupi G kvalifikacija za Evropsko prvenstvo. Nakon sedam odigranih kola jedino je Poljska nadomak plasmana na završni turnir, dok je borba za drugo mesto u ovoj grupi više nego neizvesna. Poljaci su het-trikom fantastičnog Roberta Levandovskog bez problema savladali otpisanu Letoniju (3:0), pa će biti u prilici da već za tri dana pred svojom publikom u Varšavi praktično overe plasman EURO.

Levandovski je nastavio svoju nevrovatnu seriju pogodaka u ovoj sezoni. On je za Bajern i reprezenaciju od početka sezone postigao 18 golova na 14 mečeva.

Upravo su Makedonci pred svojim navijačima na Toše Proeski savladali direktnog konkurenta za drugo mesto Sloveniju (2:1), a heroj pobede domaćina bio je talentovani vezista Napolija Elif Elmas, koji je postigao oba pogotka za selekciju Igora Angelovskog.

Ogromne zasluge idu na dušu i fantastičnog Gorana Pandeva, koji je u 50. minutu na sajajan način asistirao kod Elmasovog prvog gola, posle čega se utakmica u potpunosti promenila. Jedino što je Slovenija uspela jeste da ublaži prednost preko Iličića u nadoknadi vremena. Slovenci i Makedonci imaju po 11 bodova, ali je Severna Makedonija u prednosti zbog boljeg međusobnog skora.

Drugu poziciju na tabeli, sa dva boda ispred Makedonije i Slovenije, uspela je da sačuva Austrija, koja je u Beču savladala Izrael i praktično ga izbacila iz ozbiljne borbe za drugo mesto (3:1). Ništa na početku utakmice, a pogotovo nakon maestralnog gola Erana Zahavija u 34. minutu nije nagoveštavalo ovakav epilog utakmice.

Ključni trenutak utakmice predstavljao je izjenačujući pogodak Valentina Lazara u 41. minutu, koji je u potpunosti vratio samopouzdanje u redove Franka Fode. Za rezultatski preokret bio je zaslužan Hintereger u 56. minutu, dok je konačan rezultat utakmice postavio Marcel Zabicer u 88. minutu. Čitavu utakmicu u dresu Izraela odigrao je sjajni vezista Partizana Bibras Natho, koji ipak nije uspeo da pomogne svom timu da ostvari bolji rezultat na ovom meču.

Za tri dana, pored pomenutog meča Poljske i Severne Makedonije, u ovoj grupi nas očekuju i okršaji Slovenije i Austrije, odnosno Izraela i Letonije.

Grupa C:

Belorusija - Estonija 0:0
Holandija - Severna Irska 3:1 (0:0)
/Depaj 80, 90+4, L. de Jong 90+1 - Magenis 75/

TABELA: Holandija (-1) 12, Nemačka (-1) 12, S. Irska 12, Belorusija 4, Estonija 1

Grupa E:

Hrvatska - Mađarska 3:0 (3:0)
/Modrić 5, Petković 24, 42/

Slovačka - Vels 1:1 (0:1)
/Kucka 53 - Mur 25/

TABELA: Hrvatska 13, Slovačka 10, Mađarska 9, Vels (-1) 7, Azerbejdžan (-1) 1

Grupa G:

Austrija - Izrael 3:1 (1:1)
/Lazaro 41, Hintereger 56, Sabicer 88 - Zahavi 34/

Letonija - Poljska 0:3 (0:2)
/Levandovski 9, 13, 76/

Severna Makedonija - Slovenija 2:1 (0:0)
/Elmas 50, 68 - Iličić pen. 90+5/

TABELA: Poljska 16, Austrija 13, S. Makedonija 11, Slovenija 11, Izrael 8, Letonija 0

Grupa I:

Kazahstan - Kipar 1:2 (1:0)
/Erlanov 34 - Sotiriju 73, Joanu 84/

Belgija - San Marino 9:0 (6:0)
/Lukaku 28, 41, Čadli 31. Broli a.g. 35, Aldervereld 43, Tilemans 45+2, Benteke 79, Feršaren pen. 84, Kastanj 90/

Rusija - Škotska 3:0 (0:0)
/Dzjuba 57, 70, Ozdoev 60/

TABELA: Belgija 21, Rusija 18, Kipar 10, Kazahstan 7, Škotska 6, San Marino

Izvor: mondo.rs/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar