Решетао мреже 30 репрезентација: Како без Џека?

Един Џеко, који је у државном дресу провео 8. 700 минута, посљедњи пут у сусретима за бодове за БиХ није наступио 25. марта 2017. године, у утакмици квалификација за Мундијал у Русији, када је у Зеници савладан Гибралтар резултатом 5:0.

Фудбал 11.10.2019 | 00:00
Решетао мреже 30 репрезентација: Како без Џека?
Репрезентација Босне и Херцеговине у предстојећим утакмицама квалификација за ЕУРО 2020 против Финске и Грчке биће и те како ослабљена неиграњем капитена Едина Џека.

Нападач Роме се опоравља након успјешне операције јагодичне кости, те се селектор Роберт Просинечки нашао у тешким проблемима како иоле надомјестити недостатак најбољег репрезентативца БиХ свих времена, и то у дуелима одлуке у којима ће "змајеви" јуришати на пуни плијен, односно шест бодова.

- НАСТУПИО У 105 ОД 218 УТАКМИЦА БИХ -

Од укупно 218 утакмица у историји репрезентације БиХ, Џеко је наступио у чак 105. Од 331 постигнутог гола њих 58 дјело је најбољег стријелца БиХ икада. Поготке је постизао против 30 репрезентација. Решетао је мреже Белгије, Њемачке, Шпаније, Француске, Мексика, Турске, Швајцарске...

Највише пута фудбалски бх. дијамант голове је постизао у утакмицама са Лихтенштајном - 7. Пред њим су још капитулирали голмани сљедећих репрезентација: Турска 2 гола, Естонија 4, Јерменија 2, Словенија 1, Белгија 5, Оман 1, Иран 3, Шпанија 1, Њемачка 1, Луксембург 2, Словачка 1, Румунија 1, Француска 1, Мексико 1, Летонија 2, Литванија 1, Грчка 2, САД 2, Обала Слоноваче 2, Андора 4, Израел 1, Република Ирска 1, Швајцарска 1, Кипар 2, Албанија 1, Гибралтар 2, Аустрија 1, Сјеверна Ирска 2 и Италија 1.

На фасцинантном конту у дресу с државним грбом има и 21 асистенцију. Добио је 13 жутих картона, а једном је искључен из игре.

Џеко је за БиХ играо у 34 пријатељске утакмице, постигавши 14 погодака, имао је шест асистенција и добио три јавне опомене. Тридесет три пута наступио је у квалификацијама за европска првенства (16 голова, три асистенције, седам жутих картона). У квалификацијама за свјетска првенства играо је у 31 мечу (24 гола, 11 асистенција, два жута картона, један црвени).

На Мундијалу у Бразилу Џеко је носио дрес БиХ у сва три меча и на терену провео 264 минута. Постигао је гол у првој побједи БиХ на свјетских првенствима, 25. јуна 2014. у Салвадору против Ирана, резултатом 3:1.

- У ВИШЕ ОД 12 ГОДИНА ПРОПУСТИО САМО 17 СУСРЕТА БИХ -

Моћну репрезентативну каријеру допунио је с четири утакмице у Лиги нација (дивизија Б) у којој је БиХ предводио до првог мјеста и пласман у елитну групу. У Лиги нација одиграо је четири утакмице, постигао три гола, имао асистенцију и добио жути картон.

Почевши од дебија 2. јуна 2007, када је на Олимпијском стадиону "Асим Ферхатовић Хасе - Кошево" у Сарајеву, у 21. години, другом мјесецу и 16. дану живота постигао гол у тријумфу над Турском, резултатом 3:2, у мечу групе Ц квалификација за ЕУРО 2008, у најдражем дресу провео је 8.700 минута, подаци су портала Трансфермаркт.

До данас, 10. октобра 2019, тј. у протеклих 12 година, четири мјесеца и осам дана није играо у свега 17 утакмица БиХ, што квалификационих, што пријатељских.

Посљедњи пут у сусретима за бодове Џеко за БиХ није наступио 25. марта 2017. године, у утакмици квалификација за СП у Русији 2018. године, када је у Зеници савладан Гибралтар, резултатом 5:0.

Иако је далеко слабији од Финске и Грчке, селектору Просинечком резултат против Гибралтара може бити утјеха и нада да можда и може пронаћи "џокера" са којим би БиХ побиједила у наредна два сусрета и потом постала конкурентна да кроз квалификације тражи пласман на ЕУРО 2020. године.

Занимљиво, од када је селектор, изузме ли се турнеја по Сједињеним Америчким Државама и утакмице са САД-ом (0:0) и Мексиком (0:1), Просинечки у преосталих 16 сусрета никада није сједио на клупи БиХ, а да на терену није имао Џека.

- КОД ПРОСИНЕЧКОГ ПОСТИГАО ШЕСТ ГОЛОВА -

Неизмјерно повјерење капитен Џеко узвратио је Просинечком са шест постигнутих голова и двије асистенције. И још нешто, у посљедња три меча БиХ по једном тресао је мреже противника - Италија (1:2), Лихтенштајн (5:0) и Јерменија (2:4).

Џеко би требало да буде здрав и спреман за посљедња два кола квалификација за ЕУРО 2020 у групи Ј. БиХ ће тада 15. новембра у Зеници бити домаћин Италији, док ће три дана касније у Вадуцу гостовати код аутсајдера Лихтенштајна.

Утакмица седмог кола групе Ј БиХ - Финска игра се у суботу, 12. октобра, на зеничком стадиону "Билино поље" с почетком у 18 сати. Три дана послије у Атини на стадиону "Спирос Луис" од 20.45 сати по средњеевропском времену "змајеви" ће одмјерити снаге с Грчком.

Послије шест одиграних кола у групи Ј водећа је Италија с максималних 18 бодова, шест више у односу на другопласирану Финску. Јерменија је трећа с девет, БиХ има седам, Грчка пет и Лихтенштајн бод.

Извор: мондо.ба/Анадолија

Коментари / 0

Оставите коментар