Гренел са Тачијем у Приштини, сутра долази у Београд

Специјални изасланик америчког предсједника за Косово Ричард Гренел састао се у Приштини са косовским предсједником Хашимом Тачијем. Гренел ће се сутра у 14 часова састати и са предсједником Србије Александром Вучићем.

Србија 09.10.2019 | 22:54
Гренел са Тачијем у Приштини, сутра  долази у Београд
Шест дана од именовања за специјалног изасланика, Ричард Гренел је у Приштини разговарао са Хашимом Тачијем.

Тачи је захвалио Гренелу на подршци коју су Сједињене Државе пружале Приштини у свим периодима.

"Од 2008. године није било усмјерено оволико пажње САД према Косову", рекао је Тачи и додао да то "повећава повјерљивост и вјеру у тражењу мировног споразума са Србијом".

На састанку је речено да ће мировни споразум између Приштине и Београда доприњети развоју  региона, наведено је из Тачијевог кабинета.

Гренел је рекао да се нада да ће се делегације Београда и Приштине убрзо састати и да ће пронаћи рјешење. 

Састанку није присуствовао специјални изасланик Стејт департмента за западни Балкан Метју Палмер, чије је присуство раније најавио амбасадор САД на Косову Филип Коснет, наводи РТК 2.

"Активно учествовање САД у проналажењу коначног рјешења између Косова и Србије биће одређујуће", рекао је Тачи, наводи се из његовог кабинета. 

Гренел се састао и са лидером Покрета Самоопредељење Аљбином Куртијем. 

Ричард Гренел именован је мјесец дана пошто је за изасланика за Западни Балкан постављен Метју Палмер. Иако је амерички амбасадор у Приштини на Твитеру најавио и његов долазак, са приштинским политичарима разговарао је само Гренел.  

Амерички дипломата ће се сутра у 14 часова на Андрићевом вијенцу састати са предсједником Александром Вучићем.

Предсједник скупштинског одбора за КиМ Милован Дрецун рекао је за РТС да очекује да ће Гренел покушати да створи услове за наставак дијалога који се одвија под окриљем ЕУ, али и да ће динамику диктирати САД.

(РТС)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

ТНЛ

09.10.2019 23:35

Ста им је толико Косово вазно није ми јасно???

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

10.10.2019 06:01

Све сто је Русима вазно Јенкијима још висе..

Name

Као

12.10.2019 04:54

прво ово све сто се десава је вам медјунардног права ако србију притискају да призна косово онда је логицки косово српско и ја да сам предсједник ја би се борио да ун рјесава питање косова а не колонијалне силе како којој пада на памет нека истјерају све србе али не признати!

ОДГОВОРИТЕ