Владе РС и ФБиХ обавезале су се на "заједничку социоекономску реформу"

У документу "Заједничке социоекономске реформе за период 2019. - 2022. година" договорено је да се сви нивои власти обавезују на ограничавање издатака за плате у јавном сектору, деполизитацију државних предузећа и реформу здравственог система. Подршку за провођење ових мјера владама Републике Српске и Федерације БиХ дале су америчка, њемачка и британска амбасада у БиХ.

Босна и Херцеговина 10.10.2019 | 19:57
Владе РС и ФБиХ обавезале су се на "заједничку социоекономску реформу"
Оба ентитета ће, како се тврди, ревидирати свој портфолио државних предузећа и класификовати их у контексту будућих активности, како би се унаприједио њихов рад, што укључује све модалитете реструктуисања.

Ентитети ће, како се наводи, предузети кораке како би зауставили раст неизмирених обавеза у здравственом сектору и остварили финансијску стабилност, укључујући праћење финансијских резултата фондова и пружатеља здравственог осигурања.

У овом документу је наведено да ће оба ентитета, Република Српска и федерација БиХ, предузети одлучне кораке за смањење порезног оптерећења рада, како би потакли конкурентности и омогућили додатно повећање плата.

У случају ФБиХ биће смањена укупна стопа доприноса, док ће Република Српска смањити фискално, економски и социјално неоправдана парафискална давања.

ФБиХ ће редовно ажурирати свој регистар такси и накнада, дајући му правну снагу, те ће предузети прве кораке ка њиховом смањењу. Два ентитета ће ускладити законе о порезу на добит како би додатно потстакли  инвестиције у производњу робе и услуга, наставиће усклађивање својих порезних законодавстава, укључујући стопе опорезивања дивиденде, а планирано је и усвајање и провођење кредибилне и релевантне оквирне Стратегије управљања јавним финансијама БиХ са системом мониторинга и извјештавања на основу учинка.

Предвиђено је и пажљиво праћење фискалног учинка ових и свих других мјера наведених у наставку, а с циљем смањења утаје пореза.

С циљем унапређења пословног окружења и јачања јединственог економског простора, оба ентитета ће поједноставити и ускладити поступке регистрације предузећа, те процедуре издавања лиценци и дозвола. Управа за индиректно опорезивање БиХ ће знатно скратити процедуре издавања ПДВ броја, док ће сва три нивоа радити заједно на пуној примјени својих закона о електронском потпису и осигурању интероперабилности система електронског потписа у цијелој земљи.

ФБиХ ће успоставити једношалтерски систем пословања, док ће РС успоставити систем онлине регистрације за предузећа и подузетнике и промовиисати кориштење е-услуга.

С циљем борбе против сиве економије оба ентитета ће ојачати своје инспекције и побољшати координацију и комуникацију између инспекцијских управа. Оба ентитета ће радити на успостави фискалних система који се заснивају на пријавама у реалном времену. С циљем повећања транспарентности и праћења ефеката, РС ће успоставити регистар свих подстицаја који се пружају компанијама.

ФБиХ ће усвојити већ припремљен оквир за санацију дуга и инсолвентност како би подржала ефикасно и равноправно учешће кредитора и дужника у предстечајном поступку, односно омогућити спашавање одрживих предузећа.

Јавна улагања бит ће повећана на основу стратегије улагања. Државни ниво и оба ентитета ће створити фискални простор за јавна улагања ради убрзања развоја транспорта, одрживе енергије и дигиталне инфраструктуре те бољег повезивања БиХ с глобалном економијом.

Инфраструктура

Пројекти дигитализације за јавни сектор, као и за пословну заједницу биће проширени и ојачани. Издаци за плате у јавном сектору биће ограничени, радиће се на бољем и правичнијем усмјеравању социјалних трансфера.

Што се тиче модернизације и проширења инфраструктуре у држави, бит ће убрзана изградња на Коридору 5Ц, а ФБиХ ће побољшати своју жељезничку и ваздушну инфраструктуру, убрзати изградњу осталих брзих цеста према Травнику, Горажду и другим градовима, усвојити низ закона с циљем заштите околине и енергетске ефикасности. За привлачење потребних инвестиција, сви релевантни нивои ће модернизирати своје законе о концесијама и законе о јавно-приватним партнерствима.

За уравнотежење постојећег економског модела у БиХ и наставак реформе јавног сектора, Савјет министара БиХ и владе оба ентитета ће наставити радити на ограничавању запослености и укупне потрошње на плате у јавном сектору, унапређивати ефикасност и продуктивност јавне управе.

Државни ниво ће измијенити Закон о порезу на додатну вриједност с циљем усклађивања с директивама Европске уније и подршке привредним друштвима, коначно усвојити Закон о осигурању депозита, чиме ће заокружити оквир за санацију банака у складу с Директивом о начинима за осигурање депозита и Директивом о опоравку и санацији банака. Оба ентитета ће ојачати надзор банака, додатно ојачати независност својих агенција за банкарство, унаприједити управљање, пословни модел и транспарентност рада својих развојних банака.

Као корак за побољшање управљања и транспарентности, сви нивои ће израдити јавно доступне и хармонизиране регистре јавних предузећа с ажурним информацијама о власништву, запосленицима и свеобухватним финансијским извјештајима, укључујући стање дуга предузећа.

Оба ентитета ће унаприједити поступке именовања надзорних и управних тијела у јавним предузећима. ФБиХ ће формирати Одјел за централизирано планирање и праћење ефикасности јавних предузећа и донијети уредбу о транспарентности, планирању, контроли, спољној ревизији и награђивању.

План за јавна предузећа

Ефикасност јавних предузећа ће, између осталог, бити унапријеђена кроз увођење ОЕЦД-ових принципа корпоративног управљања, а оба ентитета ће ревидирати свој портфолио државних предузећа и класификовати их у контексту будућих активности, како би био унапријеђен њихов рад, што укључује све модалитете реструктуирања.

Конкретније, након завршетка дубинске анализе двају телекома ФБиХ ће подузети наредне кораке ка побољшању њиховог пословања и размотрити све моделе реструктурисања.

ФБиХ ће подузети конкретне кораке за унапређење туризма и јачање пословне везе са страним државама и компанијама. У овом погледу је кључна модернизација свих аеродрома, посебно Међународног аеродрома Сарајево. ФБиХ ће посветити посебну пажњу реструктуисању својих рудника угља, с циљем омогућавања несметаног снабдијевања својих производних капацитета. РС ће довршити реструктурисање својих жељезница.

Оба ентитета ће подузети хитне кораке како би зауставили раст неизмирених обавеза у здравственом сектору и остварили финансијску стабилност, укључујући детаљно праћење финансијских резултата фондова и пружатеља здравственог осигурања.

Заједно са Свјетском банком ентитети ће извршити попис свих обавеза својих здравствених установа. Успоставиће моделе за рјешавање тих обавеза и механизама како би било спријечено нагомилавање нових заосталих дуговања. Систем трезорског пословања биће проширен на све домове здравља и болнице у РС, док ће ФБиХ почети радити на увођењу свог здравственог сектора у трезорски систем пословања. Оба ентитета ће побољшати прикупљање, анализу и дистрибуцију података о ефикасности здравственог система и ускладити своју инфраструктуру података у циљу осигурања успоредивости.

Биће осигурано адекватно и одрживо финансирање с циљем олакшавања реформе здравствене заштите и осигурања ефикасне управе, квалитета и доступности јавног здравства и то за све грађане, укључујући маргинализоване  категорије друштва.

За рјешавање питања дуплиирања услуга и повећања ефикасности, оба ентитета ће предузети кораке ка рационализацији и стварању ефикасније мреже услуга. ФБиХ ће радити на смањењу неусклађености између кантона када је ријеч о покривености осигурањем и квалитету пружених услуга.

План за здравство

Како би били повећани ефикасност и уштеде фондова здравственог осигурања, оба ентитета - у сарадњи са својим локалним заједницама и кантонима у ФБиХ - утврдиће простор за централизовање набавке лијекова, посебно за скупље лијекове и веће количине лијекова. Биће урађена ревизија уговора са здравственим осигураватељима и аранжмана за плаћање с пружаоцима здравствених услуга како би били потстакнути квалитет и ефикасност.

Обавезно здравствено осигурање за незапослене биће одвојено од функције посредовања код запошљавања при заводима за запошљавање, како би били ослобођени њихови капацитети за активнију подршку онима који траже запослења.

Сви релевантни нивои биће ангажовани на бољем мјерењу и превенцији загађења, што укључује бољу примјену прописа о заштити околине  и енергетску ефикасност.

Коначно, биће побољшан квалитет здравствене заштите јачањем превентивне његе и ширењем обухвата и дубине примарне здравствене заштите.

Сви релевантни нивои ће осигурати потицаје и посебне програме финансирања предузетничког капитала и предузетништва младих како би младим људима било поједностављено оснивање предузећа, посебно у секторима високог потенцијала као што су туризам, услужне дјелатности, информацијске технологије и креативне индустрије.

Посебна пажња биће поклоњена унапређењу дигиталног екосистема и потстицају дигиталне трансфорнације земље, како би био ослобођен потенцијал ИТ сектора у унапређењу иновативности, конкурентности и развоју. С циљем унапређења дигиталних вјештина, биће предузете мјере побољшања ИТ образовања, почевши од нивоа основног образовања. Биће проведена дигитална трансформација услуга свих нивоа власти кроз веће кориштење е-управе и е-услуга како би био упостављен предвидљив, транспарентан, ефикасан и одговоран систем за подршку грађанима и предузећима. Овај систем ће омогућити и нове начине у борби против корупције.

Оба ентитета ће развити и улагати у своје предшколске образовне системе како би повећали упис у предшколска образовање. Траба започети реформу образовног система с циљем његове боље повезаности с потребама тржишта рада. Сви релевантни нивои ће приступити ревизији политике уписа у средње школе и високошколске установе како би била побољшана њихова повезаност с тренутним и будућим потребама домаћег тржишта рада.

Надлежни ће приступити измјенама релевантних закона о образовању у које ће увести ново поглавље о запошљавању редовних студената, како би млади људи брже стицали основна радна искуства комплементарна њиховим студијским програмима те уједно омогућили прилике послодавцима. Надлежне власти, предузећа и образовне институције ће радити на осигурању програма стручног оспособљавања и преквалификацији дугорочно незапослених.

РС ће основати Фонд за науку и иновације, а сви нивои власти ће подржавати научно-истраживачки рад који ствара иновације за привреду.

ФБиХ ће размотрити различите могућности усклађивања накнада за породиљско одсуство на територији ФБиХ. Биће уведен јединствени минимални ниво накнада и заштите за вријеме породиљског одсуства у цијелој земљи, наведено је у Заједничким социоекономским реформама за период 2019.- 2022. године.
                                                                                                                                        
(Агенције)                                                                                                                                                   
                                                                                                                                                                

Коментари / 21

Оставите коментар
Name

Боки

10.10.2019 18:16

Па гдје ће "бољи" дио са лошијим дијелом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЗНАЊЕ

10.10.2019 18:33

Колико ли је самоу овим документту пренешено надлежности на ниво БиХ. Сутра ће рећи да је то неко други урадио, а не влада СНСД-а.

Name

Ре Знање

10.10.2019 19:08

Није пренесена ни једна надлежност.Ниси разумио написано.СНСД никад није био против сарадње РС са ФБиХ као ни са другим геополитичкиим ентитетима.Сараднај да али не потчињавање па било то потчињавање и у форми заједничких институција.

Name

Заврците до краја, и ..аја

10.10.2019 19:20

Опа бато. Заврнусе вам руку, а мало и јајца. Натјерасе вас. А Висковиц казе уз помоц британске амбасаде. Странци, видите да мозе. Ови наси сами неце ниста урадити, а нису ни у стању. Све морате да их натјерате, и да видите како це да играју. Ко препелице. Птице. Наставите тако и народ це вам бити захвалан. Народ це сам изаци на референдум и изгласати улазак у нато. Али, ако будете радили као до сада, нико вам ни даље неце вјеровати. Сви мислимо да сте уз ове насе лопове. Они само познају ријеци силе и присиле. Наставите завртати и даље

Name

Какви Медједи

10.10.2019 19:36

Сигурно цете вас двојица нрсто ресити,и унапредити...Само их погледај и све ти је јасно какав су медједи

Name

јадни

10.10.2019 19:40

Реформе које се проводе под покровитељством ММФ и свјетске банке ста реци него награбусили смо јос горе јадни народ.бице јос горе

Name

Мињо

10.10.2019 20:19

Сарадња и само сарадња. и гледат од цега цемо боље зивјети.Од национализма се нецемо њеба најест Поздрав свим добрим људима

Name

ре ре знање

10.10.2019 20:20

Нема заједничких институција. Прочитај Устав Босне и Херцеговине. Надаље, у државним институцијама сједе и Срби. Смијешно је људима објашњавати да су државне институције непријатељ, као да у њима сједе само Бошњаци, а сједе и Срби, изабрани из Републике Српске. Ингеренције се знају. Зашто РС не би пристала на претпочињавање државним институцијама у ингеренцијама које је чак и оригинални Дејтон дао држави, попут миграција?

Name

ре

10.10.2019 20:42

НЕ ВРИЈЕДЈАЈ МЕДВЈЕДЕ

Name

БиХ Крајина

10.10.2019 18:27

Јел ја ово сањавам или је ово истина.?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Не Сањаш

10.10.2019 20:13

Ово су чисте глупости!

Name

Дамир

10.10.2019 19:00

Кад сте задузили да је немогуце све то вратити све је опљацкано и нико неидговара све вас треба у затвор па онада ревидирај те ста сте покрали маму вам лоповксу

ОДГОВОРИТЕ
Name

ненад

10.10.2019 19:05

Увести социјална давања за незапослене, као у дрзавама ЕУ. Такодје ускладити плате и пензије као у земљама ЕУ.Кад вец диктирају ста се треба увести сто и то не предлозисе.Тако, треба смањити плате фунционерима, и ускладити са просјецном платом.То би било реално.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Посматрац

10.10.2019 19:18

Тресла се гора родио се миско

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хм

10.10.2019 19:33

Откуд сад ово?!

ОДГОВОРИТЕ
Name

СМИЈЕШНИ ДОДИК

10.10.2019 19:35

Хахахахахахахах, сто се насмија право!!! По овоме знаци да су се добро препали политицари због одласка радне снаге у западне земље, јер самим одласком радно способних мања су и примања, односно морају бити резања јавног сектора. СНСД, СДА И ХДЗ зиве на основу крезубих, неписмених националиста и мислили су да це и даље моци ове нове генерације са села дјеце мотати својом прицом о национализму и да им раде за 500 КМ, али наси криминални политицари нису се надали једној ствари која се сада десава, а то је да сва дјеца са села од крезубих гласаца имају мобителе, односно поглед у свијет, а самим тим и информације како други зиве, па виде да неиде зивот са 500 КМ и неце да раде за те паре. Досада је вецина писмених људи отисла из БиХ, а сада полако одлазе и дјеца крезубих на запад па мрски политицари нам не знају ста да раде, па сада лупају по медијима овакве информације, а највисе се насмијем када пласирају информације да је Њемацка у рецесији, толико се труде ови странацки наси медији да пласирају лосе информације о Њемацкој да је то стварно постало смијесно. Дабогда вам сва радно способна снага отисла из БиХ, а у њој остали само пензионери заједно са вама пропали политицари!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бејха је пропао пројекат

10.10.2019 20:58

Нема у овом документу ништа заједничко па наслов чланка не одговара документу.Ријеч о попису различитих мјера која ФБиХ и РС свака за себе треба да спроведу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Откуд

11.10.2019 04:25

одједном да додик ради по препоруци британске амбасаде???? Прпа бато! све мање новца стизе !!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

велико постење

11.10.2019 04:27

слозилесе свекрва и снаја да заједно зиве а једна другу оцима немогу видет

ОДГОВОРИТЕ
Name

велико постење

11.10.2019 04:28

гдје то има да фратар и ходја заједно цине мису

ОДГОВОРИТЕ
Name

Титаник

11.10.2019 04:34

Има у редовима владајућих што каже Тривићева људи који ви радили добро да им није наредби од Додика. ДНС је највише притиснуо због резултата избора -осетио претњу СНСД-у . Проблем је Павић који нема м.да за напуштање коалиције па има притисак из врха своје странке који би одмах напустили Додика . Сви су они упрљали прсте у лоповлука па их Додо сад уцјењује а Ђокић са несмије ни јавити.

ОДГОВОРИТЕ